Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Συνέντευξη του Παναγιώτη Γκορόγια στο Δυτική Ευρυτανία News


 Μϊα συνέντευξη εφ'όλης της ύλης για τα τεκταινόμενα του Δήμου Αγράφων μας παραχώρησε στο Δυτική Ευρυτανία News ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ.Παναγιωτης Γκορόγιας.

Καθ'ότι Αντιδήμαρχος σε νευραλγική θέση του Δήμου Αγράφων του θέσαμε 10 καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον Δήμο Αγράφων και την περιοχή γενικότερα.

Δείτε την παρακάτω συνέντευξη:

Ερώτηση 1η:

Κύριε Γκορόγια ως Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης στο Δήμο Αγράφων από την ανάθεση των καθηκόντων σας μέχρι σήμερα θα θέλαμε να μας πείτε εάν έχετε προλάβει να  παράξετε ουσιαστικό έργο και εάν ναι ποιο είναι αυτό;

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας στο σάιτ της Δυτικής Ευρυτανίας και ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα σας θα απαντήσω με πλήρη ειλικρίνεια στις ερωτήσεις σας.

Όσον αφορά την ερώτηση σας , και κατόπιν συνεννόησης με τον δήμαρχο μας ήταν προσωπική μου επιθυμία να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης με αρμοδιότητες γραφείου κτηνοτροφίας και γεωργίας.

Όντας μέλος κτηνοτροφικής - πολυμελούς- οικογένειας έχω ιδιαίτερους δεσμούς και τρέφω μεγάλη αγάπη για τον κάθε κτηνοτρόφο και εν γένει για τον πρωτογενή τομέα.

Γνωρίζοντας εξ αρχής τα σοβαρά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ορεινή κτηνοτροφία και γεωργία για μένα ήταν μεγάλη πρόκληση η επίλυσή τους. Γι'αυτό το λόγο επικεντρώθηκα επ' αυτού με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να προσθέσω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι σε αυτόν τον δύσκολο τομέα. 

Σημαντική, και ιστορική θα έλεγα στιγμή για τον δήμο μας, θεωρώ ότι αποτέλεσε η διοργάνωση του Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών που έλαβε χώρα στην Παλαιοκατούνα, τέτοια εποχή πέρυσι με την συμμετοχή μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, σημαντικών επιστημόνων και εκπαιδευτικών εξειδικευμένων στον πρωτογενή τομέα, κρατικών λειτουργών, αυτοδιοικητικών πρώτου και δεύτερου βαθμού,  νέων αγροτών κ.α. Είναι ένα γεγονός που από μόνο του είναι αξιοσημείωτο, καθώς πρώτη φορά διοργανώθηκε πανελλήνιο συνέδριο στο δήμο Αγράφων.

Ενα συνέδριο το οποίο ήταν η αφετηρία ώστε οι δημότες μας που ασχολούνται με τον προτεογενη τομέα να λάβουν βασικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για να συνεχίσουν στο επάγγελμά τους, να το εξελίξουν και από την άλλη πλευρά οι νέοι που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά πράγματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες έπρεπε να κάνουν χιλιόμετρα για να τα ακούσουν από τους ειδικούς.

Επίσης, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στην μεγάλη αλλαγή που αναμένεται να αποφέρει η νέα ΚΑΠ η οποία σχετίζεται με τις αναγκαστικές δημιουργίες ομάδες παραγωγών και συναφή συλλογικά όργανα.

Πάνω σε αυτό, θέλω να σημειώσω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο δημιουργίας ενός συλλογικού οργάνου με τους μελισσοκόμους και στην πορεία ίσως και με τους κτηνοτρόφους. 

Ως δημοτική αρχή μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να είμαστε στο πλευρό των μόνιμων κτηνοτρόφων καθημερινά. Θα αναφέρω ενδεικτικά τις χαλικοστρώσεις και τσιμεντοστρωσεις που κάναμε βελτιώνοντας έτσι την πρόσβαση σε αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες, την  ηλεκτροδότηση μερικών από αυτές, την υδροδότηση κ.λ.π. Στο εγγύς μέλλον έπεται και συνέχεια και για άλλες μονάδες.

Πιστεύω είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, τους πραγματικούς βιοπαλαιστές της ζωής.

Όμως δεν φτάνει μόνο η προσπάθεια του Δήμου χρειάζεται και κρατική αρωγή ο κλάδος αυτός, καθώς τα τελευταία χρόνια δυστυχώς φθίνει συνεχώς,  λόγω της οικονομικής κρίσης και απαιτείται από την  πολιτεία να καταστρωθεί ένα σχέδιο που θα βγάλει από το τέλμα την ορεινή κτηνοτροφία.


Ερώτηση 2η:

Σε σχέση με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πιστεύετε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή στο σύνολό της λειτούργησε καλύτερα από την προηγούμενη;

Εάν όντως κατά την άποψή σας ισχύει αυτό θα θέλαμε να μας αναφέρετε με πραγματικά στοιχεία εάν όντως βελτιώθηκε ο Δήμος Αγράφων και ποια τα έργα σας μέχρι σήμερα.


Εκ μέρους μου δεν νομίζω ότι είναι πρέπων να μπω στην διαδικασία να κρίνω και να συγκρίνω την προηγούμενη δημοτική αρχή με την τωρινή.  Νομίζω οι καλύτεροι κριτές είναι οι δημότες μας και όταν έρθει η ώρα της κάλπης ο καθένας θα πάρει αυτό που του αναλογεί.

Αυτό που μπορώ να αναφέρω με σιγουριά είναι ότι αναλάβαμε έναν δήμο Αγράφων με σωρεία προβλημάτων τα οποία είμασταν υποχρεωμένοι να βάλουμε σε τάξη.

Αναλογιστείτε ότι αναλάβαμε έναν δήμο χωρίς τεχνική υπηρεσία και πορευόμασταν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 μηνών χωρίς μηχανικό, ότι χειρότερο για μια δημοτική αρχή. 

Εξ αρχής θέσαμε ως στόχο την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι δημότες μας. Με συνεχή δουλειά, υπομονή, πίστη, αφοσίωση και ταπεινότητα καταφέραμε ένα σημαντικό μέρος αυτών των προβλημάτων να τα επιλύσουμε, όπως για π.χ.  αυτό της υδροδότησης που αντιμετώπιζαν συγκεκριμένα χωριά και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα έχουμε καταφέρει σε μέγιστο βαθμό. 

Στο σημείο αυτό να αναφέρω και το γεγονός ότι καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια να βάλουμε σε τάξη την έκδοση λογαριασμών των δημοτικών τελών και να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος. Δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το γραφείο εσόδων και την υπηρεσία ύδρευσης που ανταποκρίθηκαν σε αυτό το ζήτημα.

Επίσης, σημαντική δουλειά γίνεται και στην διαδικασία της συγκομιδής σκουπιδιών όπως επίσης και στον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας. Να αναφέρω ενδεικτικά για το εργατικό προσωπικό, ότι εκμεταλλευτηκαμε το πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ ανέργων ηλικίας 55-67, το οποίο παρεμπιπτόντως έτρεχε από το 2017, και προσλάβαμε και δώσαμε δουλειά σε 20 άτομα (θα ακολουθήσουν αλλά 11 σύντομα).

Επί της ουσίας έχουμε επικεντρωθεί στην καθημερινότητα των δημοτών και προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα προβλήματα.

Τον Ιούνιο του 2020, όταν στελεχώθηκε με  μηχανικό το τμήμα τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μας, αμέσως ο μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία.  Σκύψαμε το κεφάλι και σε συνεργασία Δήμαρχος, Γενικός γραμματέας, Αντιδήμαρχοι, ειδικοί συνεργάτες, υπάλληλοι και προέδροι τοπικών κοινοτήτων καταφέραμε να υλοποιήσουμε σε ετήσια βάση ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα, του οποίου τα αποτελέσματα είναι εμφανή και μετρήσιμα.

Βέβαια δεν μείναμε μόνο εκεί. Με συγκροτημένες προσπάθειες και ενέργειες καταφέραμε και πετύχαμε την δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στην Γρανίτσα που αποδείχθηκε πόσο σημαντικό είναι για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης την δημιουργία  ενός σύγχρονου παιδικού Σταθμού στην Παλαιοκατούνα-  πρότυπο για την Στερεά Ελλάδα . 

Την παραχώρηση ενός ασθενοφόρου με έδρα το Ραπτόπουλο και την δημιουργία της ΕΠΟΜΕΑ.

Την τοποθέτηση wi-fi ίντερνετ σε χωριά τα οποία είχαν την υποδομή. Σημειωτέον, έπεται και εδώ συνέχεια.

Τέλος, επιστέγασμα της σημαντικής προσπάθειας που κάνει η σημερινή Δημοτική αρχή, αποτελεί το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Αγράφων. Δια στόματος του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε, προ ολίγων ημερών, το πρώτο διαπεριφερειακο - διαδημοτικό αναπτυξιακό πιλοτικό μοντέλο ανάπτυξης των ορεινών δήμων στην Αργιθέα Καρδίτσας και αφορά τους δήμους Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρας συνολικής αξίας 90 εκατ. ευρώ. Για κάθε Δήμο αναλογούν 30 εκατ. ευρώ. Μέσα από αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο ανοίγεται μια χαραμάδα αισιοδοξίας και προσδοκίας για ανάπτυξη του τόπου μας..

Αυτή επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μια προσωπική επιτυχία των τριών δημάρχων και των συνεργατών τους!!


Ερώτηση 3η:


Γνωρίζουμε όλοι ότι ο Δήμος Αγράφων και δη η Δυτική Ευρυτανία είναι μία αντικειμενικά δύσκολη περιοχή της χώρας,άγονη με πάρα πολλά προβλήματα.

Ποια θεωρείται ότι είναι η σημερινή κατάσταση του Δήμου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;



Πιστέψτε με ότι έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και γνωρίζουμε καλά όλοι μας ότι ο δήμος Αγράφων αποτελεί μια από τις δυσκολότερες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, λόγω του ορεινού όγκου του και της γεωγραφικής απομόνωσης. Πιστεύω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το δημογραφικό. Η πληθυσμιακή αιμορραγία του τόπου μας είναι μια πληγή που δύσκολα θα επουλωθεί και σε συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού απειλούν την βιωσιμότητα του.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να χαράξει μια πολιτική παροχής κινήτρων για την παραμονή ή και επιστροφή των νέων ανθρώπων στην ορεινή Ελλάδα και να δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική. Η προσπάθεια που κάνουμε ως δημοτική αρχή μέσω της πρόσληψης ορισμένου προσωπικού, της κατασκευής έργων σε κάθε Τοπική Κοινότητα, της βελτίωσης της προσβασιμότητας των κτηνοτρόφων μας, της βελτίωσης των αθλητικών μας εγκαταστάσεων κ.α.δεν είναι αρκετή για να καλύψει το χαμένο έδαφος. 

Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται το ειδικό αναπτυξιακό μοντέλο  που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό προσφάτως για τους τρεις ορεινούς δήμους Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα. 

 Ευελπιστούμε όλοι μας ότι θα ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για τον τόπο μας..


Ερώτηση 4η:


Άγραφα 2022:Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι βασικότερες ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής και πως θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν;



Η βασικότερη ανάγκη των δημοτών μας όπως και σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές, είναι η πρόσβαση στην δημόσια υγεία, παιδεία και η πρόσβαση για εργασία.

Όπως προείπα και προηγουμένως χρειάζεται βοήθεια και στήριξη από την πολιτεία για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.  Ένα παιδί που ζει στο Κερασοχώρι ή στα Άγραφα πρέπει να  έχει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση με ένα παιδί που ζει σε μια πόλη. Ένας ηλικιωμένος που ζει στον Τριπόταμο ή στα Κέδρα πρέπει να έχει την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε ένα νοσοκομείο από έναν ηλικιωμένο που ζει στο Αγρίνιο ή στην Πάτρα. Ένας νέος επιστήμονας που αναζητεί δουλειά και μένει μόνιμα στον Δήμο Αγράφων , πρέπει να έχει την ίδια ή και καλύτερη προοπτική για εύρεση εργασίας από έναν που αναζητεί δουλειά σε μια μεγάλη πόλη, προκειμένου να παραμείνει στον τόπο του.

Όλα αυτά βέβαια για να γίνουν απαιτούνται χρήματα. Το κράτος είτε από μόνο του πρέπει να αλλάξει πολιτική δίνοντας κίνητρα παραμονής στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους της περιοχής μας είτε να αυξήσει την χρηματοδότηση προς τους δήμους ή να δημιουργήσει περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία.


Ερώτηση 5η:


Οδικό δίκτυο στα Άγραφα.Ειναι γνωστό ότι πολλά χωριά και αρκετές περιοχές περιβάλλονται εν έτη 2022 ακόμη από χωματόδρομο.Ως Δημοτική Αρχή τι σχέδιο έχετε ώστε εάν είναι δυνατόν να καλυφθεί με άσφαλτο και το τελευταίο χωριό.


Έχουν εξοικονομηθεί χρήματα από κάποιους πόρους; 


Από τον Ιούνιο του 2020 όταν και στελεχώθηκε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας από μηχανικό, όπως προείπα, σηκώσαμε όλοι τα μανίκια μας και τρέξαμε ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα. (Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Γκορογια Νικόλαο -τον μοναδικό μηχανικό που υπηρετεί στον δήμο- για την μέχρι σήμερα σημαντική προσφορά του.) Ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων μας κατευθύνθηκε στην βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας, στην τσιμεντόστρωση και ασφαλτόστρωση των δημοτικών και αγροτικών οδών και των 32  κοινοτήτων μας. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023 θα εντάξουμε και πολλά ακόμη έργα που θα αφορούν την βελτίωση του οδικού δικτύου. Ως δημοτική αρχή έχουμε μειώσει  αρκετά τα χιλιόμετρα χωμάτινου οδικού δικτύου, συγκριτικά με το παρελθόν. Δεν σταματάμε εδώ όμως, καθώς έχουν δρομολογηθεί και άλλα σημαντικά έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου μέσα από ίδιους πόρους του Δήμου μας. 

Τέλος, από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Αγράφων που αποτελεί ιστορική επιτυχία για τον δήμο μας από τα 30 εκατ. ευρώ τα μισά περίπου θα διατεθούν σε έργα υποδομών.


Ερώτηση 6η:


Μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα Υγεία στα Άγραφα ποιο συγκεκριμένα η προνοσοκομειακή αντιμετώπιση.Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής ο χρόνος μεταφοράς των ασθενών μεγάλος.

Ποιες οι ενέργειές σας ως Δημοτική Αρχή και τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να μειωθεί αυτός ο χρόνος;

Εύστοχη ερώτηση η οποία πρέπει να απευθυνθεί πρωτίστως στο υπουργείο υγείας.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε όλοι μας μια τραγική εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Αναλογιστείτε ότι στο μοναδικό νοσοκομείο της Ευρυτανίας προ ημερών έκλεισε η παθολογική κλινική λόγω ελλείψεως ιατρών.

Στο δήμο Αγράφων δυστυχώς η εικόνα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι καλύτερη, καθώς και εδώ τα προβλήματα στον τομέα της υγείας είναι πάρα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω την υποστελέχωση των κέντρων υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων, την έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού τους, καθώς και την απουσία μονάδας ΕΚΑΒ στην επικράτεια του Δήμου Αγράφων. 

Οι δημότες μας για απλές εξετάσεις πρέπει να μεταβούν σε άλλη περιοχή με την ανάλογη ταλαιπωρία και κόστος.

Όσον αφορά τα έκτακτα περιστατικά εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο τραγικά. Αναλογιστείτε, ότι η μεταφορά και διακομιδή ενός ασθενούς  στο πλησιέστερο νοσοκομείο, με επίσημα στοιχεία, μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 6 ώρες. 

 Μέσα από συνεχείς προφορικές και έγγραφες παρεμβάσεις και προσωπικές επισκέψεις του ίδιου του δημάρχου μας προς τους φορείς της δημόσιας υγείας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο μας αναφορικά με την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου Αγράφων, ως δημοτική αρχή εστιάσαμε στην επίλυσή των ανωτέρω προβλημάτων.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι έχουμε κινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή ενός σύγχρονου ελικοδρομίου στην Τ.Κ. Παλαιοκατούνας, το οποίο θα μπορεί να καλύπτει τα πολύ σοβαρά περιστατικά ασθενών και να περιορίσει σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς του ασθενούς προς το κοντινότερο Νοσοκομείο. Στην προσπάθειά μας για την επίλυση των προβλημάτων πρέπει να προστεθεί και η παραχώρηση ενός ασθενοφόρου από τον όμιλο ΥΓΕΊΑ και η τοποθέτηση του στο χωριό του Ραπτοπούλου. Για την μετακίνηση του ασθενοφόρου και την προσφορά πρώτων βοηθειών, εκπαιδεύτηκαν ορισμένοι άνθρωποι από την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών  και μάλιστα ιδρύθηκε και παράρτημα της ΕΠΟΜΕΑ και στο Ραπτόπουλο. Θα ήθελα να  ευχαριστήσω και δημόσια τόσο τους εκπαιδευτές της επίλεκτης ομάδας όσο και τους εθελοντές δημότες μας.

Τέλος, άλλη μια μικρή αλλά πολύ σημαντική κατά την γνώμη μου κίνηση που κάναμε, με την βοήθεια της πολιτευτου Ευρυτανίας κ. Θωμαις Οικονόμου, ήταν η προμήθεια όλων των αγροτικών ιατρείων και τοπικών κοινοτήτων με ένα βαλιτσακι πρώτων βοηθειών.


Ερώτηση 7η:


Θέμα νερών με υδραγωγεία και υδρομαστεύσεις.Πιστεύετε ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση και εάν ναι με ποιο τρόπο;


Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε και στο δήμο μας την κλιματική αλλαγή με το φαινόμενο της λειψυδρίας. 

Γι'αυτό το λόγο από την ανάληψη των καθηκόντων μας έως και σήμερα δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα για την αντιμετώπιση της. Μέσα από την συντήρηση και επισκευή των αντλιοστασιων του Δήμου, την επισκευή και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης, τον καθαρισμό και την επισκευή - στεγανοποίηση των υφιστάμενων δεξαμενών, την προμήθεια μεταλλικών δεξαμενών, την προμήθεια υδρευτικων υλικών, την καταμέτρηση των ρολογιών των υδρομετρων κ.λ.π. έχουμε κατορθώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό να μην στερούνται οι δημότες μας το πολυτιμότερο αγαθό. 

Την δεδομένη χρονική στιγμή έχουμε επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες και προσπαθούμε με συνεχείς παρεμβάσεις να δώσουμε μόνιμη λύση

Έχουμε πετύχει πολλά σε αυτή την προσπάθεια, αλλά θέλουμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα.


Ερώτηση 8η:


Τουρισμός στα Άγραφα.

Με βαθμονόμηση από το 1-10 τι βαθμό θα βάζατε για την ανάπτυξη του τουρισμού;


Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια ο δήμος Αγράφων έχει καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια αναφορικά με την τουριστική προβολή και ανάδειξη του τόπου μας και επιτρέψτε μου να πω ότι έχει ενταχθεί για τα καλά στον χάρτη της Ελλάδας και έχει εξέλθει από την αφάνεια που βρισκόταν.

Τα μυνήματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονο τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον στον δήμο μας. 

Την φετινή χρονιά και ύστερα από δύο χρόνια εγκλεισμού και περιοριστικών μέτρων λόγω του Κορωναίου, τρέξαμε ένα πλούσιο πολιτιστικό και τουριστικό πρόγραμμα. Ενδεικτικά θα αναφέρω την διοργάνωση του πρώτου αναρριχητικου φεστιβάλ στο φαράγγι του Μπουζονικ, το διήμερο αγώνων από την ΑΛΑΚ Καρπενησίου, την συμμετοχή του δήμου μας στην περιήγηση με σκάφη στην λίμνη Κρεμαστών όπου το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία,  την συμμετοχή του Δήμου μας σε τουριστικά ένθετα και περιοδικά , την συμμετοχή του δήμου μας σε τουριστικές εκθέσεις πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας κ.λ.π. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε όλα τα χωριά του Δήμου μας. Και επειδή όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός ότι ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος, πιστεύω ότι στα θέματα της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης πήραμε ΑΡΙΣΤΑ, ως Δήμος Αγράφων.


Ερώτηση 9η:


Ένα μείζον θέμα στα Άγραφα είναι τα ανεπιτήρητα ζώα (και αφορά σχεδον όλα τα χωριά του Δήμου) καθώς και ο σταυλισμός ζώων εντός οικισμών.

Μέχρι σήμερα καμϊα Δημοτική Αρχή δεν έχει λύσει αυτό το θέμα.

Ποια η θέση σας και τι σκοπεύετε να κάνετε;


Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, όντως θα συμφωνήσω στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή βρίσκεται αντιμέτωπη με το μείζον ζήτημα των ανεπιτηρητων παραγωγικών ζώων. Όπως επίσης να προσθέσω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουμε προβλήματα και με αδέσποτα μη παραγωγικά ζώα συνήθως, όπως για π.χ. σκύλους, γάτες κ.α.

Δυστυχώς στο τελευταίο η πολιτεία έχει μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να μεριμνήσει για τα απαραίτητα.

Για να γνωρίζουν οι δημότες μας ο δήμος Αγράφων δεν διαθέτει κτηνιατρική υπηρεσία ούτε οχήματα περισυλλογής, ούτε κτιριακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας αυτών των ζώων. Εν ολίγοις, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι ανά την Ελλάδα έτσι και ο δικός μας δήμος, δεν διαθέτει ούτε κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα, ούτε έχει στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος .

Το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι να προβούμε σε ενέργειες εμβολιασμού και στείρωσης με ιδιώτη κτηνίατρο.

Όσον  αφορά τα παραγωγικά ζώα όπου και υφίσταται το μεγαλύτερο πρόβλημα, η υπηρεσία μας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, είναι υπεύθυνη να ενημερώσει με επιστολή τους κτηνοτρόφους για τα ανεπιτηρητα ζώα τους ώστε να προβούν στην περισυλλογή τους.  Δυστυχώς όμως υπάρχουν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και εκεί δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε διαδικασίες εξώδικων ώστε να παρέμβει η εισαγγελική αρχή.

Αξίζει να  προστεθεί ότι τον τελευταίο καιρό καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα διαχείρισης περισυλλογής ανεπιτηρητων παραγωγικών ζώων μέσω της ανάθεσης σε ιδιωτική επιχείρηση, ώστε να αναλάβει εξ ολοκλήρου το έργο περισυλλογής.

Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος μας προχώρησε στην πρόσληψη ενός ειδικού συμβούλου ειδικότητας ΠΕ κτηνιατρικής, αφουγκραζομενος αφενός τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και αφετέρου προσπαθώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ανεπιτηρητων ζώων.

Αυτό που θέλω να τονίσω όμως είναι ότι το μείζον αυτό πρόβλημα πρέπει και μπορεί να επιλυθεί άμεσα από την πολιτεία μόνο με την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τα ανεπιτηρητα παραγωγικά ζώα εντός και εκτός οικισμού και την "τιμωρία" των ιδιοκτητών τους  με την περικοπή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Ερώτηση 10η:

Την επόμενη χρονιά μπαίνουμε σε τροχιά προεκλογικής περιόδου ποιες είναι οι προθέσεις σας;


Είναι νωρίς ακόμη να μπούμε σε διαδικασίες εκλογικής αναμέτρησης διότι αυτό που προέχει είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση του έργου μας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.

Οι δημότες μας έχουν ανάγκη την βοήθεια μας σε όλους τους τομείς και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση. 

Στο επόμενο χρονικό διάστημα βέβαια αναπόφευκτα θα μπούμε σε προεκλογική εκστρατεία, αλλά μέχρι τότε  προέχουν οι απαιτήσεις των δημοτών οι οποίοι θα είναι και οι τελικοί κριτές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου