Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Έφυγε ο Δοσίθεος-Πενθούν οι Ευρυτάνες


 Έφυγε ο Δοσίθεος ο ελάχιστος, ο κεγχριαίος.... όπως ο ίδιος χαρακτήριζε μειώνοντας τον εαυτό του! 

Έφυγε ο φίλος μας, ο αδελφός της ψυχής μας, το στήριγμα όσων τον ήξεραν... 

Έφυγε ο ταπεινός λαϊκός παπάς που από άμβωνος  χάιδεψε τόσες Κυριακές με τα γλαφυρά του κηρύγματα αγάπης και προτροπής στην ανθρωπιά, στην Αγία Τριάδα στο Καρπενήσι, τ' αυτιά και την παιδική τότε ψυχή μας.

Έφυγε το πρότυπο εκατοντάδων Ευρυτάνων που πήγαιναν στο Μοναστήρι της Τατάρνας που εκείνος ξανάχτισε εκ του μηδενός να πάρουν την ευχή και τη γνώμη του.

Έφυγε και σήμερα κηδεύεται αυτές τις ώρες εκεί στο Μοναστήρι που έχτισε, εκεί που έψαλλε όλη του τη ζωή, εκεί που μαγείρεψε για όσους επισκέπτες μπορούσε, εκεί που σίγουρα θα βρει την αιώνια ηρεμία που αναζητούσε άλλωστε σε όλη του τη ζωή! 

Δεν τον ξεχνάμε ποτέ! Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε ως εάν είναι εκεί, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε την ευχή του και μετά θάνατον! 

Και τώρα που έφυγε μπορούμε να αντιστρέψουμε τους χαρακτηρισμούς του και να τον ονομάσουμε εμείς μεγάλο πολύ μεγάλο, άξιο πολύ άξιο ιεράρχη μας και σύμβουλό μας! 

Μέρες που είναι, αύριο Θεοφάνεια, πιστεύω ότι κι ο Δοσίθεος θα έφυγε από τη ζωή ψάλλοντας μέσα του τον ίδιο ψαλμό που ψέλλισε και ο Παπαδιαμάντης  φεύγοντας κι εκείνος τις ίδιες μέρες πριν 110 χρόνια:

 

«Την χείρα σου την αψαμένην, την ακήρατον κορυφήν του Δεσπότου, μεθ’ ης και δακτύλω αυτόν, ημίν καθυπέδειξας, έπαρον υπέρ ημών, Βαπτιστά, ως παρρησίαν έχων πολλήν· αι γαρ μείζων των Προφητών απάντων, υπ’ αυτού μεμαρτύρησαι. Τους οφθαλμούς σου πάλιν δε, τους το Πανάγιον Πνεύμα κατιδόντας, ως εν είδει περιστεράς κατελθόν, αναπέτασον προς αυτόν Βαπτιστά, ίλεων ημίν απεργασάμενος. Και δεύρο στήθι μεθ’ ημών, επισφραγίζων τον ύμνον, και προεξάρχων της πανηγύρεως.»

Από ανάρτηση του κ.Ευθύμιου Φλώρου

1 σχόλιο: