Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Το κωλοκουμπουρο

ΤΟ ΚΩΛΟΚΟΥΜΠΟΥΡΟ

Ο παππούς μου όταν ήρθε από την Αμερική με κάποια δολάρια, τόλμησε να ασχοληθεί με το εμπόριο. Πήρε μαζί του τον συνέταιρο και ξεκίνησαν για τ΄ Άγραφα ν΄ αγοράσουνε τομάρια. Εκεί κάπου στο Μοναστηράκι χάθηκαν. Συνάντησαν δύο αγραφοτόμαρα και ρώτησαν: “Χαθήκαμε και πάμε για τ΄ Άγραφα περπατώντα και ρωτώντα!”. Αυτοί τους έκοψαν ότι είχαν λεφτά βγάζουν από ένα μαχαίρι και τους λένε: “Τώρα θα πάτε περπατώντα και μετρώντα. Φέρτε τα λεφτά σας.” Βάζει ο παππούς το χέρι στον κόρφο του, δήθεν για να βγάλει το πορτοφόλι και βγάζει την θρυλική του διμούτσουνη (δίκαννη κουμπούρα) και τους λέει: “Μετράω μέχρι το τρία κι αν δεν εξαφανιστείτε σας την ανάβω”. Εν ριπή οφθαλμού γίνανε καπνός.

Τότε που δεν υπήρχε υπουργείο Δημοσίας Τάξης ή νεωτερικώς Προστασίας του Πολίτη, όταν η τάξις διασαλευόταν ο καθένας αυτοπροστατευόταν με τα όπλα αυτοάμυνας που διέθετε. Στην λαογραφική μου συλλογή, την οποία εγκατέλειψα, αφού ταξινόμησα οριστικά και παρουσίασα στο f-b ένα μικρό τμήμα της, τα όπλα αυτοάμυνας συγκροτούν μια ολόκληρη ενότητα. Ένα αντικείμενο, αυτής της ενότητας, είναι το «κωλοκούμπουρο». Τούτο ήταν μικρό σε μέγεθος για να χωράει στην κωλότσεπα, αμφίβολης όμως αποτελεσματικότητας.

Μια βδομάδα τώρα ταράσσεται η πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου από ένα άλλο κωλοκούμπουρο, αυτό του ρωσοπόντιου «μεγιστάνα» από τη Γεωργία, που σαν πρωτοπαλίκαρο της γεωργιανής μαφίας, εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο με το κωλοκούμπουρο στο χέρι.
Ο Ιβάν, γιατί έτσι του κάπνισε, μπήκε στο γήπεδο με το κουμπούρι, γιατί υπήρχε περίπτωση να μην κατακυρωθεί ένα γκόλ, που έβαλε ο ΠΑΟΚ (χεστήκαμε, ποιος τον γαμεί τον ΠΑΟΚ θα λέγαμε σαν άλλοι Ζουράρηδες!). Έτσι πήραν φωτιά τα σύμπαντα. Η κυβέρνηση ξιφούλκησε ενάντια στις ανομίες, που γίνονται στο ποδόσφαιρο, οι ακροδεξιοί μαχητές πήραν μια γεύση για το πώς θα πάρουν την Εξουσία και ο εθνικός μας ψυχίατρος συνέστησε ισχυρά φάρμακα στους ψυχοπαθείς οπαδούς.

Πάντα με το ποδόσφαιρο η παντοειδής εξουσία αποπροσανατόλιζε, ακόπως και αποτελεσματικώς, το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα. Η χούντα για παράδειγμα πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά για το Γουέμπλεϋ, όμως έφερε και δάφνες ο δοξασμένος μας Παναθηναϊκός! Αυτό όμως που έγινε με το κωλοκούμπουρο του τάταρου φύλαρχου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Πάντως ένα είναι βέβαιο ότι προς το παρόν ο λαός ξεχνάει την πείνα του με τέτοιου είδους τζερτζελέδες, αυτό όμως δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί, γιατί προβλέπεται μεγαλύτερη πείνα και τότε ίσως χρειαστούνε σφαγές, όπως στα Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης, για τις οποίες κάτι θα ξέρει ο Ιβάν μας.
Αλέξανδρος Χουλιαρας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου