Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης: Έτοιμα τα πρώτα χιλιόμετρα – Αναμένεται… η παράδοση

Αγρινίου – Άγιος Βλάσης: Έτοιμα τα πρώτα χιλιόμετρα – Αναμένεται… η παράδοση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως είναι θέμα διαδικασιών που πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο Υποδομών κρατάει κλειστό το τμήμα των πρώτων 7 χλμ του δρόμου Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Προσφάτως, τον Απρίλιο του 2023, είχε υπογραφεί από το Υπουργείο Υποδομών η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό τμήματος της οδικής σύνδεσης τμήματος του οδικού άξονα Λαμία – Καρπενήσι.

Συγκεκριμένα πρόκειται το τμήμα της παράκαμψης Μακρακώμης – ανατολικού μετώπου σήραγγας Τυμφρηστού (κάνοντας γενικές αναφορές σχετικά με την χρηματοδότησή του για εθνικούς πόρους, αλλά και την πιθανότητα χρηματοδότησης από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Ταυτόχρονα όμως η ενέργεια αυτή έβαλε στην «αναμονή» το τμήμα Αγρίνιο – Καρπενήσι. Πέραν όμως της πιθανότητας της «αναμονής»,  ένα τμήμα των πρώτων 7 χλμ που έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και καιρό δεν έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία. Πρόκειται για το μικρό τμήμα, που πέρασε από σαράντα κύματα την τελευταία δεκαετία αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα και επιτέλους ήρθε η ώρα να δοθεί στην κυκλοφορία.

Αυτό το τμήμα είναι μεταξύ των lidl και της Καμαρούλας, το οποίο όμως πολλοί είναι οι οδηγοί που το χρησιμοποιούν κανονικά.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ» το τμήμα μεταξύ του lidl και της Καμαρούλας το Υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να το παραδώσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διότι αυτή είναι ο αποδέκτης του έργου. Είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου.

Κάποιες απαλλοτριώσεις επίσης δεν έχουν ολοκληρωθεί σε ένα σημείο, το οποίο είναι σχεδόν ημιτελές και δεν αφορά όμως τον κεντρικό οδικό άξονα, αλλά γενικότερα την εργολαβία. Σ’ αυτό έχει δοθεί λύση και δεν είναι κάτι που επηρεάζει την εξέλιξη, είτε γίνει απαλλοτρίωση, είτε όχι. Είναι καθαρά διαδικαστικό ζήτημα που αφορά κυρίως το Υπουργείο Υποδομών. Συγκεκριμένα, είναι θέμα διαδικασιών που πρέπει να γίνουν και όχι θέμα απόφασης κάποιων ή κάποιου ατόμου.

Επίσης, από τα lidl προς τον Ρηγανά υπάρχει ακόμη ένα πολύ μικρό τμήμα, το οποίο έχει μεν κατασκευαστεί, ωστόσο η εργολαβία δεν προβλέπει τη σύνδεση με τον Ρηγανά.

Αυτό συμβαίνει διότι στην αρχική μελέτη ο δρόμος αυτός έφτανε μέχρι και την Εθνική Οδό. Τα πρώτα 1.900 μέτρα όμως έχουν «φύγει» από το έργο και στο μέλλον προβλέπεται πως θα υπάρξει νέα εργολαβία, φυσικά με την αντίστοιχη μελέτη, η οποία θα κατασκευάσει το τμήμα αυτό, των 1.900 μέτρων, όπως επίσης το συνδετήριο σημείο με την Εθνική Οδό, αλλά και με το σημείο πίσω από τα lidl με το δρόμο που έχει κατασκευαστεί, αλλά δεν έχει δοθεί στην κυκλοφορία.

Βέβαια, ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί και μέχρι να υπάρξει κάποια ενέργεια το τμήμα αυτό επίσημα θα παραμένει κλειστό.

Πέραν όμως του τμήματος αυτού, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας έχει ήδη από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους στελεχώσει εξειδικευμένη ομάδα εργασίας για το Αγρίνιο – Καρπενήσι, αντικείμενο της οποίας είναι η εξέταση της πορείας του έργου, η συλλογή στοιχείων μελετών και κατασκευών, ο εντοπισμός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, η κατάθεση προτάσεων και θεραπείας αυτών, καθώς και η στοιχειοθέτηση προτεινόμενης χάραξης των υπόλοιπων τμημάτων.

Βέβαια πέραν αυτού το ζήτημα είναι το τι μέλλει γενέσθαι για τα υπόλοιπα 21 χλμ. από την περιοχή της Καμαρούλας έως την Τσάκλα Αγίου Βλασίου, πότε δηλαδή θα φτάσουμε στο «σημείο» που όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, θα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις και θα φτάσει η ώρα να ξεκινήσουν τα έργα. Οψόμεθα…

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

 

sinidisi.gr

1 σχόλιο: