Τα μετεωρολογικά στοιχεία εκθέτουν τον υφ. Πολιτικής Προστασίας
Ακόμη μία φορά εκτεθειμένος είναι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στην προσπάθειά του να αποποιηθεί τυχόν ευθύνες για την αργή αντίδραση και την ανεπάρκεια των μηχανισμών στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην Εύβοια, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 7 άνθρωποι, ενώ ακόμη ένας αγνοείται, άφησε αιχμές κατά των μετεωρολόγων ότι δεν είχαν προβλέψει σωστά την ένταση του φαινομένου.
Απάντηση στους ισχυρισμούς του δίνει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Θ. Κολυδάς που τονίζει ότι για την Κεντρική Εύβοια είχε βγει «πορτοκαλί προειδοποίηση» καθώς τα προγνωστικά έδιναν 72 χιλιοστά βροχής.
Ο μετεωρολόγος, που εξηγεί ότι απαντά από το προσωπικό του ιστολόγιο διότι βρίσκεται σε διακοπές, παραθέτει τα σχετικά στοιχεία και σημειώνει ότι «οι επίγειες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα ραντάρ και από δορυφόρους πάντοτε παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης. Όλοι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία το γνωρίζουν και πρώτοι από όλους οι μετεωρολόγοι. Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ γνωρίζουν τα υπέρ και τα κατά των μοντέλων, δεν τους εκπλήσσουν οι αποκλίσεις, γι' αυτό αξιολογούν όλες τις παραμέτρους και πολλές φορές εκδίδουν έκτακτο δελτίο προειδοποίησης ακόμη και σε περίπτωση που τα προγνωστικά όρια βρίσκονται κάτω από τις ισχύουσες οριακές τιμές».
Όπως τονίζει, «στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”... Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή, εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην ίδια δήλωση που είπε ότι η χρήση του 112 «υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του», προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, είχε επίσης αναφέρει:
«Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλον τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες.
Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας
Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.
Οφείλω, όμως, να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας.
Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλον τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες.
Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά.
Ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα.
Απεγκλωβίστηκαν 97 συμπολίτες μας.
Πραγματοποιήθηκαν 28 εναέριες διασώσεις από το Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος και 15 εναέριες διασώσεις από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ενώ 54 απεγκλωβισμοί έγιναν με επίγεια μέσα και σωστικές λέμβους.
Σχετικά με το 112
Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση, όπως η συγκεκριμένη της Εύβοιας, επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής.
Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του.
Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα.
Την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και τον χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε.
efsyn. gr
efsyn. gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου