Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Σημερα το Παλαιοκατουνο γιορτάζει τον Άγιο Ιωαννη τον Πρόδρομο

Γράφει ο Ιωαννης Ελατος Μακκας
ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Χρόνια πολλά στο ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΟ !
 Το πανηγύρι του Αη Γιάννη του Πρόδρομου τα παλαιότερα χρόνια  !!!
Στις 29 Αυγούστου, που τιμάται η μνήμη του Αη Γιάννη του Πρόδρομου-ημέρα της αποκεφάλισης του Αγίου- στο μοναστήρι του Αη Γιάννη στο Παλαιοκάτουνο μαζεύονταν προσκυνητές από όλα τα Αγραφοχώρια.
 Άγνωστο από πότε είναι το μοναστήρι αυτό,όπου εκκλησιάζονταν και ο Κατσαντώνης (1775-1808), που εκεί εύρισκε τροφή, όταν άρρωστος βαριά βρισκόταν στη σπηλιά της Φούρκας πιο πάνω απ' το Σύχνικο. Το μοναστήρι όπως και τα κελιά το κατέστρεψε ο σεισμός της 5ης Φεβρουαρίου 1966. Γίνονταν λοιπόν ένα από τα σπουδαιότερα αγραφιώτικα πανηγύρια.
Οι προσκυνητές ξεκινούσαν απ' το πρωί της προηγούμενης μέρας, από τις 28 Αυγούστου, άλλοι με τα πόδια και άλλοι καβάλα σε ζώα. Αντηλαλούσαν στις πλαγιές και στον Αγραφιώτη οι παιδικές φωνές και τα κύπρια απ' τ' αλογομούλαρα Έφερναν μαζί τους τάματα, όπως ζώα, λάδι, κεριά ίσα με το μπόι (ανάστημά) τους, καθώς και ζώσματα (φιτίλι-σχοινί), που έφερναν γύρω-γύρω στην εκκλησία πολλές φορές και έζωναν το ναό. Έρχονταν πολλοί μικρέμποροι με φρούτα (δυσεύρετο τότε για τους ορεσίβιους το καρπούζι) και παιδικά παιχνίδια, τενεκεδένια ή ξύλινα τότε, γι' αυτό σήμερα αποτελούν συλλεκτικά είδη για τους μανιώδεις συλλέκτες. Τ' απόγευμα στις 28 Αυγούστου,τους καλούσε σε προσευχή η ονομαστή παλιά γλυκόλαλη καμπάνα της εκκλησίας, που φέρει χρονολογία 1695 και αφού γίνονταν τότε η περιφορά της Εικόνας του Αγίου, άρχιζε το γλέντι με τα κλαρίνα, τα βιολιά (χωρίς τα σημερινά εκκωφαντικά μεγάφωνα), και με τα Αγραφιώτικα ψητά και κοκορέτσια. Ανήμερα του Αη Γιαννιού ήταν νηστεία.
-"Και του χρόν' τα παγκύρια σ' (πανηγύρια σου).- Να βοηθήσ' ο Αη Γιάννης να ματάρθουμι". Το πανηγύρι συνεχίζονταν όλη νύχτα και τελείωνε το πρωί στις 29 Αυγούστου, μόλις καλημέριζε ο ήλιος !!!!
 (Η παλιά εικόνα- προσκυνητάρι του Αη Γιάννη, τη φωτο μου έστειλε ο εξάδελφός μου ο δάσκαλος Γιάννης Λαθύρης )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου