Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ευρυτάνας με καταγωγή από την μητέρα του ο Φίλιππος Νικολάου


 Να κάτι που δεν ξέραμε και το μάθαμε σήμερα απι την παρακάτω ανάρτησή του Ioannis Elatos Makkas ότι ο Φίλιππος Νικολάου έχει καταγωγή από Ευρυτανία (της μητέρας του) και μάλιστα από το Καρπενήσι.

Δείτε την ανάρτηση:

"ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, με υγεία και δημιουργικά  
στο ΦΙΛΙΠΠΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, 
 ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ από την ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΣΣΑ μητέρα του ...
που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 21 Σεπτεμβρίου 1942 

Ένας ωραίος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός, που όλοι απολαύσαμε τις θαυμάσιες ερμηνείες του.
Γεννήθηκε στην Αγία Σοφία του Πειραιά 21 Σεπτεμβρίου 1942 από πατέρα πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία και μητέρα από το Καρπενήσι.

 Στις μεγάλες επιτυχίες του Φίλιππου Νικολάου συγκαταλέγονται τραγούδια που άφησαν εποχή στην ελληνική μουσική βιομηχανία όπως είναι το «Μεγιέ μελέ» (1973) σε στίχους και μουσική του Φίλιππου Νικολάου, το «Μου χρωστάς, δε σου χρωστάω» (1978) σε στίχους του Φίλιππου Νικολάου και μουσική του Ενρίκο Μασίας, το «Ε, ρε και νά 'χαμε» (1978) σε στίχους και μουσική του Φίλιππου Νικολάου και το «Στο άδειο μου πακέτο» (1988) σε στίχους Μαρίας Μωραΐτη και μουσική Αλέξη Παπαδημητρίου, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα ζειμπέκικα τραγούδια όλων των εποχών.

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ήταν το 1969, με ένα δίσκο 45 στροφών με τίτλο Τα φύλλα τα φθινοπωρινά, στον οποίο το ομώνυμο τραγούδι έγραψε ο ίδιος στίχους και μουσική.Η συνεργασία του με τον Γιώργο Ζαμπέτα τον βοήθησε να μεταπηδήσει από το ελαφρό λαϊκό τραγούδι που υπήρχε τότε, στο λαϊκό. Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1971 με τίτλο Όταν, από την Philips Records. Στα τραγούδια που ξεχώρισαν και έγιναν μεγάλες επιτυχίες είναι το ομώνυμο «Όταν», σε στίχους Φίλιππου Νικολάου και μουσική Νάκη Πετρίδη και το «Μια καρδιά για σένανε», σε στίχους πάλι του Φίλιππου Νικολάου και μουσική Δημήτρη Μηλιού.

Σε μια καριέρα που μετρά περισσότερο από 4 δεκαετίες έχει συνεργαστεί με πλήθος κορυφαίων στιχουργών, συνθετών και τραγουδιστών όπως είναι ο Γιώργος Κατσαρός, ο Μίμης Πλέσσας, ο Πυθαγόρας, η Μαρινέλλα, ο Κώστας Χατζής, η Δούκισσα, ο Λευτέρης Πανταζής, η Τζένη Βάνου, η Κατερίνα Στανίση, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Δημήτρης Κοντολάζος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, η Άννα Βίσση και ο Γιάννης Πάριος.

Έχει τιμηθεί με πλατινένιους και χρυσούς δίσκους, οι οποίοι ξεπέρασαν τα 100.000 αντίτυπα, όπως είναι Τα γλεντζέδικα (1984) και Τι γλυκές πού 'ναι οι γυναίκες (1986), καθώς και δίσκους των 50.000 αντιτύπων όπως είναι Μια λαϊκή βραδυά με τον Φίλιππο Νικολάου, Νο 1 (1982) και Μια λαϊκή βραδυά με τον Φίλιππο Νικολάου, Νο 2 (1983)."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου