Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Γιαννης Σταματης:Παρεμβαση σε δίκτυα ύδρευσης,αποχέτευσης,ηλεκτροφωτισμού,οδοποιίας,δεξαμενών σε όλα τα χωρια

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ   ΑΔΕΚΚ
Πραγματοποιήθηκε στις 19\04\17 η 5η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου. Από  τον συνδυασμό της Α.Δ.Ε.Κ.Κ. παρευρέθηκαν οι  Ι. ΣΤΑΜΑΤΗΣ, Ι. ΙΒΡΟΣ, Ι. ΜΑΝΤΖΙΟΥΤΑΣ, Δ. ΠΕΤΑΡΟΥΔΗΣ, Γ. ΣΩΚΟΣ, Π. ΠΑΠΑΔΟΓΟΥΛΑΣ, Η. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ, Ν. ΤΣΩΝΗΣ,  Τ. ΣΚΛΑΠΑΝΗΣ  και  Δ. ΚΟΝΤΟΣ.
Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της συνεδρίασης, έγινε ανταλλαγή  ευχών  για τις γιορτές του Πάσχα.Ακολούθως περιγράψαμε και σχολιάσαμε θέματα της καθημερινότητας. Μεταξύ άλλων αναρωτηθήκαμε για το πότε επί τέλους, θα γίνει  παρέμβαση  για την εναρμόνιση της λειτουργίας των υπαρχόντων παιδικών χαρών, με την ισχύουσα νομοθεσία. Ζητήσαμε να υπάρξει άμεση  παρέμβαση  και αποκατάσταση των ζημιών στα διάφορα δίκτυα  ύδρευσης, αποχέτευσης , ηλεκτροφωτισμού  και οδοποιίας  καθώς και καθαρισμός των υδρομαστεύσεων και των δεξαμενών σε όλα τα χωριά.  Αναγκαία  καθίσταται επίσης και η καθαριότητα των  δημοτικών χώρων, κυρίως στα χωριά, που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Σχολιάσαμε ακόμη την  άσχημη εικόνα που  παρουσιάζεται  με τα διάφορα αυθαίρετα παραπήγματα  που  υφίστανται   στους δημοτικούς και δημόσιους χώρους, πέριξ του  πρόσφατα κατασκευασμένου και ακριβοπληρωμένου,  πάρκου των Αποδήμων. Τέλος εξ αιτίας   της παρατηρούμενης ανεξέλεγκτης  τοποθέτησης  αντικειμένων  στα πεζοδρόμια  της  ανάπλασης,  στο κέντρο της πόλης  με την ανοχή  του δήμου, συμπεραίνουμε  δυστυχώς  ότι αυτά  κατασκευάσθηκαν  για άλλους σκοπούς και όχι για την εξυπηρέτηση των πεζών.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν δύο  θέματα  εκτός ημερήσιας διάταξης και τα  42 προγραμματισμένα.
Το 1ο θέμα αφορούσε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού  και την  τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος  τρέχοντος έτους.  Επιφυλαχθήκαμε ως προς  τις πιστώσεις που αφορούν  την  ανάθεση σε ιδιώτη της συλλογής των απορριμμάτων του δήμου  και  της προμήθειας   του εξοπλισμού του Κέντρου Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας.
Το 2ο θέμα αφορούσε την έγκριση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της ΕΚΕΕΠΠΠΑΔΗΚ. Το  θέμα είχε συζητηθεί  και στο προηγούμενο Δημοτικό   Συμβούλιο, αλλά δεν είχε λάβει  την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Το 3ο θέμα αναβλήθηκε για το επόμενο συμβούλιο.
Το 4ο θέμα  αφορούσε  την  έγκριση της δημοπράτησης  συλλογής των απορριμμάτων του δήμου μας για 36 μήνες  με το ποσό των  1.220.904 €. Καταγγείλαμε την καθιερωμένη πλέον, προσφιλή τακτική της δημοτικής αρχής να αναθέτει σε ιδιώτες  σχεδόν  όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται  έναντι υψηλού  τιμήματος  και  αμφιβόλου ποιότητας, κατά τη γνώμη μας. Σχετικά με τα απορρίμματα, για να εμφανίζεται οικονομικότερη  η παροχή της υπηρεσίας από τον ιδιώτη και για την τυπική νομιμοφάνεια της ενέργειας παρουσιάζονται  στη μελέτη  και κοστολογούνται υπηρεσίες που δεν προσφέρονται. Παράδειγμα : ενώ  κοστολογείται  πλύσιμο κάδων  αυτό στα χωριά ουδέποτε  γίνεται. Επίσης σε  χωριά  που για μεγάλο διάστημα είναι ακατοίκητα, παρουσιάζεται  και κοστολογείται, επί  ετησίας βάσεως, κανονική αποκομιδή. Ο  υφιστάμενος μηχανολογικός εξοπλισμός του δήμου, που  για τη δημοτική αρχή μόνιμα  χαρακτηρίζεται  απαρχαιωμένος,  παρέχεται στον ιδιώτη  έναντι  ευτελούς  τιμήματος  και με τη χρήση  μόνο αυτού, διεκπεραιώνεται  το έργο. Η υιοθέτηση  αυτής της  τακτικής  και τα μεγάλα κόστη της  διαχείρισης  που προκύπτουν  σύντομα θα  αναγκάσουν  τη  δημοτική αρχή   να προχωρήσει σε αύξηση των σχετικών δημοτικών τελών. Για να αποφύγουμε αυτές τις  δυσάρεστες εξελίξεις , επιμείναμε και ψηφίσαμε η συλλογή των απορριμμάτων να γίνεται  από τις  δημοτικές  υπηρεσίες .
Το  9ο θέμα αφορούσε  λήψη απόφασης για την μακροχρόνια μίσθωση του Αθλητικού Κέντρου  Καρπενησίου  σε  ιδιώτη. Επειδή το κέντρο θεωρείται  κατά κοινή ομολογία  "αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της περιοχής μας" , θεωρούμε ότι  η  όποια εμπλοκή  ιδιώτη θα   προκαλέσει   περισσότερα αρνητικά παρά θετικά  οφέλη   στον τόπο μας. Έχουμε την άποψη ότι, η  εξεύρεση των χρημάτων που απαιτούνται για την συντήρηση  και αξιοποίηση του χώρου, πρέπει να  προκύψει από υπάρχοντα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως γίνεται ήδη από τη δημοτική αρχή  για άλλα έργα  βιτρίνας  που κατά κοινή ομολογία,  υλοποιούνται στον δήμο μας.
Το 10ο θέμα αφορούσε την έγκριση  της  έκθεσης  αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού εσόδων –εξόδων για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Εδώ τονίσαμε  και επιστήσαμε την προσοχή, για την μεγάλη  και παγιωμένη υστέρηση είσπραξης των  εσόδων που παρατηρείται , κυρίως στα τέλη των  προηγούμενων ετών.

Καρπενήσι  24\04\2017
Γιάννης Σταμάτης
Επικεφαλής  Μείζονος Αντιπολίτευσης  Δήμου Καρπενησίου
 με την Α.Δ.Ε.Κ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου