Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Το χάνι Μπαλαφα λίγο πριν την γεφυρα Μεγδοβα

Και ποιος δεν γνωρίζει ενα πολυ όμορφο χάνι το οποιο συναντάμε πυκνά-συχνά στο δρομο μας λίγο πριν την γεφυρα Μεγδοβα;
Λοιπόν το συγκεκριμένο χάνι ειναι το γνωστό για την εποχή του χάνι του Μπαλαφα,ενος απο τα τρία χανια του δημου Αγραφων.Κτιστηκε το 1950 απο Ελληνοαμερικανο και μάλιστα απο τους πρώτους που ειχαν ξενιτευτεί.
Σημερα τυγχάνει να ειναι έρημο προκαλώντας στους περαστικούς απορίες..γιατι να ειναι εγκαταλελειμμένο,ποιος το είχε δημιουργώντας ετσι ενα μυστήριο.
Τελικα ενας πατριώτης μας ο κ.Γιαννης.με καταγωγή απο Βινιανη το αγόρασε εδω και αρκετά χρονια απο τους κληρονόμους του καθως είχε απο αυτο όμορφες παιδικές αναμνήσεις.Να ομως που έμπλεξε με το αδηφάγο γραφειοκρατικό κρατος και περιμένει την δικαίωση του μεχρι σημερα.
Εντυπωσιακή ειναι η ιστορια που μας αφηγείται ο κ.Γιαννης παρακάτωκαι αξίζει να την διαβάσετε:

"Οπως ολοι αναπολούμε τα παιδικά μας  ετσι και γώ λόγω παιδικών αναμνήσεων μπήκα στον πειρασμό  να συνδεθώ  ξανά με το χωριό που γεννήθηκα  !   Και εν συντομία θα σας πω την ιστορία  πως μπορείς να την πατήσεις   απ την κατάρα  της ελλάδας που λέγεται ...κρατική γραφειοκρατία !
 Το χάνι μπαλάφα  της λιβανής οχι αυτο της φωτό αλλά το ιδιο σχεδόν που ηταν στο πάνω κομμάτι  ως πανδοχείο της τοτε εποχής  επί Δημου αγραίων  στα δυο πουρνάρια  από τουρκοκρατίας και επεσε το 1947 -49  ειναι το δευτερο η τρίτο χανι από καρπενήσι προς αγραφα απεράντιο  επί του τότε καρόδρομου Ε4 σήμερα  πριν ακόμα γίνει ο υπάρχων σήμερα   ΕΟ Αγρινίου . Ο γερο μπαλάφας ηταν στην το  αμερική  και μς την διανοιξη της αμαξιτής οδού με τα υλικά του πάνω εφτιαξε το κάτω το 1950   που λειτουργούσε ως καφενείο σταθμός  ξεκουρασης κλπ και ερχονταν απ τα πάνω χωριά να πάρουν λεωφορείο προς και από καρπενήσι !  Ο πατέρας μου τότε ηταν κάτοικος  της εξοχής βίνιανης θέση πατσιούρι  και τοχε περί το 57-58  με συνέταιρο τον Σωκρ. Θεοχάρη καφενείο οπου περισσότερα επιναν οι ιδιοι παρά πουλούσαν !   Μετά εγινε αποθήκη  μετα σταυλος  και μετά το 85 αποθήκη !    Οπου αρχισε  η αφαιρεση πορτοπαράθυρων και ειχε μεινει το κουφαρι του ! Λογω αναμνησεων παιδικών  το αγόρασα απ  τους κληρονόμους και εμπλεξα με την γραφειοκρατία κι ακόμα δεν ξεμπέρδεψα  αφού πρεπει να σηκώσω τον κιουταχή πασα για να αποδείξω  τα αυτονόητα  ! Τελος πάντων πέρασσν ηδη 16 χρόνια και το θεμα  απ την 2βαθμια Λαμίας εκκρεμεί στο εφετείο πειραιώς πλέον λόγω αλλαγής των νόμων ! Ελπίζω να δικαιωθώ  γιατι αν χρειαστούν αλλα τόσα χρόνια την δικαιωση θα την στειλουν στον αγιο πέτρο που θα τον κάνω πληρεξούσιο
 Τα χανια ηταν στο πέρασμα του δρόμου και πιο πάνω ηταν του καροπλεσίτη  και από πήγαιναν κεράσοβο μέσω καλόγερου σταυρό  κλπ   πιό πάνω απ την βίνιανη ηταν τα Γαζεταίικα κονάκια που ηταν κτηνοτρόφοι  βιοπαλεστες  οχι εφοπλιστές !   Απ το  πάνω χανι αυτό εφυγε η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του βουνού για τον Λίβανο Και την συμφωνία της β"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου