Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Συσκευασία γιαουρτιού από τα Άγραφα βρέθηκε στη Σαρδηνία, αυτό δεν είναι καλό


 

Μπορεί να φανεί κάπως cute ή τέλος πάντων συνώνυμη του πόσο μικρός είναι μωρέ αυτός ο πλανήτης η παρακάτω είδηση, αλλά δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα. Μια συσκευασία πρόβειου γιαουρτιού από τα Άγραφα βρέθηκε στις ακτές της Σαρδηνίας ή μάλλον ταξίδεψε ως εκεί, με ένα δημιουργικό εργαστήρι, το Restituiti dal Mare να κάνει γνωστή την είδηση, μοιράζοντας φωτογραφίες του ελληνικότατου προϊόντος.


“Το αντικείμενο που συγκεντρώθηκε σήμερα μας έκανε να ανακαλύψουμε το γιαούρτι Κίσσας, από πρόβειο γάλα της περιοχής των Αγράφων, φρέσκο και με ελαφρώς όξινη γεύση, 100% ελληνικό”, γράφει στη λεζάντα της ανάρτησης το το Restituiti dal Mare.


“Η ελληνική περιοχή των Αγράφων μοιάζει κάπως με τη Μπαρμπάγια της Σαρδηνίας, όχι μόνο με τη σκληρότητα του εδάφους, αλλά και για το γεγονός ότι οι πληθυσμοί αυτών των εδαφών αντιστάθηκαν στην ξένη κατοχή: οι Αγραφιώτες ενάντια στην οθωμανική κατοχή της Στερεάς Ελλάδας και Μπαρμπαρισίνοι στη ρωμαϊκή κατάκτηση. Η λέξη “àgrafa” μεταφράζεται σε «άγραφο», δηλαδή δεν είναι εγγεγραμμένο στο φορολογικό μητρώο του σουλτάνο, επομένως είναι ελεύθερος να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και τελωνεία. Ακόμα και οι οικονομικοί πόροι ήταν παρόμοιοι: προβατοτροφία, συγκομιδή καρυδιών και κάστανων, ξυλεία”, περιγράφουν, συνδέοντας με έναν τρόπο την περιοχή των Αγράφων και την ιστορία τους με εκείνη της Σαρδηνίας επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Να αναφέρουμε κάπου εδώ πως το όνομα «Σαρδηνία» προέρχεται από τον Κικέρωνα, ο οποίος περιέγραψε τη γη ως «κατοικημένη από βάρβαρους». Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε αυτό το τμήμα του νησιού δεν ήταν ποτέ τίποτα περισσότερο από απλώς ονομαστική, ως αποτέλεσμα των Ρωμαιο-Σαρδηνιακών Πολέμων.


Η όλη σύνδεση, που για πολλούς ίσως έφερε και νέες ιστορικές πληροφορίες, θα ήταν στ’αλήθεια γλυκιά αν δεν είχε προέλθει από μια πλαστική συσκευασία που ταξίδεψε μέχρι εκεί. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάται όποιος πετάει σκουπίδια και πλαστικά, χωρίς δεύτερες σκέψεις, από εδώ και από εκεί.


Στη σελίδα της βιομηχανίας γάλακτος που έγινε γνωστή κάπως έτσι και στη Σαρδηνία, αναφέρεται η κακοκαιρία Daniel ως πιθανή εξήγηση του πώς βρέθηκε εκεί η πλαστική συσκευασία γιαουρτιού.


“Πιθανός οδηγός στο ταξίδι αυτό η κακοκαιρία Daniel, όπου με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία χιλιάδες τόνοι νερού χύθηκαν στο Αιγαίο πέλαγος, παρασύροντας στο πέρασμά τους λάσπη, φερτά υλικά, απόβλητα και απορρίμματα. Αλλά μπορεί και όχι. Σύμφωνα με τη WWF τα απορρίματα στις ελληνικές θάλασσες ξεπερνούν ετησίως τους 11 χιλιάδες τόνους, ενώ γενικά στη Μεσόγειο καταλήγουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 500.000 τόνοι”, αναφέρει αρχικά, καταλήγοντας σε κάτι που πρέπει να θυμόμαστε: “Η σωστή διαχείριση των αποβλήτων/απορριμάτων είναι ζωτικής σημασίας, κυρίως σε επίπεδο κρατικό, αλλά και ατομικό, για τη διασφάλιση της προστασία και αναβάθμισης του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας”.

mikropragmata.lifo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου