Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

"Γιαπί" Καρπενησίου:Μία άγνωστη ιστορία..


Την δική του ιστορία καταθέτει στο Δυτική Ευρυτανία News για το περιβόητο "γιαπϊ" του Καρπενησίου ο κ.Κώστας Λάππας.

Ο ίδιος πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμά αναφέρει μία άγνωστη ιστορία για τον περισσότερο κόσμο του Καρπενησίου,ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν να μείνει στα μπετά και να μην ολοκληρωθεί ποτέ ένα επιβλητικό ξενοδοχείο, που στην εποχή του,εάν πραγματοποιούνταν ίσως να άλλαζε και την πορεία της πόλης στο καλύτερο.

Αντικειμενικά άσχετα εάν έμενε "γιαπί" για 30 χρόνια για την πόλη του Καρπενησίου, ένα ξενοδοχείο στυλ Ελβετικών προδιαγραφών ήταν κάτι πρωτόγνωρο.

Αυτό που μας κάνει εντύπωση όμως στην ιστορία του κ.Κώστα, είναι οι συμπεριφορές με ότι αυτό συνεπάγεται σε διάφορα επίπεδα, που δεν άφησαν σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του να ολοκληρωθεί ένα τεράστιο έργο.

Δείτε τι αναφέρει συγκεκριμένα:

 " Ηταν πριν σαράντα χρόνια ένας Ευρυτάνας παλήκαρος με μεγάλα μουστακια μεγάλα α... και μεγάλα όνειρα. Βασίλη Τζαβέλα τον ξέραμε και τον γουστάραμε πολύ για την αυθεντική μαγκιά του και το αγύριστο κεφάλι που δεν έσκυβε σε καμμιά εξουσία . Κόσμος πολύς δούλεψε για πάρτη του και τον αγαπούσαν όλοι για τη μπέσα του κι ας ήταν φωνακλάς κι αγρίκος. Κάποια στιγμή αποφάσισε με το Γιώργη το Ματζούφα να χτίσουν ένα μεγάλο ξενοδοχείο ορόσημο για το Καρπενήσι . Το ξενοδοχείο ηταν αντιγραφή  από ξενοδοχείο σε πόλη 10000 κατοίκων στην ΕΛΒΕΤΊΑ. Μέσα από χίλια κύματα χίλιες καταγγελίες και πολιτικές υπαναχωρήσεις κατάφερε να ολοκληρώσει το σκελετό από σκυρόδεμα. Και κει τον βρήκε ο καρκίνος. Τίς τελευταίες μέρες της ζωής του καθε βράδυ ο πατέρας μου τον επισκεπτόταν του κράταγε παρέα κι άκουγε τη θλίψη και το πόνο για όσα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Μια μέρα γυρνώντας ο πατέρας μου έκλαιγε. Πήγα κοντά του δεν είχε όρεξη γιά πολλά πολλά. Είπε μόνο δυστυχώς η ρουφιανιά νικά και τα πιο ψηλά κυπαρίσια. Αν εκεί ψηλά που βρίσκεσαι Βασίλη ακούς τενεκέδες με τη μορφή πολιτικών δίχως όραμα   αρχιτεκτονίζοντων χωρίς έργο και επιχειρηματιών της προσκολήσεως να βροντούν πολύ και να κατηγορούν το γιαπί γράψτους στα μεγάλα α.... . Η μεγάλη πλειοψηφία της υγιούς πόλης γνωρίζει οτι το γιαπί είναι έργο μικρόψυχων και κομπλεξικών. Το δικό σου έργο που δεν άφησαν

να τελειώσεις ηταν ένα μεγάλο ξενοδοχείο που θα δινε δουλειά και προκοπή στη πόλη. Όπου κι αν είσαι να ξέρεις σε θυμόμαστε σε αγαπάμε και σε τιμούμε.

ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ

Κώστας Λάππας

Μηχανικος ΕΜΠ"

Η φωτό είναι του Κώστα Κεφαλά

1 σχόλιο:

  1. Άνθρωποι οι οποίοι προσπάθησαν με μεγάλο σθένος για τον τόπο μας και δίδαξαν τον τουρισμό στο καρπενησι μας. Να μαθαίνουμε λοιπόν από την ιστορία για να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή