Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Με επιτυχία η διημερίδα του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πινδου στο Κερασοχωρι του Δημου Αγραφων

Με επιτυχία η διημερίδα του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου στο Κερασοχώρι του Δήμου Αγράφων 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 1 & 2 Ιουνίου 2018 η ετήσια τακτική γενική συνέλευση και η ημερίδα από το Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου, που πραγματοποιήθηκαν στο Κερασοχώρι του Δήμου Αγράφων. 
Την Παρασκευή 1 Ιουνίου, το απόγευμα, την πρώτη ημέρα της διημερίδας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έλαβε χώρα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Δικτύου με τα εξής πέντε θέματα προς συζήτηση. 
ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση απολογισμού φορέα για το έτος 2017. 
ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση απολογισμού φορέα για το έτος 2017. 
ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση Έκθεσης Πεπραγμένων για το έτος 2017. 
ΘΕΜΑ 4o: Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη. 
ΘΕΜΑ 5o: Διάφορα θέματα

Αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση του Διατοπικού Προγράμματος LEADERτης Πίνδου με θέμα «Ανάδειξης και Ανασυγκρότησης του τοπικού παραγωγικού συστήματος της Πίνδου». 

Την επομένη το πρωίΣάββατο 2 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Πολιτικές για την στήριξη των ορεινών Δήμων της Πίνδου». 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ ΑΕ κ. Θ. Γκοτσόπουλος για τις Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες και τους Μηχανισμούς Στήριξης των ορεινών ΟΤΑ, ενώ ο κ. Νικόλας Χούτος, Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας, παρουσίασε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και μίλησε για τη συμβολή των υδάτινων πόρων στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου.  

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Βερροιόπουλος, λόγω εκτάκτου γεγονότος δεν μπόρεσε να έρθει στην ημερίδα, και το θέμα του «Μικρά Υδροηλεκτρικά και Ενεργειακές Κοινότητες στις ορεινές περιοχές. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και για την δημιουργία Κοινωνικής Οικονομίας στις ορεινές περιοχές», παρουσίασε εν συντομία ο κ. Βασίλης Τσιτσιρίγκος Διευθυντής της ΟΑΣΕ ΑΑΕ ΟΤΑ. 

Στη συνέχεια, το λόγω πήρε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος κ. Μπαμπαλής, ο οποίος κάνοντας ειδική παρέμβαση, αναφέρθηκε στις τοπικές ανάγκες, στις ιδιαιτερότητες και στις προοπτικές του Δήμου Αγράφων.

Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις όλων των μελών που συμμετείχαν και την ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, ο οποίος ανακεφαλαιώνοντας αναφέρθηκε στο πόρισμα της ημερίδας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, που είναι ο σχηματισμός ενός master plan, ενός γενικού σχεδιασμού αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης του ορεινού όγκου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει έργα υποδομής, ιδιωτικές επενδύσεις, στήριξη παραγωγικών φορέων της περιοχής, αξιοποίηση του δασικού πλούτου κ.α., διότι όπως τόνισε το ορεινό δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το μειονεκτικό. 

Στην διημερίδα συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, ο Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Νίκος Χούτας, ο Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ ΑΑΕ ΟΤΑ κ. Βασίλης Μπέλλης, ο Διευθυντής της ΟΑΣΕ ΑΑΕ ΟΤΑ κ. Βασίλης Τσιτσιρίγκος και ο Διευθυντής ΚΕΚ ΣΤΑΓΩΝ κ. Χρήστος Γκέκας

Επίσης, την διημερίδα παρακολούθησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τστιτσάνης την πρώτη ημέρα, η εκπρόσωπος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες κ. Έλενα Μουρελάτου, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Αποστόλης Μάκκας και κ. Λεωνίδας Τελώνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Βάσω Φεγγούλη, Γιώργος Κίτσιος, Στέφανος Τσιαμάκης, Κώστας Μάκκας, Γιώργος Τρίκκας, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Καραϊσκάκη κ. Γιώργος Οικονόμου, ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Αγράφων κ. Πάνος Ζάγκας και δημότες.υ
Ανακοίνωση – Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Δικτύου Πόλεων με Λίμνες 

Σας παραθέτουμε το Ψήφισμα της 5ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, όπως αυτό διαμορφώθηκε και θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό και σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.
«Ως αποτέλεσμα των εργασιών της 5ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που έλαβε χώρα στην Φιλιππιάδα, έδρα του Δήμου Ζηρού, στις 21 & 22 Απριλίου 2018 αποφασίστηκε ομόφωνα η σύνταξη του ακόλουθου ψηφίσματος και η εν συνεχεία προώθηση του προς τους αρμόδιους φορείς και οργανώσεις.
Στο πλαίσιο της 1ης Ενότητας των εργασιών της Γ.Σ. με θέμα: «ΔΕΗ και αντισταθμιστικά οφέλη μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων» στην οποία αναπτύχθηκαν εισηγήσεις που είχαν αντικείμενο την παρουσίαση του οικείου νομοθετικού πλαισίου και τις θέσεις του Δικτύου, τη διαχείριση των Υδατικών πόρων σε σχέση με τους ταμιευτήρες της ΔΕΗ και τη δημιουργία ενός διαλόγου με εποικοδομητικά χαρακτηριστικά για τη σημασία των ταμιευτήρων στην τοπική κοινωνία με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την περίπτωση της Λίμνης Κρεμαστών, αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα το οποίο και εντάχθηκε στο σώμα των συμπερασμάτων των εργασιών της Συνέλευσης, με τη μορφή απόφασης:
Αποφασίστηκε η διεξοδική διερεύνηση των λόγων εξαίρεσης των Μεγάλων Υδροηλεκτρικών Έργων από την απόδοση του ανταποδοτικού «πράσινου» τέλους όπως ακριβώς γίνεται με τους Μικρούς ΥΗΣ και επενδύσεις ΑΠΕ. Τα Μεγάλα ΥΗΕ τα οποία διαθέτουν και προσφέρουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρο τους τοπικούς φυσικούς πόρους. Είναι εύλογο να καθιερωθεί ανάλογο αντιστάθμισμα που θα αναπληρώνει ως ένα βαθμό την απώλεια τοπικών εσόδων εξαιτίας της μη αξιοποίησης του φυσικού πλούτου από το τοπικό παραγωγικό δυναμικό και το δημόσιο χώρο. Η διάθεση των σχετικών κονδυλίων μπορεί να κατευθυνθεί σε δράσεις που επιφέρουν λειτουργικές αποσβέσεις ενισχύοντας το τοπικό παραγωγικό πλεονέκτημα, αυξάνουν το τοπικό προϊόν και εναρμονίζονται πλήρως με την αειφορικότητα των τοπικών φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, αποβλέποντας ταυτόχρονα σε μια συνολική διαχείριση των υδατικών πόρων με την αξιοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Υδάτων.

Το θέμα χρήζει συντονισμένων ενεργειών λόγω της επικείμενης ενδεχόμενης απώλειας του δημοσίου ελέγχου των ΥΗΕ από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Συμφωνούν και Υπογράφουν
Ο Πρόεδρος του Δικτύου                                                                               Ο Γραμματέας του Δικτύου

Οι εκπρόσωποι αιρετοί των Δήμων μελών του Δικτύου (Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι):
Ο Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Δικτύου για τα αντισταθμιστικά των μεγάλων ταμιευτήρων» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου