Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Ομιλία Κοντογεώργου για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Μπαίνουμε τώρα στον κατάλογο των συναδέλφων Βουλευτών ομιλητών και καλώ στο Βήμα πρώτοντον κ. Κωνσταντίνο Κοντογεώργο από τη Νέα Δημοκρατία για επτά λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα έρχεται να καλύψει σημαντικά κενά στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και κυρίως να προχωρήσει στην ίδρυση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι υφιστάμενες δομές πολιτικής προστασίας,σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, εμφάνιζαν κενά, ασάφειες, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα συγκρούσεων μεταξύ των υπευθύνων και στο τέλος όλοι να αρνούνται τις ευθύνες τους.Είναι νωπές οι μνήμες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, οι οποίες έγιναν η αιτία να θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων, να γίνουμε μάρτυρες ολικής καταστροφής περιουσιών και φυσικού περιβάλλοντος. Οι μελέτες από ειδικούς επιστήμονες κατέδειξαν τεράστιες λειτουργικές αδυναμίες σε επιτελικό και επιχειρησιακό επίπεδο και κυρίως στη διάδοση και στο πλαίσιο συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων σε ζητήματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων και απειλών.
Κατά συνέπεια, κρίνεται απαραίτητη η επιχειρησιακή και διοικητική αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μέσα από τη θέσπιση Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, προκειμένου να επιτευχθεί αφενός η αυξημένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα που απαιτείται και αφετέρου να δοθεί έμφαση στηναποτελεσματικότερη προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιπλέον, με τη δημιουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού αποσαφηνίζονται πλήρως οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα, εξαλείφεται η γραφειοκρατία και η απόσεισηευθυνών και ελαχιστοποιούνται οι χρονοβόρες διαδικασίες λήψης κρίσιμων αποφάσεων και ανάληψης δράσεων σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο.
Θεσμοθετείται η ανάλυση κινδύνων και απειλών, μέσω της κατάρτισηςτου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, τόσο για την υλοποίηση σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών όσο και στη διαχείριση των συνεπειών τους.
Αξιοποιείται η επιστημονική γνώση, τα πορίσματα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας υποδομών, οι εφαρμογές και τα εργαλεία πληροφορικής και επικοινωνιών, μέσα από την υιοθέτηση ενός διοικητικού μοντέλου, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις.
Θεσπίζεται ένα σύστημα εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, με έμφαση στην εκπαίδευση, το οποίο βασίζεται στην άρτια οργάνωση, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη και ασφαλής επιχειρησιακή δράση.
Δημιουργείται Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων σε δράσεις πολιτικής προστασίας.
Δημιουργείται Εθνική Βάση Δεδομένων Κινδύνων, Απειλών, Απωλειών και Καταστροφών.
Ιδρύεται μόνιμο Επιστημονικό Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας.
Ξεκινάει η λειτουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Δασικών Πυρκαγιών.Δημιουργείται Επιχειρησιακό Ταμείο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Κινδύνων και Κέντρο Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων.
Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προχωρά στην ορθολογικότερη αναδιοργάνωσή του, βασιζόμενο σε δύο δομικούς παράγοντες, πρώτον, στην ενδυνάμωση της διοικητικής και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και δεύτερον στην ορθολογικότερη,αποτελεσματικότερη και επωφελέστερη διαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα να αποτελέσει την πλέον σύγχρονη και αξιόμαχη δομή πολιτικής προστασίας, η οποία παρέχει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες της στους πολίτες και τη χώρα.
Επομένως, δημιουργούνται νέες αποκεντρωμένες υπηρεσίες επιπέδουπεριφερειακών πυροσβεστικών διοικήσεων με συγκεκριμένη τοπική αρμοδιότητα, με διοικητική και επιχειρησιακή αυτοτέλεια. Ιδρύεται η Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, στην οποία εντάσσεται και η Πυροσβεστική Ακαδημία, με σκοπό την απόκτηση νομικής προσωπικότητας, την απόκτηση δικαιωμάτων αξιοποίησης πόρων και συνεργασιών, την εκπαίδευση των πυροσβεστικών υπαλλήλων σε ένα διεθνών προτύπων αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα.
Μεταρρυθμίζεται το νομικό σύστημα, ώστε να ρυθμίζει θέματα που έχουν σχέση με ιεραρχία, υπηρεσιακή εξέλιξη, αξιολόγηση, μεταβολών,μετακινήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων, ώστε να εξαλειφθούν ζητήματα διαφάνειας και ελεγχόμενης αξιοπιστίας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πιστεύω ότι κανείς δεν διαφωνεί σε αυτή την Αίθουσα ότι οι σύγχρονοι και απρόβλεπτοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τόσο στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής με δραματικά αποτελέσματα των συνεχώς αυξανόμενων φυσικών καταστροφών όσο και στη συχνότητα πυρκαγιών, που απαιτούν και σύγχρονους τρόπους και μέσα για την αντιμετώπισή τους. Θα μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία από τη δεκαεξάχρονη υπηρεσία μου στην αυτοδιοίκηση και τη δωδεκάχρονη υπηρεσία μου ως προέδρου του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου Ευρυτανίας για την αντιμετώπιση κρίσεων και κινδύνων από φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές. Είχα την τύχη να έχω ικανούς συνεργάτες και υπαλλήλους, που γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν, σε ανάλογες περιπτώσεις,αλλά και την εθελοντική προσφορά πολλών πολιτών. Το δυσκολότερο όμως όλων ήταν και είναι ο συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών, χωρίς εγωισμούς και επικαλύψεις, όπως επίσης και τα παλαιά έκτακτα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών, που δεν λάμβαναν υπόψη τα νέα δεδομένα της οργάνωσης του κράτους, των νέων τεχνολογιών πρόληψης και καταστολής και τα μέσα που απαιτούνται.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η εμπλοκή της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οργάνωσης της νέας εθνικής δομής διαχείρισης κρίσεως και αντιμετώπισης κινδύνων, τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο. Κατόπιν τούτου η πολιτεία οφείλει, κύριοι Υπουργοί,πέραν των θεσμικών συμπληρώσεων, να στηρίξει οικονομικά και με μέσα δήμους και περιφέρειες της χώρας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον βαθμό ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες.
Θέλω όμως να κάνω και δύο σχόλια για αυτά που ακούστηκαν σε αυτή την Αίθουσα. Πρώτον, απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα πω τα εξής. Κυρία Καφαντάρη, πρέπει να γνωρίζετε ότι μας είπατε εδώ ότι για άλλη μια φορά δεν προκάματε να αλλάξετε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας. Είπατε ότι από το 2008 έχετε στα σχέδια στα συρτάρια σας θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν προκάματε, που αφορά την εξυγίανση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης)
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Την άνοιξη του 2019.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Την άνοιξη του 2019 ή τον Οκτώβριο; Γιατί κάτι περί Οκτωβρίου άκουσα.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Την άνοιξη του 2019. Τον Οκτώβριο του 2019 κατατέθηκε. 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Τον Οκτώβριο του 2019 ήταν άλλη κυβέρνηση. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Δεν θέλει βοήθεια ο κ.Κοντογεώργος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, τέσσερα-πέντε χρόνια τι κάνατε για το θέμα αυτό; Αυτό ήταν το πρώτο.
Δεύτερον, εδώ σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης μάς παρουσιάζετε ότι είχατε μια νομοθετική πρωτοβουλία κι εσείς. Έχουμε καταντήσει να πιστεύουμε ότι έχετε στοκ νομοθετικών πρωτοβουλιών, που δεν υπήρξαν ποτέ. Εν πάση περιπτώσει, βγάλτε τις στο φως της δημοσιότητας να δούμε τι είναι αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, να τις αξιολογήσουμε. Μην κάνετε μόνο κριτική. Εσείς δεν βλέπετε αυτά που πάθαμε; Πρέπει να μας γίνουν μάθημα; Δεν το αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι σε θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία του κράτους μας; Δεν γνωρίζετε ότι πολλά από αυτά που αναφέρατε, που λέτε ωςαντισυνταγματικά, ότι σε έκτακτες περιπτώσεις ισχύουν έκτακτα μέτρα; Δεν γνωρίζετε ότι οφείλουμε όλοι μας να συνδράμουμε σε μια προσπάθεια; Το λέω και από εμπειρία, που υπηρέτησα την αυτοδιοίκηση δεκαέξι χρόνια και κρινόμενος από αυτό -πολλοί συνάδελφοι εδώ το γνωρίζουν- είχαμε τις λιγότερες πυρκαγιές στον Νομό Ευρυτανίας και τις λιγότερα καταστροφές από φυσικές καταστροφές, γιατί ήταν άμεση η παρέμβασή μας. Αυτά λοιπόν οφείλουμε όλοι μας εδώ να τα παραδεχτούμε.
Όπως επίσης άκουσα και την Ελληνική Λύση. Έχει λύση για όλα. Αλλά δεν μας τη λέει αυτή τη λύση. Έχει λύση για όλα, αλλά δεν μας τη φανερώνει ποτέ.
Τελειώνοντας, σας καλώ όλους να στηρίξουμε ομόφωνα την παρούσα νομοθετική προσπάθεια, γιατί αφορά τις ζωές και την περιουσία όλων των συμπολιτών μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου