Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Τι θα γίνει με τα χρήματα που θα πάρει η Αegean από το κράτος;



Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως προτίθεται να βοηθήσει την Aegean  με 120 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου αυτή να σταθεί στα πόδια της τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας που η αεροπορική κίνηση μειώθηκε κατακόρυφα.

Βασική προϋπόθεση είναι οι μέτοχοι να δώσουν άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στήριξη της αεροπορικής εταιρείας, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας, ωστόσο  θέλει να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα επιστραφούν.

Έτσι τα χρήματα που θα διαθέσει το κράτος θα λάβει δικαιώματα αγοράς μετοχών warrants, δηλαδή δικαίωμα αγοράς μετοχών σε προκαθορισμένη τιμή στο μέλλον.

Τι σημαίνει αυτό; 

Υπάρχουν δύο σενάρια, εξηγεί στο ειδησεογραφικό δίκτυο Εuronews, ο διαχειριστής κεφαλαίων, Τάκης Ζαμάνης:

- το καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το τέλος της πανδημικής κρίσης θα φέρει επανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, του τουριστικού κλάδου και των αεροπορικών εταιρειών.

Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές των μετοχών θα ανέβουν και το ελληνικό κράτος εξαργυρώνοντας τα warrants όχι μόνο θα πάρει πίσω τα χρήματά του, αλλά θα αποκομίσει και κέρδη.

- το κακό σενάριο, με βάση το οποίο η πορεία των μετοχών θα είναι πτωτική και σε περίπτωση αγοράς, το ελληνικό κράτος θα «μπει μέσα».

Σε αυτή την περίπτωση, το ελληνικό κράτος θα κρατήσει τις μετοχές και έτσι θα γίνει μέτοχος της Aegean.

Από την σελίδα Όμορφα Ταξίδια 



1 σχόλιο: