Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Μια πρόταση για την χάραξη Αγρινιο-Καρπενησι περιπου 60 Χμ απο Πεντακορφο-Σταυροχωρι παράλληλα με Τρικεριωτη

Μια πρόταση για την χάραξη Αγρίνιο-Καρπενήσι περίπου 60 χμ από Πεντάκορφο-Σταυροχώρι παράλληλα με Tρικεριώτη

Του Λινου Υφαντή 

Οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά για το δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι έστω για το πρώτο μικρό κομμάτι. Για το δεύτερο υπάρχει μία παλιά μελέτη έως τη θέση «Σταυρός» κοντά στο χωριό Αμπέλια. Για το τρίτο όμως κομμάτι μελέτη δεν υπάρχει. Χωρίς ο γράφων να έχει την ιδιότητα του μηχανικού, κάνει μία δημόσια πρόταση διερεύνησης από ειδικούς της ακόλουθης διαδρομής ως ενδεχομένου. Οι ειδικοί φυσικά θα δώσουν την οριστική απάντηση για το αν γίνεται ή όχι και για το αν είναι συμφέρουσα ή όχι.
Η διαδρομή λοιπόν αυτή προβλέπει ουσιαστικά τη διάνοιξη της πιο σύντομης διαδρομής που κλείνει πιο κοντά στη γεωγραφική οπτική διαγώνιο Αγρινίου-Καρπενησίου. Προτείνεται η διερεύνηση του ενδεχομένου η διάνοιξη του δρόμου να συνεχίσει ως θέση Μπόκρη περίπου στο σημερινό 34χμ Αγρινιου Καρπενησίου.  Από εκεί να ακολουθηθεί μια διαδρομή παράλληλη από τη νότια πλευρά της κορυφής Προφήτης Ηλίας του Παναιτωλικού όρους. Έπειτα προτείνεται να περάσει τον αυχένα της οροσειράς στη θέση «Κυνηγού» και από εκεί να συνεχίσει στον εγκαταλελειμμένο οικισμό «Σταυροχώρι». Το σημείο αιχμής είναι η συνάντηση με τον ποταμό Τρικεριώτη περίπου στο ύψος της Σαρκίνης  και  η παράλληλη πορεία στην κοιλάδα του Μ. Χωριού και από εκεί ευθεία στο Καρπενήσι. Η όλη αυτή διαδρομή δεν φαίνεται να είναι πάνω από 65 χμ στο χάρτη.
Πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος απαλλοτριώσεων
Η προτείνομενη διαδρομή ίσως είναι ελαφρώς πιο δύσκολη κατασκευαστικά. Δεν περνάει όμως μέσα από εύφορες εκτάσεις όπως στην περίπτωση της Λίμνης Κρεμαστών, όπου το γ΄μέρος της χάραξης θα περνάει σίγουρα μέσα από ελαιόδεντρα.  Επίσης έχει ένα μόνο ομαλό υψομετρικό ανέβασμα στη θέση «Κυνηγού», ενώ αντίθετα από το Μέγδοβα δεν δύναται να αποφευχθεί το βουνό που βρίσκεται το Καλεσμένο και μεσολαβεί μεταξύ του ποταμού και του Καρπενησίου.
Η συνάντηση Άγριας Φύσης, Κούτουπα, Ταμπούρι Καραϊσκάκη, Παύλου Μπακογιάννη, ΔΣΕ
Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτής της διαδρομής είναι η άγρια ομορφιά της. Η παρθένα ορεινή φύση θα συναντηθεί οδικά με την κρυμμένη ιστορία της: Το ταμπούρι του Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση, την κορυφή Κούτουπα, τις θέσεις των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) που υπήρχαν μεταξύ Σταυροχώρι και Κηνυγού όπου υπάρχει ορεινό πολυβολείο και το χωριό Βελωτά, γενέτειρα του Παύλου Μπακογιάννη. Ο κοινός παρονομαστής της φύσης θα είναι επίσης και ο ποταμός Τρικεριώτης, η κρυφή φυσική έξοδος του Καρπενησίου στη λίμνη Κρεμαστών. Είναι μια διαδρομή που θα συνδέει τη φύση και ιστορικά σημεία.
Ο λόγος λοιπόν στους ειδικούς, για το αν η ιδέα αυτή υλοποιείται…
agrinionews.gr

agriniokarpenisistavrohori

Κρέατα ΑΥΦΑΝΤΗΣ
agriniokarpenisistavrohori2agriniostavrohori3agriniostavrohori4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου