Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού-Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023



Στις 29/09/2023 πραγματοποιήθηκε αθλητική και ενημερωτική δράση, στο πλαίσιο του εορτασμού της 10" Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού-Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2023, με τη συμμετοχή του Γυμνασίου Δυτικής Φραγκίστας, του Γυμνασίου Λ.Τ. Κερασοχωρίου και του ΕΠΑΛ Δυτικής Φραγκίστας. Η συμμετοχή των μαθητών ανήλθε στο 99,8% ενώ η ενεργός συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και των τριών σχολείων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση αποτελούνταν από δύο μέρη, τα κάτωθι:


1. Ενημερωτική ομιλία αναφορικά με την ιστορία του μονότοξου γεφυριού του Μανώλη, το οποίο γεφύρι βυθίζεται στη λίμνη των Κρεμαστών τον χειμώνα και εμφανίζεται ξανά το καλοκαίρι. Τα ιστορικά στοιχεία συνέλεξαν και επιμελήθηκαν ο κ. Γρηγόρης Φέρρας, ο οποίος έχει βραβευτεί από τον Δήμο Αγράφων για τον πολυετή αγώνα του για την διάσωση του Μνημείου της ιστορικής γέφυρας του Μανώλη και ο μαθητής της Β΄ Γυμνασίου Δυτικής Φραγκίστας Χρήστος Μπισμπίκης ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του γεφυριού. Το γεφύρι του Μανώλη είναι το αρχαιότερο διασωζόμενο γεφύρι της Ευρυτανίας και η μακραίωνη ιστορία του (χρονολογείται από το 1659) έχει συνδεθεί με απίστευτους θρύλους και μύθους ενώ στο παρελθόν αποτελούσε σημείο αναφοράς.


1. Σκυταλοδρομία 6069 μέτρων, με σημείο εκκίνησης την περιοχή της Αγίας Παρασκευής Δυτικής Φραγκίστας και σημείο τερματισμού την λίμνη των Κρεμαστών στο ύψος του χωριού Φτερόλακα, πολύ κοντά στο γεφύρι του Μανόλη.

Οι μαθητές αγωνίστηκαν σε ομάδες με στόχο να διανύσουν 1000 μέτρα η κάθε ομάδα και να δώσουν στη συνέχεια τη σκυτάλη στην επόμενη ομάδα, στον επόμενο σταθμό αλλαγής σκυτάλης, η οποία με τη σειρά της διήνυσε τα επόμενα 1000 μέτρα.


Οι μαθητές συμφώνησαν από κοινού στα κάτωθι:

1. Κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας, οι ομάδες να λειτουργούν ως «ένας αθλητής» και να τερματίσουν όλοι μαζί βοηθώντας ή περιμένοντας όσους μαθητές θα κουράζονταν και θα καθυστερούσαν.

2. Να συγκεντρωθούν όλοι οι μαθητές, όλων των τάξεων, όλων των σχολείων λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό προκειμένου να τερματίσουν όλοι μαζί, καθώς αναγνώρισαν πως η συμμετοχή και η συνεργασία σε μία αθλητική δράση η οποία υλοποιήθηκε σε ένα τόσο όμορφο φυσικό περιβάλλον, είναι σημαντικότερη από νίκη αυτή καθαυτή.


Η δράση συνέβαλε στο να αναγνωριστεί ο αθλητισμός ως μία κοινωνική

δραστηριότητα, ως ένας τομέας κοινωνικής δράσης. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε η αξία της συμμετοχής και όχι του αποτελέσματος ενώ ενισχύθηκαν αξίες και συναισθήματα όπως συνεργασία, φιλία και αγάπη. Επιπλέον, επετεύχθη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των μαθητών και τονίστηκε η σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου.


Τέλος, αναδείχθηκε η αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ οι μαθητές συνειδητοποίησαν την ιδιαίτερη σημασία της ιστορίας, του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής. Επιδιώξαμε ένα ταξίδι στον χρόνο και ισορροπήσαμε μεταξύ ιστορικής αλήθειας, και μύθων και θρύλων της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου