Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Κώστας Κοντογεωργος στον προεδρο του ΕΚΑΒ:"Πως κατοχυρώνεται ο κάτοικος της Δυτικης Ευρυτανιας σε σχέση με τη δομή του..;;;"


​Δειτε το κειμενο της ομιλίας του Βουλευτή Ευρυτανίας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31-1-2018
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ, αγαπητοί συνάδελφοι, με λύπη μου θα πω, αναφέρομαι σε εσάς κύριε Πρόεδρε, η σημερινή συνεδρίαση δεν είναι οργανωμένη. Δεν έχει την κατάλληλη οργάνωση για να μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση. Οι αναφορές του Προέδρου του ΕΚΑΒ και καλώς, τις προσπάθειες που κάνει η υπηρεσία, ανέφερε. Οι προφορικές αναφορές δεν έχουν μία συνολική συνάφεια  επί του θέματος και ιδιαίτερα του θέματος του ΕΚΑΒ. Να μας πει καταγεγραμμένα, η προηγούμενη δομή αν αντιμετώπιζε αυτά τα πράγματα, η στρατηγική  μας, για τη βελτίωση αυτή, και πάνω σ' αυτή τη στρατηγική έχουμε καλύψει τα κενά αυτά κι αυτά. Έγιναν αναφορές για προσωπικό, για εξοπλισμό, για οτιδήποτε άλλο, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές. Θα πω για παράδειγμα, υπάρχουν αιτήματα, κύριε Πρόεδρε αναφερθήκατε  πολύ στη νησιωτική Ελλάδα, στην ορεινή Ελλάδα αναφέρθηκε κανένας; Είπατε μια αναφορά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Μια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Μία και μοναδική. Από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ δεν άκουσα να πει τίποτα για την ορεινή Ελλάδα. Να μας πει ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνική δομή του ΕΚΑΒ στην ορεινή Ελλάδα. Πώς ανταποκρίνεται  το ΕΚΑΒ; Ανταποκρίνεται; Να σας πω εγώ. Δεν ανταποκρίνεται. Κατά 10% ανταποκρίνεται στα αστικά κέντρα, εκεί όπου είναι εγκατεστημένη η βάση του. Για παράδειγμα η Ευρυτανία. Στο Καρπενήσι ανταποκρίνεται, μάλιστα και γύρω στην Ποταμιά στα δέκα χιλιόμετρα ή τριάντα χιλιόμετρα. Οι αποστάσεις στην ορεινή Ελλάδα δεν μετριόνται με τα χιλιόμετρα κύριε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ. Οι αποστάσεις στην ορεινή Ελλάδα μετριούνται με τις μέρες. Και όταν ένας άνθρωπος έχει ανάγκη να νοσηλευτεί, δεν μπορεί μια μονάδα του ΕΚΑΒ να κινηθεί, να κάνει 80 χιλιόμετρα. Θα ανταποκριθεί μετά από τέσσερις ώρες και άλλες τέσσερις ώρες που χρειάζονται για την επιστροφή συνολικά οκτώ ώρες. Στον Άγιο Πέτρο θα τον βρει τον ασθενή.  Για αυτά τα θέματα δεν ακούσαμε τίποτα για Δομή στην Περιφέρεια της Ελλάδος. Για παράδειγμα, το ξαναλέω και πάλι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλετε να σας διακόψω για να δώσουμε το λόγο στον Πρόεδρο για να μας κάνει αυτή την ενημέρωση για να ολοκληρώσετε μετά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Ναι, αλλά η αναφορά, όμως, σε μια εισήγηση, δεν αναφέρομαι στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, αναφέρομαι σε σας. Ποια είναι η οργάνωση της σημερινής συζήτησης; Ποιο είναι το σημείωμα που έχουμε λάβει από την υπηρεσία ή από εσάς, από τη γραμματεία, που να αναφέρει πως είναι διαρθρωμένη όλη αυτή η ……… για να είναι περιττή η δική μου παρέμβαση αυτή τη στιγμή;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κοντογεώργο, όλα αυτά τα στοιχεία που ζητάτε, έχουν κατατεθεί με ένα φάκελο, αλλά, δυστυχώς, είναι για τα πρακτικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Δεν καταλαβαίνω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Γι' αυτό είπαμε στην αρχή, αν θέλετε να γίνει……
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Ξέρετε κάτι; Δεν μπορώ να το αντιληφθώ αυτό που λέτε. Είναι σαν μια κοροϊδία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Αμέσως μετά την τοποθέτησή σας, θα δώσουμε το λόγο στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, να αναφερθεί σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, γιατί μπορεί όλη η συζήτηση να διαλυθεί, αποπροσανατολιστικά σε ένα θέμα το οποίο έχει στη δική μας ενημέρωση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Καταρχήν, με διακόπτετε χωρίς να έχω ολοκληρώσει.
Έχει σημασία μεγάλη να ολοκληρώσω την παρατήρησή μου και να μιλήσω όση ώρα θέλω.
Πρώτο και κύριο, το επαναλαμβάνω. Η οργάνωση είναι πλημμελής.
Δεύτερον, όσους φακέλους και να έχει στείλει το ΕΚΑΒ, σε εσάς στη γραμματεία, είναι ανεπίτρεπτο  να μη λάβουν γνώση τα μέλη της Επιτροπής, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο είτε με τον ηλεκτρονικό τρόπο, που είναι  ο εύκολος, με ένα κλικ, ή με τον κλασικό τρόπο του αντιγράφου, σε κρίσιμα τέτοια θέματα.
Οι αναφορές είναι πλημμελείς,  γιατί αυτά που είπε ο κ. Πρόεδρος, μ’ όλο τον σεβασμό, τις προσπάθειες του τις εκτιμώ απεριόριστα, μάλιστα, αναγνωρίσιμες και στον τομέα της υγείας δεν χωράνε  αντιπαραθέσεις ακραίες, αλλά αυτό θα μπορούσαμε να λεχθεί με μια συνέντευξη τύπου. Εμείς, τι ρόλο παίζουμε εδώ; Να γράψουμε στα μέσα ενημέρωσης ότι είχαμε τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ και μας έκανε ενημέρωση; Λύθηκε κανένα πρόβλημα; Για παράδειγμα, το επαναλαμβάνω και πάλι, η αποκεντρωμένη επιχειρησιακή……… δυνατότητα του ΕΚΑΒ στις ορεινές περιοχές. Πώς κατοχυρώνεται; Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Στα νησιά είπατε, κάνατε σταθμούς αεροδιακομιδής, δύο ακόμη στο Αιγαίο, έναν στο Άκτιο, άλλο ένα στην Σαλονίκη και κ.τ.λ.. 
Μπορείτε να μας πείτε στην ορεινή Ελλάδα, για την απλή διακομιδή, το ασθενοφόρο πως κατοχυρώνεται; Πώς κατοχυρώνεται  ο κάτοικος των Αγράφων σε σχέση με τη δομή του ΕΚΑΒ στην Ευρυτανία; Πώς κατοχυρώνεται  ο κάτοικος των Κέδρων, του Ραπτοπούλου, στη δυτική Ευρυτανία, σε σχέση με τη δομή του ΕΚΑΒ στην Ευρυτανία; Πέστε μας αυτά, γιατί πέθαναν δύο νέοι άνθρωποι πέρυσι, που δεν υπήρχε καμία δυνατότητα διακομιδής. Από απλά επεισόδια πέθαναν. Αυτά θέλαμε να ακούσουμε και να συμβάλουμε κι εμείς. Εγώ δεν είπα διά μαγείας θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά θα μπορούσε, υπάρχουν πρακτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν σε πολλές χώρες του κόσμου, η πιο απλή είναι το ΕΚΑΒ να κάνει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση π.χ. για την μεταστάθμευση ενός ασθενοφόρου  σε μια ορεινή περιοχή. Δεν είπαμε να μεταφέρει ολόκληρο τομέα, αλλά θα μπορούσε με ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμη και στις κρίσιμες εκείνες περιπτώσεις να υπάρχει ένα ασθενοφόρο να μπορεί ή ο οδηγός του Δήμου της περιοχής να μπορεί να ανταποκριθεί, αν έχει έλλειψη προσωπικού. Κατανοητά είναι όλα αυτά, αλλά γι' αυτό κύριε Πρόεδρε, χωρίς να θέλω να σας κατηγορήσω, τέτοιες  λεπτές συνεδριάσεις που έχουν σχέση με τη ζωή των συμπολιτών μας, θα πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένες, για την καλή είναι η προβολή των ενεργειών κάθε φορέα, είναι, όμως, καλύτερη η προετοιμασία, για να δίνουμε το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, όπου και αν ζει αν ζει, είτε στο Καστελόριζο ή στην Ευρυτανία, ή στη Φλώρινα ή στο Δοξάτο Δράμας. Αυτό είναι που εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε. Επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε, προς εσάς απευθυνόμενος. Περιμένω από εσάς, εγώ τουλάχιστον προσωπικά, την στρατηγική σας δομή, έτσι όπως την έχετε σχεδιάσει, περιμένω τη δομή του ΕΚΑΒ στην ορεινή Ελλάδα συνολικά, μη μου πείτε μόνο στο ……. στην Ευρυτανία, πώς αντιμετωπίζετε τα θέματα της επιχειρησιακής λειτουργίας του ΕΚΑΒ στην ορεινή Ελλάδα. Γιατί άκουσα, με όλο το σεβασμό στον κ. Κρεμαστινό, που μιλάει για ειδικότητες αν γίνεται απινίδωση μέσα στις μονάδες μεταφοράς, αν γίνεται  θρομβόλυση κ.τ.λ..
Και εμείς λέμε, αν θα μπορούμε να το μεταφέρουμε στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Ξέρετε, τι διαφορά είναι αυτή,  κύριε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ; Την ξέρετε τη διαφορά. Μάλιστα. Αυτό ήθελα να τονίσω. Με όλο το σεβασμό κύριε Καθηγητά, αυτή είναι η διαφορετική Ελλάδα. Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα της πολυτέλειας και η Ελλάδα της ανυπαρξίας που δεν  υπάρχει σε κανένα χάρτη και σε κανένα σχεδιασμό, που όμως από αυτή την Ελλάδα, την ορεινή Ελλάδα, περιμένουμε τα παιδιά της να υπηρετήσουν και στη Ρόδο και στο Καστελόριζο και στον Έβρο και στην Κύπρο και παντού. Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου