Κορωνοϊός: «Ο δείκτης μεταδοτικότητας ξεπέρασε το 1» – Έρχονται νέα μέτρα
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, η «επιμονή» του ιού να φτάνει σε τριψήφια νούμερα, η κατάσταση στον Πόρο και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι επίμονες προειδοποιήσεις των ειδικών ότι είμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας μπροστά στον Δεκπενταύγουστο, αναγκάζουν την κυβέρνηση να σκέφτεται νέα μέτρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ορόσημο για τις κυβερνητικές αποφάσεις αναδεικνύεται η ερχόμενη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά σε τηλεοπτική της συνέντευξη δήλωσε ότι: «Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φτάσει στο 1. Είναι στο ένα και πάει προς τα πάνω».
Αυτό ήταν το σχόλιο της για τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα χθες. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η γιατρός εξήγησε πως ό,τι γίνεται σήμερα, «θα το δούμε περίπου σε 10 με 15 ημέρες». «Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα θα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά τον Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κ. Παγώνη πρόσθεσε ακόμα: «Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε. Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. Χρειάζεται απόσταση πάνω από δύο μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών».
Την ίδια ώρα, η κ. Παγώνη επανέλαβε πως η μάσκα είναι απαραίτητη τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός.
«Όσο περισσότερος πληθυσμός υπάρχει, τόσο περισσότερα τα κρούσματα» είπε η ίδια, αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εξήγησε, μάλιστα, ότι στον Πόρο γίνεται εύκολα η ιχνηλάτηση γιατί είναι περιορισμένος ο χώρος.
«Χρειάζεται μάσκα μέσα και έξω όλοι, δεν ξέρουμε ποσά είναι τα κρούσματα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός μας. Ειδικά στον Πόρο οπουδήποτε και στο καφέ μάσκα, μέχρι να γίνει ιχνηλατήση να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα», υπογράμμισε.
Σε σχέση με το εμβόλιο, η κ. Παγώνη είπε πως «το ξεχνάμε για φέτος». «Τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένες φάσεις και πρέπει να είναι ασφαλή από το 2021 το εμβόλιο» πρόσθεσε η γιατρός.
Τι γίνεται σε Θεσσαλονίκη και Πόρο
Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης μιας και τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται με τον κίνδυνο της περαιτέρω διασποράς να ανησυχεί τους επιστήμονες. Υπάρχουν φόβοι για τοπικό lockdown αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση. Άλλωστε, χθες άνοιξε η συζήτηση σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, μετά από τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαν Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς, Απόστολος Τζιτζικώστας και Κώστας Ζέρβας.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης μπήκε σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος. Αντίθετα, τα πρώτα νέα από τη Λάρισα είναι ευχάριστα, καθώς οι 65 εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης που είχαν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό βγήκαν αρνητικοί. Αναμένονται και τα αποτελέσματα των γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στον Πόρο για 10 ημέρες από χθες Παρασκευή στις 06.00 έως και τις 17-8-2020 και ώρα 06.00.
Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα παρακάτω περιοριστικά μέτρα:
● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τις λιτανείες: Η Εκκλησία συνεχίζει να τηρεί υπεύθυνη θέση
● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
Στο νησί μετέβησαν και εγκαταστάθηκαν κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Κινητοποίηση από την Περιφέρεια Αττικής
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής στον εντοπισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στον Πόρο, με την αποστολή κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου από το πρωί της Παρασκευής 7 Αυγούστου στην περιοχή, προκειμένου σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες να αποτραπεί η διασπορά και σταδιακά και με ασφάλεια να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Το κλιμάκιο με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη διένειμε μάσκες και αντισηπτικά, ενώ προχώρησε σε ελέγχους τήρησης των μέτρων προφύλαξης από την ασθένεια COVID-19, όπου και διαπιστώθηκε πλήρης συμμόρφωση.
Την Κυριακή το κλιμάκιο θα μεταβεί στους Δήμους Τροιζηνίας – Μεθάνων και στον Πόρο για να διενεργήσει απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους ενώ την επόμενη εβδομάδα, ομάδα επιστημόνων του ΙΣΑ θα πραγματοποιήσει δειγματοληψίες στον Πόρο ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια η επιδημιολογική εικόνα.
Να σημειώσουμε ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστή η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου για την απαγόρευση των λιτανειών. «Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου», αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα.
Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη τοποθέτηση δημιουργεί ερωτηματικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτούν οι λιτανείες. Δεν έχει υπάρξει νεότερη αντίδραση από κυβερνητικά στελέχη μέχρι τώρα.
agriniosite.gr
agriniosite.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου