Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Μέση Ανατολή: Πολλαπλά κύματα επιθέσεων με drones και πυραύλους από Ιράν κατά Ισραήλ – Αναμένεται τριπλή επίθεση από Ιράν, Υεμένη και Λίβανο


 Εκατοντάδες drones έχουν εξαπολυθεί σε περισσότερα από τέσσερα κύματα από το Ιράν προς το Ισραήλ, στον απόηχο της επίθεσης που είχε κάνει το Ισραήλ, κατά στόχων του Ιράν εντός του Λιβάνου, σκοτώνοντας κρατικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν, εκτός από drones έχει εκτοξεύσει και πυραύλους cruise, ενώ αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ εντός των επόμενων ωρών.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ο IDF βρίσκεται σε θέση απόλυτης ετοιμότητας. Τα ιρανικά μέσα σημειώνουν, πάντως, ότι πρόκειται για μια τεράστια επίθεση κατά του Ισραήλ. «Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές. Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιορδανία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ιράκ έκλεισαν πριν λίγες ώρες τους εναέριους χώρους τους, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν εμπορικές πτήσεις από τα διερχόμενα drones και πυραύλους. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις υπηρεσίες καταγραφής πτήσεων, τα εμπορικά αεροσκάφη έχουν εκκενώσει συνολικά την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV ότι τα drone φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό αεροσκάφος του Ισραήλ έχει απογειωθεί, ενώ παραμένει άγνωστο αν επιβαίνει ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, «οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο της ή το έδαφός της για να επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά». Σημειώνεται ότι βρετανικά μαχητικά φέρονται να έχουν απογειωθεί από την Κύπρο προκειμένου να αναχαιτίσουν τα drones, γεγονός που, αν επιβεβαιωθεί, εμπλέκει άμεσα την Κύπρο στη νέα κρίση της Μέσης Ανατολής.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι drones έχουν εκτοξευτεί και από την Υεμένη με σκοπό να φτάσουν ταυτόχρονα με τα ιρανικά στο Ισραήλ, ενώ εκτιμάται ότι λίγο πριν την άφιξή τους θα υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις και από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη επίθεση.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει διακόψει τις διακοπές του και συσκέπτεται με το επιτελείο του, ενώ αναμένεται να απευθύνει δήλωση τις επόμενες ώρες.

dokumentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου