Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Ξανά στο "στόχαστρο" των πλειστηριασμών ο Γιώργος Χόντος της πτωχευμένης Hondos Παλλάς


 Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Δίχως τέλος φαίνεται πως είναι οι περιπέτειες για τον επιχειρηματία Γιώργο Χόντο, ο οποίος, επτά χρόνια αφότου έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τη Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα, με την υπαγωγή της σε καθεστώς πτώχευσης, συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Χόντος είχε αποφασίσει πριν από πολλά χρόνια να τραβήξει χωριστούς δρόμους από την υπόλοιπη οικογένεια, που βρίσκεται πίσω από την επιτυχημένη αλυσίδα "Hondos Center”.

Η οικογενειακή κόντρα και το… "σχίσμα”

Η Hondos Center είναι μια αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών που ξεκίνησε το 1967, ως αποθήκη καλλυντικών, από τα αδέλφια Χόντου -Νίκο, Γιώργο, Κώστα, Γιάννη και Αργύρη- επί της οδού Ομήρου. Αν και τα πέντε αδέλφια κατάφεραν να χτίσουν από κοινού μία αυτοκρατορία στον κλάδο των καλλυντικών, το 2004, ο Γιώργος Χόντος, αποφάσισε να τραβήξει χωριστούς δρόμους από την υπόλοιπη οικογένεια, με τα υπόλοιπα αδέλφια να αποκηρύσσουν μάλιστα επαγγελματικά τον αδελφό τους. Η εταιρεία του Γιώργου Χόντου, η Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα, η οποία εν τέλει πτώχευσε το 2017, ήλεγχε τα καταστήματα σε Πατησίων, Ιπποκράτους και Νέα Ιωνία. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αλυσίδα Hondos Center λειτουργεί με ένα ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς, βάσει του οποίου τα μέλη της οικογένειας διαχειρίζονται το σήμα Hondos Center, αναπτύσσοντας όμως δραστηριότητα μέσω διαφορετικών εταιρειών.

Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των μελών της οικογένειας ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσαν τότε τα υπόλοιπα τέσσερα αδέρφια: "Tα Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή επιχειρηματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία Hondos Palace Πολυκαταστήματα, εκτός βέβαια από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της αλυσίδας για τα τρία καταστήματα που ελέγχει. Την εν λόγω εταιρεία τη χαρακτηρίζει ανεξάρτητη και αυτοτελή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με δικό της οικονομικό και εμπορικό κίνδυνο στην αγορά και δεν αφορά στο παραμικρό την εταιρεία Hondos Center. Η Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε. λειτουργεί υπό νέα διοίκηση ήδη από το 2004 και το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η συνεργασία μαζί της ήταν έκτοτε εξαιρετικά δυσχερής έως και ανέφικτη”.

Το 2017, η Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης με την απόφαση 520/2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αντιμετωπίζοντας επί χρόνια μεγάλα οικονομικά προβλήματα, υψηλό δανεισμό, πλειστηριασμούς ακινήτων και καταστημάτων μέχρι και… συλλήψεις για χρέη προς το δημόσιο. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα για το 2013 (σ.σ. οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ), η εταιρεία εμφάνιζε συνολικές υποχρεώσεις 77,5 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της διαμορφωνόταν σε 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό της αποτέλεσμα σε ζημίες 16,2 εκατ. ευρώ. 

Τονίζουμε ότι η πτώχευση της Hondos Παλλάς Πολυκαστήματα δεν είχε καμιά σχέση με τη Hondos Center, την οποία συνεχίζουν σήμερα και διαχειρίζονται επιτυχώς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Χόντου, μέσω μιας σειράς ξεχωριστών εταιρειών. 

Τι βγαίνει στο σφυρί

Ο πλειστηριασμός που αναρτήθηκε χθες στην πλατφόρμα έχει προγραμματιστεί -εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- για τις 25 Σεπτεμβρίου 2024 και στρέφεται εις βάρος τόσο του Γεωργίου Χόντου όσο και της κόρης του, Βασιλικής (η οποία βρισκόταν επίσης στο Δ.Σ. της Χόντος Παλλάς), ως "τρίτης εμπραγμάτως ευθυνόμενης οφειλέτριας”. 

Επισπεύδεται από την doValue Greece και έχει τιμή πρώτης προσφοράς τις 766 χιλ. ευρώ (εκ των οποίων τα 153.200 ευρώ για το δικαίωμα της επικαρπίας που ανήκει στον Γεώργιο Χόντο και τα 612.800 ευρώ για το δικαίωμα της ψιλής κυριότητας που ανήκει στη Βασιλική Χόντου. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται σε 100 χιλ. ευρώ.

Το σφυρί αφορά ένα οικόπεδο, μετά της επ’ αυτού διώροφης οικίας (μεζονέτα), το οποίο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτάσεως 1.002,71 τ.μ. σύμφωνα με τον τίτλο κτήσεως και 1.012,00 τ.μ. σύμφωνα με το κτηματολόγιο, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Θρακομακεδόνων, του Δήμου Αχαρνών, μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο της περιφέρειας του συνοικισμού Μακεδόνων και Θρακών "Η Μακεδονία”, κατά τη θέση "Μπιλιτζά ή Μπίλιζα ή Βίλιζα”.

Η ως άνω διώροφη οικία (μεζονέτα) εντός του ως άνω περιγραφόμενου οικοπέδου, αποτελείται από ισόγειο όροφο, ο οποίος περιλαμβάνει κουζίνα, w.c. και σαλονοτραπεζαρία και έχει επιφάνεια 115,75 τ.μ. και από πρώτο όροφο, ο οποίος περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, καθιστικό και δύο λουτρά και έχει επιφάνεια 74,50 τ.μ.

Όπως αναφέρεται στο απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης, κατά την ημέρα επιβολής της αναγκαστικής κατάσχεσης διαπιστώθηκε ότι επί του ως άνω οικοπέδου υφίσταται οικοδομή, η οποία έχει περατωθεί βάσει αδείας του 1997 και η οποία αφορά την προσθήκη καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση υφιστάμενης κατοικίας και κατασκευή πισίνας. Η οικοδομή αποτελείται ανά στάθμη από α) υπόγειο, επιφανείας 244,95 τ.μ., β) ισόγειο επιφανείας 190,55 τ.μ., γ) πρώτο όροφο 190,55 τ.μ. και δ) δώμα επιφανείας 17,42τ.μ., οι οποίες στάθμες επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερικό κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα. Στο ανατολικό όριο οικοπέδου υπάρχει βοηθητικό κτίσμα επιφανείας 54,03 τ.μ. και πισίνα επιφανείας περίπου 50,00 τ.μ.

Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου ανέρχεται σε 697,50 τ.μ., εκτιμάται ως πλήρως αποπερατωμένο, σε καλή κατάσταση συντήρησης, άνευ αυθαιρεσιών και με ενδεικτική χρονολογία αποπεράτωσης το 1999.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο είχε ξαναβρεθεί στο παρελθόν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα, όμως χωρίς αποτέλεσμα

capital.gr
Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου