Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Από τους 325 Δήμους οι 169 δεν έστειλαν στοιχεία για δράσεις & την κατασταση των αδέσποτων στην περιοχή τους

Από τους 325 Δήμους οι 169 δεν έστειλαν στοιχεία για δράσεις & την κατάσταση των αδέσποτων στην περιοχή τους

Από τους 325 Δήμους οι 169 δεν έστειλαν στοιχεία για δράσεις & την κατάσταση των αδέσποτων στην περιοχή τους
zoosos.gr
Στη δημοσιότητα έδωσε στις 13 Μαρτίου η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος(Κ.Ε.Δ.Ε.) τις δύο επιστολές που αποδεικνύουν τη μεγάλη αδιαφορία των δήμων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς από τους 325 μόνο 156 ανταποκρίθηκαν και 169 δεν έκαναν καν τον κόπο να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) το οποίο τους εστάλη στις 21 Δεκεμβρίου 2017.
Θυμίζουμε ότι το ΥΠ.Α.Α.Τ. ουσιαστικά ζητάει να ενημερωθεί για την κατάσταση των αδέσποτων σε όλους τους δήμους της χώρας και ποιες δράσεις διαχείρισης των ζώων εφαρμόζονται. Στα ερωτήματα που θέτει – αναλυτικά δείτε τα εδώ – αναφέρει π.χ. αν έχουν αδειοδοτημένο κυνοκομείο, αν κάνουν στειρώσεις, αν συνεδριάζει η Πενταμελής Επιτροπή, αν συνεργάζεται με ιδιωτικό καταφύγιο (νόμιμο ή παράνομο), αν γίνεται ο υποχρεωτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός, αν πραγματοποιούν ηλεκτρονική σήμανση (γατιών και σκυλιών), ποιος είναι ο αριθμός των αδέσποτων, πόσες στειρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί κ.ο.κ. και ο αναπληρωτής υπουργός ζητούσε οι απαντήσεις να σταλούν έως τις 15 Ιανουαρίου 2018.
Το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς Δήμους δεν έκαναν τον κόπο να απαντήσουν αναγκάζει τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Τσιρώνη με νέα επιστολή του στις 9 Μαρτίου 2018 - που στέλνει και στην Κ.Ε.Δ.Ε. - να απευθυνθεί προς τους 169 δήμους στους οποίους θυμίζει ξανά τα ερωτήματα και ζητάει να απαντήσουν έως αύριο. Τη λίστα με τους 169 που δεν ανταποκρίθηκαν μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.
Δυστυχώς η απουσία ανταπόκρισης αποδεικνύει πόσο κάποιοι (και δεν είναι λίγοι) υποτιμούν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα – με ηθικές και οικονομικές προεκτάσεις (κακοποίηση ζώων, δυσφήμιση τουριστικών περιοχών εξαιτίας εγκληματικών πράξεων κατοίκων τους κ.ά.) – όπως είναι αυτό της διαχείρισης των αδέσποτων και πόσο κάποιοι αρμόδιοι τελικά αρκούνται στο να ζητούν απλά τη θανάτωση των ζώων, για να τα ξεφορτωθούν, αποποιούμενοι τις ευθύνες 
zooτους, τις ευθύνες των δημοτών τους, δηλαδή τις ευθύνες της κοινωνίας.
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου