Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Αναςταη με το φως της ημερας στον Άνω Άγιο Βλαση η αργοπεθαίνει η ύπαιθρος

Ανάσταση με φως της ημέρας στον Άνω Άγιο Βλάση ή πως η ύπαιθρος αργοπεθαίνει


anastasifosΠηγη ηγηπη ή Φωρέμος, Γιάννης Τσέλος

Πηγη argrinionews.gr

Χριστός Ανέστη Χρόνια Πολλά. Πολλοί από εμάς δεν πάμε εκκλησία και κάθε Κυριακή. Ούτε συμμετέχουμε και στις γιορτές αθέων.  Είμαστε όμως φανατικοί του να κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Ή αν θέλετε να βλέπουμε το Πάσχα σαν επιστροφή σε τόπους αναφοράς. Όπως και να γίνει όμως, υπάρχουν γεγονότα, όπως χθες. που σε κάνουν να συνειδητοποιείς ότι ο βασικός στυλοβάτης της επιστροφής σου είναι το τυπικό-σημειώστε τη λέξη-της εκκλησιαστικής λειτουργίας.
Άλλος θα πάει 5 λεπτά, άλλος θα κάτσει απ ΄έξω και άλλος θα είναι παρόν σε ολόκληρο το Μυστήριο.
Δυστυχώς όμως η εκκλησία χτυπιέται από αυτό που λέμε αρνητική ανεργία. Όλο και πιο λίγοι επιλέγουν να γίνουν ιερείς. Εκτός αυτού δεν υπάρχουν πλέον κίνητρα και οι οικονομικές συνθήκες και ως σχέση εργασίας αν θέλετε πέρα από το λειτούργημα είναι πολύ πιο δύσκολες.
Το αποτέλεσμα; Οι εκκλησίες αδειάζουν και οι ιερείς «διακτινίζονται» στο ποια θα πρωτοπρολάβουν να λειτουργήσουν, ειδικά τις ημέρες του Πάσχα.
Χθες λοιπόν, όχι μετά από 4 δεκαετίες ζωής αλλά ίσως μετά από αιώνες,από την Επανάσταση του »21 ίσως, το Χριστός Ανέστη ακούστηκε μέρα στον Άνω Άγιο Βλάση. Η εικόνα που βλέπετε είναι χαρακτηριστική. Αυτό συνέβη λόγω της έλλειψης ιερέων. Έτσι λοιπόν στην περιοχή του Αγίου Βλασίου υπάρχουν τέσσερις οικισμοί, ο Άνω Άγιος Βλάσιος, ο Κάτω Άγιος Βλάσιος, τα Καραμανέικα και η Αγία Παρασκευή. Λίγο-πολύ έχουν τον ίδιο αριθμό μονίμων κατοίκων. Από κει και πέρα η πιο τουριστική περιοχή αν θέλετε είναι ο Άνω Άγιος Βλάσιος και μετά τα Καραμανέικα, λόγω των πολλών εξοχικών κατοικιών που υπάρχουν και που περιμένουν ένα Πάσχα να γεμίσουν. Άλλωστε ο Άνω Άγιος Βλάσιος υπήρξε έδρα του Δήμου Παρακαμπυλίων και διαθέτει όλες τις υπάρχουσες υπηρεσίες της περιοχής ( ΚΕΠ, Αστυνομία, Γυμνασίο, Δημοτικό).
Παρόλα αυτά το θέμα αφέθηκε φέτος στην τύχη και σε μια ισοπεδωτικά οριζόντια ισονομία  με τον Άνω Άγιο Βλάση να βγάζει Ανάσταση στις 8:30 το απόγευμα μετά από 200 χρόνια ίσως.  Και πάλι καλά που ο ιερέας της φωτογραφίας ήρθε να βοηθήσει την κατάσταση.
3 χιλιόμετρα μακριά από την Εθνική οδό στον οικισμό του Κάτω Αγίου Βλασίου η Ανάσταση «βγήκε» στις 12. Και όπως εύστοχα σχολίασε ένας φίλος » Η Ανάσταση μεταξύ Άνω και Κάτω Άγιο Βλάση έγινε με διαφορά ώρας…Ταιβάν».
Το άρθρο δεν γράφτηκε για να αναδείξει το τι έγινε σε μια Κοινότητα από τις τόσες πολλές του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας. Γράφτηκε για να καταδείξει το πως η Εκκλησία βιώνει τη σημερινή κρίση αλλά κυρίως ότι από την κρίση της Εκκλησίας την πληρώνει η ίδια η ζωή στην Ύπαιθρο. Γιατί αν δεν υπάρχει Αναστάσιμη λειτουργία, δεν θα ανοίξει κανένας το σπίτι του σε κανένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας.
Θα πει κάποιος ότι προηγούνται οι ντόπιοι κτλ κτλ. Σεβαστό αλλά ο επισκέπτης είναι αυτός που δίνει ζωή σε ένα χωριό, πετάει λεφτά και μερεμέτια στο πουθενά και χίλια δυο.
Γενικά τέτοια ζητήματα υπερβαίνουν τη λογική του φέτος, του χρόνου κτλ. Υπερβαίνουν τη λογική εκκλησιαστικών θεμάτων. Και άπτονται κατ΄ουσία της ίδιας της ζωής. Χρόνια Πολλά σε όλους.
Λ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου