Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Το γεφύρι του Μανωλη:Το μοναδικό γεφυρι που εμφανίζεται και...εξαφανίζεται (βιντεο)

Το γεφύρι του Μανώλη: Το μοναδικό γεφύρι που εμφανίζεται και… εξαφανίζεται! (video)

Αν σας έλεγε κάποιος ότι υπάρχει σε ένα μέρος ένα γεφύρι που ανάλογα με τις εποχές, εμφανίζεται και εξαφανίζεται, τι θα απαντούσατε; Σίγουρα θα νομίζατε ότι είναι τρελός! Μπορεί κάτι τέτοιο να συνέβαινε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως στην πραγματικότητα φαντάζει ακατόρθωτο. Κι όμως. Το γεφύρι του Μανώλη ή αλλιώς το «γεφύρι-φάντασμα¨της Ευρυτανίας, στον ποταμό Αφραφιώτη είναι ορατό από το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο και μετά εξαφανίζεται!

travelgirl.gr

Λίγα λόγια για την Ιστορία του γεφυριού

Το περίφημο γεφύρι του Μανώλη  είναι πάνω από 350 ετών καθώς κατασκευάστηκε το 1659. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αγραφιώτη και απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Είναι πέτρινο και μονοτοξοτό και η διάμετρος του φθάνει τα 30 μέτρα. Ξεχωρίζει για την ομορφιά του, είναι κλασικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και για την ανθεκτικότητα του, μιας που στέκεται όρθιο για περισσότερα από 350 χρόνια και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.
Mέχρι το 1964, το γεφύρι του Μανώλη ήταν ο μόνος τρόπος για να περάσει κάποιος από την μία του όχθη του Αγραφιώτη στην άλλη, καθώς δεν υπήρχαν άλλες γέφυρες ή φυσικά περάσματα. Το 1964 όμως χτίστηκε το φράγμα των Κρεμαστών και δημιουργήθηκε και η ομώνυμη λίμνη η οποία και «κατάπιε» και πολλά κτίσματα μεγάλης ομορφιάς. Ένα από αυτά ήταν και το γεφύρι του Μανώλη.
Μπορεί λοιπόν η «αδηφάγα» λίμνη να κατάπιε το Γεφύρι, αλλά φαίνεται πως νιώθει τύψεις και δεν θέλει να μας στερήσει την ομορφιά του. Όταν λοιπόν η στάθμη των νερών πέφτει λόγω της ξηρασίας και της ζέστης, το γεφύρι εμφανίζεται ξανά. Είναι μέσα στο νερό βέβαια, αλλά είναι ορατό σχεδόν ολόκληρο. Όταν ξαναπιάνουν τα κρύα και οι βροχές αυτό εξαφανίζεται ξανά κάτω από τα νερά, αλλά αν οι βροχοπτώσεις δεν είναι πολλές και σφοδρές και δεν πέσουν και πολλά χιόνια, ένα μέρος του, η κορυφή του συνήθως, μπορεί να παραμένει ορατή σε όλη τη διάρκεια του Χειμώνα. Αν λοιπόν θέλετε να δείτε κι εσείς από κοντά το περίφημο γεφύρι, θα πρέπει να επισκεφθείτε την τοποθεσία του ανάμεσα στις αρχές του Ιουλίου και τα μέσα του Οκτώβρη. Αν οι πολλές βροχές ξεκινήσουν νωρίς, το γεφύρι μπορεί να «κρυφτεί» περίπου στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Ο Μανώλης και το… γεφύρι του!

Ακούγοντας ή διαβάζοντας για το γεφύρι μπορεί να καταλάβει κανείς ότι ο Μανώλης ήταν ο κτίστης του. Για να είμαστε μάλιστα και πιο ακριβείς, ανάλογα με τη στάθμη των νερών μπορεί και ακόμα να δείτε μία επιγραφή που λέει «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 2659. Οι ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ». Για τον Δημητρό δεν γνωρίζουμε πολλά, ο Μανώλης όμως είναι ο Μανώλης Χρυσιώτης, ένας διάσημος χτίστης από τα Γιάννενα, ο οποίος κάποια στιγμή εγκαταστάθηκε στο χωριό Δάφνη ή Κουφάλα της Ευρυτανίας.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μανώλης και η γυναίκα του δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά, γι’ αυτό και αυτός αποφάσισε να δημιουργήσει τρία πανέμορφα κτίρια, τα οποία, μεταφορικά, θα γίνονταν τα παιδιά του. Το γεφύρι λοιπόν είναι ο γιός του, ενώ οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στη Χρυσώ και της Αγίας Παρασκευής στα Βραγιαννά, είναι οι δύο του κόρες. Η παράδοση αυτή είναι μάλλον και ο λόγος που δεν ξέρουμε ποιος είναι ο Δημητρός και που το γεφύρι δεν φέρει το όνομα του, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται πρώτο στην επιγραφή.
Το γεφύρι του Μανώλη πρέπει να το δεις από κοντά. Όχι γιατί είναι μοναδικής ομορφιάς τοπίο αλλά γιατί είναι ένα μικρό δείγμα του πόσο μπορεί ν’ αντέξει κάτι χτισμένο με μεράκι και αγάπη. Κι ευτυχώς η Ελλάδα μας έχει πολλά τέτοια μέρη, ανεξερεύνητα και μη. Δείτε το βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου