Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Επώνυμοι Ευρυτανες Πεσόντες του 40 στα Γιάννενα

 -Μετα απο επιστολη του Ευρυτανα Ζαχαρια Ζηνελη με καταγωγή απο την Καστανιά προς τον ιστορικό ερευνητή κ.Αγαθοκλη Παναγούλια σχετικά με την ταυτοποίηση Ευρυτανων Ηρώων του Σαράντα έλαβε πολυ καλα νεα,παίρνοντας την απάντηση πως 
"..πως στα Γιάννενα φυλάσσονται επώνυμα οστά θανόντων εκει Ελλήνων Στρατιωτών ,μεταξύ τους και Ευρυτανων.."και οπως θα δείτε και στον πίνακα με καταγωγή απο Δυτικη Φραγκιστα,Επινιανα,Τροβατο,Γρανιτσα,Αγραφα,Σκοπιά,Καριτσα κλπ.
-Χρέος μας ειναι να δημοσιεύσουμε την επιστολη του κ.Παναγουλια προς τον κ.Ζηνελη    καθως ειναι επιτακτική ανάγκη και αμεσα να γίνουν ενέργειες ωστε τα οστά των Ευρυτανων Ηρώων να επιστρέψουν στις γενέτειρες τους με τις δέουσες τιμες.
-Εμεις απο την πλευρά μας να ευχαριστήσουμε τον φίλο και πατριωτη κ.Ζαχαρια Ζηνελη για την επικοινωνία μας ώστε το θέμα να δημοσιοποιηθεί αναφέροντας μας συγκεκριμένα:

" Ο φίλος ερευνητής κ Αγαθοκλής Παναγούλιας, αυτός που έχει τάξει σκοπό της ζωής του να βρει και να ταυτοποιήσει τους Ήρωές μας του Σαράντα που δε γύρισαν από το Μέτωπο πάλι στην πατρίδα, μου έστειλε τη συνημμένη επιστολή και σχετικό κατάλογο, λέγοντάς μου, εν ολίγοις, πως στα Γιάννενα φυλάσσονται επώνυμα οστά θανόντων εκεί Ελλήνων Στρατιωτών, μεταξύ τους και Ευρυτάνων, που άφησαν την τελευταία τους πνοή βαριά τραυματίες στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της πόλης.
       Είναι χρέος όχι μόνο των συγγενών, μα και των Τοπικών Αρχών και συμπατριωτών εκάστου, να μεριμνήσουν ώστε τα οστά των ΗΡΩΩΝ μας αυτών, ύστερα από 77 χρόνια, να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους και να αναπαύονται πια εκεί, με τις πρέπουσες τιμές και όχι να είναι χαμένα σε κάποια αποθήκη... "

         Θερμή παράκληση να γίνει ευρύτερα γνωστό το θέμα ώστε να υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση και δικαίωση των Ηρωικών Νεκρών μας. 

       Αγαπητέ Ζαχαρία σε συνεργασία και με άλλους φορείς της Ευρυτανίας βοηθείστε να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ευρυτάνες πεσόντες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Γιάννενα.
 Επισυνάπτω τα σχετικά.


Φίλε Ζαχαρία
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σου στα κοινωνικά θέματα και ειδικότερα στο θέμα των πεσόντων 1940-41, σου στέλνω κατάλογο των Ευρυτάνων μαχητών του’40, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατιωτικά νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
Θυμίζω ότι  τις απώλειες των νοσοκομείων αυτών τις έθαψαν στην πόλη των Ιωαννίνων και από έρευνα που έχω κάνει και επικαιροποίησα πρόσφατα, στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου Κοπάνων στα Γιάννενα, υπάρχουν οστεοθήκες 500περίπου μαχητών του’40.
Γνώριζα το θέμα αυτό και τα τελευταία χρόνια είχα υποδείξει σε συγγενείς πεσόντων τον τρόπο αναζήτησης των ηρώων συγγενών τους και σε 4 περιπτώσεις στα Γιάννενα υπήρξε θετικό αποτέλεσμα δηλ. βρέθηκαν, ταυτοποιήθηκαν και αποδόθηκαν τα οστά των συγγενών τους για μεταφορά στον τόπο καταγωγής τους.
Σήμερα τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα, υπάρχει ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής των απωλειών των νοσοκομείων στα Γιάννενα και μπορεί ο ενδιαφερόμενος συγγενής τηλεφωνικά να πληροφορηθεί αν ο πεσών συγγενής του, βρίσκεται εκεί.
Όπως θα έχεις παρακολουθήσει τον περασμένο Γενάρη άρχισαν οι εκταφές πεσόντων στην Αλβανία και από τότε υπήρξε μια ευαισθητοποίηση στην αναζήτηση πεσόντων από τους συγγενείς.
Ετσι δέχτηκα αρκετά τηλεφωνήματα και σε 4 περιπτώσεις που αφορούσαν τα Γιάννενα υπήρξε θετική απάντηση και έχει κινηθεί η διαδικασία απόδοσης των οστών στους συγγενείς.
Επειδή πιστεύω ότι μπορεί να βρεθούν και οι Ευρυτάνες, σου στέλνω κατάλογο και ανάλογα με τις δυνατότητές σου, τους κοινωνικούς χώρους που συμμετέχεις, τους Συλλόγους κλπ γνωρίζοντας και την ευαισθησία σου μπορείς να ενημερώσεις συγγενείς να απευθυνθούν τηλεφωνικά στην 8η Μεραρχία  Ιωαννίνων:

Τηλεφωνικό κέντρο : 26510 86600
Να ζητήσουν σύνδεση με το 1ο Γραφείο
Αρμόδια η κα Παπαδοπούλου ή η κα Ζώη
αναφέροντας το ονοματεπώνυμο του πεσόντος θα ενημερωθούν αμέσως  αν υπάρχει το όνομα αυτό στον κατάλογο των πεσόντων.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει θετική απάντηση θα με ενημερώσεις να σου πω την υπόλοιπη διαδικασία ταυτοποίησης και απόδοσης των οστών.
Καλόν είναι μετά από 77 χρόνια να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν και να τιμηθούν ως ΗΡΩΕΣ.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνά μου: 6937 401 599 και 6974 669 665.
Με αγάπη και εκτίμηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου