Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ερώτηση Κ.Κοντογεωργου στη Βουλή για τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές υγειας του Ν.Ευρυτανιας


ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Υγείας
κ. Ανδρέα Ξανθό
2. Υπουργό Επικρατείας
κ. Αλέκο Φλαμπουράρη
   
ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα στις υποδομές Υγείας του Νομού Ευρυτανίας.
Κύριοι Υπουργοί,
Ο Ν. Ευρυτανίας, λόγω του ορεινού του ανάγλυφου συγκαταλέγεται στους κατ' εξοχήν ορεινότερους και προβληματικότερους νομούς της χώρας, στηρίζει την επιβίωσή του, ιδιαίτερα τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, κυρίως στην οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον εναλλακτικό τουρισμό και στην μικρή γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό στον αθλητικό τουρισμό στην Ελλάδα, χωρίς να υστερεί στις άλλες μορφές τουρισμού, περιπέτειας, χιονοδρομικό, αγροτοτουρισμό, θρησκευτικό, συνεδριακό  κ.λ.π.
Βασική προϋπόθεση για την στήριξη αυτών των δραστηριοτήτων, είναι το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να εξασφαλίζει η πολιτεία, ιδιαίτερα στον τομέα της δημόσιας υγείας, τόσο στους μόνιμους κατοίκους του Νομού μας, όσο και σε αυτούς που επιλέγουν να επισκεφτούν τον τόπο μας (για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Δυστυχώς, αυτό το αίσθημα της ασφάλειας, έχει κλονισθεί σοβαρά με απρόβλεπτες συνέπειες.
Σε αλλεπάλληλες Αναφορές και Ερωτήσεις μου σχετικά με την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων στις υποδομές υγείας που αντιμετωπίζει ο Νομός Ευρυτανίας, δυστυχώς όπως αποδεικνύεται από τη σκληρή πραγματικότητα, δεν έγινε καμία σοβαρή παρέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα μείζονα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο σε καθημερινή βάση τις ζωές των κατοίκων και επισκεπτών του Νομού Ευρυτανίας.
Όπως σας έχω ενημερώσει τόσο με προηγούμενες Αναφορές και Ερωτήσεις μου, όσο και από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων, δεν είναι λίγα εκείνα τα περιστατικά, που στοίχισαν ακόμη και τη ζωή κατοίκων του Νομού μας, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών (Δήμος Αγράφων), λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας και διακομιδής των ασθενών στα κατά περίπτωση πλησιέστερα νοσοκομεία Καρπενησίου, Αγρινίου ή Λαμίας.
Πέρα από τις δικές μου διαχρονικές ενέργειες ανάδειξης των προβλημάτων στο τομέα υγείας του Νομού μας, τόσο Τοπικοί και Περιφερειακοί παράγοντες (Κοινοτάρχες, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειάρχης) όσο και Τοπικές Οργανώσεις, ιατρικό προσωπικό και στελέχη του Νοσοκομείου Καρπενησίου, αλλά και ο τοπικός έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος έχουν αναδείξει με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα σε όλη την έκτασή τους.
ϖ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Αποτελεί για όλους τους Ευρυτάνες, την βασική νοσηλευτική μονάδα, που με πολύ κόπο και μόχθο, οργανώσαμε, όλα αυτά τα χρόνια, και λειτουργούσε σε ένα πολύ καλό επίπεδο.
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό, με αποφάσεις του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, υπονομεύεται συστηματικά η λειτουργική του επάρκεια με απρόβλεπτες συνέπειες.
Παρά την αντίθετη γνώμη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου - το οποίο επανειλημμένα επισήμανε τις βασικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού- μετακινείται ιατρικό και άλλο προσωπικό, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα.
Για παράδειγμα, στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, την στιγμή κατά την οποία ο Διευθυντής τραυματίσθηκε σοβαρά με απρόβλεπτο χρόνο επανόδου, μετακινεί επιμελητή β ακτινοδιαγνώστη στο νοσοκομείο Θηβών, με άμεσο κίνδυνο την πλήρη απαξίωση του τμήματος, που είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική λειτουργία του ιδρύματος.
Η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί με ένα ιατρό, υπερβαίνοντας τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί ουσιαστικά με ένα ιατρό ενώ εκκρεμεί η έγκριση του νέου Οργανισμού Λειτουργίας του Ιδρύματος.
Είναι χαρακτηριστική η «πρεμούρα» και η βιασύνη της διοίκησης της Ε΄ Υγειονομικής Περιφέρειας, για την εφαρμογή του άρθρου 29 του Ν.4461/2017, για τις μεταθέσεις των ιατρών ΕΣΥ.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στην Ορεινή και Νησιωτική Ελλάδα. Η υποχρεωτική μετάθεση ιατρών, μετά την συμπλήρωση πέντε ετών σε άγονη περιοχή, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των οργάνων διοίκησης της υγειονομικής μονάδας, θα επιφέρει την πλήρη διάλυση.
ϖ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΦΡΑΓΓΙΣΤΑΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κατάσταση παραμένει επιεικώς απαράδεκτη. Το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγγίστας, παραπαίει με άμεσο κίνδυνο την πλήρη κατάρρευσή του, τόσο από πλευράς υποδομών, όσο και από πλευράς ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Τα περισσότερα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού συνεχίζουν να είναι εκτός λειτουργίας, παρά τα κίνητρα που δίδονται και από την Αυτοδιοίκηση.
Στον Δήμο Αγράφων, το σύνολο των μόνιμων κατοίκων και όχι μόνο, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Τα Ιατρεία Αγράφων, Βελαώρας, Ραπτοπούλου, Παλαιοκατούνας Κερασοχωρίου και Δάφνης, παραμένουν εκτός λειτουργίας.
Στον Δήμο Καρπενησίου, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τα Ιατρεία Μεγάλου Χωριού, Προυσού, Στενώματος, Αγίου Νικολάου και Δομνίστας, παραμένουν και αυτά εκτός λειτουργίας.
Η νέα θεσμική πρόβλεψη, για την ανάπτυξη Τοπικών Μονάδων Υγείας, παραμένει ‘γράμμα κενό’ για την Ευρυτανία.
Οι προσπάθειες όλων των φορέων του Νομού για την αποκέντρωση του ΕΚΑΒ και στο Δήμο Αγράφων, δεν βρήκαν ανταπόκριση, από την πολιτική ηγεσία, γεγονός που επιβεβαιώνει την πλήρη αδιαφορία της ή τουλάχιστον την άγνοιά της για τις κρατούσες συνθήκες.  
Κύριοι Υπουργοί,
Παρά τις δραματικές εκκλήσεις όλων μας για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα υγείας του Νομού Ευρυτανίας, όχι μόνο δεν κάνατε κάποιες ουσιαστικές ενέργειες που θα δρομολογούσαν λύσεις, αλλά μας δίνεται την εντύπωση ότι δεν είναι στις προτεραιότητές σας ο συγκεκριμένος Νομός κατά συνέπεια και οι κάτοικοί του, και οι όποιες μέχρι τώρα απαντήσεις σας αγγίζουν τα όρια του εμπαιγμού και της κοροϊδίας.
Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ  οι κύριοι Υπουργοί:
1.Τι απαντάτε στην κραυγή αγωνίας όλων των πολιτών της Ευρυτανίας, που διεκδικούν το αναφαίρετο συνταγματικό τους δικαίωμα στην Δημόσια Υγεία;
2.Προτίθεστε να τροποποιήσετε το άρθρο 29 του Ν.4461/2017, όσο είναι καιρός και πριν την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ στη Ορεινή και Νησιωτική Ελλάδα;
3.Προτίθεστε να συγκρατήσετε την Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, πριν απαξιώσει πλήρως το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου;
4.Προτίθεστε να εγκρίνετε άμεσα το νέο Οργανισμό Λειτουργίας του Νοσοκομείου Καρπενησίου προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας;
4.Προτίθεστε να εφαρμόσετε τον νόμο για την πλήρωση των κενών Περιφερειακών Ιατρείων του νομού μας, με οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής όπως προβλέπει η νομοθεσία στην περίπτωση απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών, εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από το Υπουργείο Υγείας;
5.Προτίθεστε να συμπεριλάβετε και την Ευρυτανία στην ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας;
6.Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση και αναγκαία αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγγίστας, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα επαρκούς αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής;
7.Με δεδομένη την αδυναμία διακομιδής ασθενών της Δυτικής Ευρυτανίας λόγω έλλειψης ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ και πληρωμάτων, ποιες ενέργειες θα κάνετε προκειμένου να λυθεί άμεσα και οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα;
                         Καρπενήσι 22 Σεπτεμβρίου 2017
                                      Ο Ερωτών

                                 Κώστας Κοντογεώργος
                                 Βουλευτής Ευρυτανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου