Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Κάστρο Καρολου Τόκου στην Σιβιστα-Δειτε φωτο


Πριν λίγους μηνες κάναμε μια εξόρμηση απο την προβλήτα Βελαωρας με σκάφος για το νησάκι του Αη Νικολα που βρισκεται απέναντι απο την Σιβιστα.Οταν φθάσαμε το θέαμα ηταν εντυπωσιακό καθώς αντικρίσαμε τα ερείπια ενος κάστρου.Η διαδρο η δεν ηταν εύκολη φθάνοντας στο νησάκι καθώς έπρεπε να σκαρφαλώνουμε καθώς δεν υπήρχε ούτε μονοπάτι ούτε δρομος.Μια ολόκληρη ιστορια σε αυτο το νησάκι που ειναι ερειπωμένο..και ανεκμετάλλευτο...Δειτε τις παρακάτω φωτο και την ιστορια του:
Ερείπια κάστρου στο νησάκι Αϊ Νικόλας στη λίμνη Κρεμαστών στο σημείο όπου εκβάλει (στη λίμνη) ο Αχελώος.

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Πρατοβούνι ή Νέα Σιβίστα. Η παλιά Σιβίστα βρίσκεται κάτω από τα νερά της λίμνης.

Μέρος του εξωτερικού περιβόλου του κάστρου βρίσκεται επίσης κάτω από τα νερά της λίμνης. Το μήκος των τειχών του είναι 80 μέτρα. Το κάστρο είναι θεμελιωμένο επάνω σε αρχαία οχύρωση, η πρώτη παρουσία της οποίας χρονολογείται από την εποχή των Πελασγών.

Η δημιουργία του μεσαιωνικού κάστρου αποδίδεται στον Κάρολο Α’ Τόκκο.

Ο Κάρολος Α΄ Τόκκος (Carlo Tocco, 1372 -1429) ήταν κόμης παλατινός Κεφαλληνίας-Ζακύνθου, δούκας Λευκάδας, και βαρώνος της Βοστίτσας (Αίγιο).

Ήταν υποτελής του βασιλείου της Νάπολης και στον καιρό του είχε γίνει ο πιο ισχυρός Φράγκος ηγεμόνας στην Ελλάδα. Επέκτεινε την κυριαρχία του σε άλλες περιοχές και μεταξύ των άλλων κατέλαβε το Χλεμούτσι (στην Κυλλήνη), τα Μέγαρα και την Κόρινθο και τελικά, από το 1411, έγινε επίσης δεσπότης των Ιωαννίνων και της Άρτας.

Η περιοχή της Σίβιστας όπως και άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ήταν στα χέρια της Αλβανικής φάρας των Μπούα -Σγούρου (που έφεραν και την επωνυμία «Σπάτα») από το τέλος του 14ου αιώνα. Ο Κάρολος Τόκκο συγκρούσθηκε σε διάφορα μέτωπα με τους Αλβανούς. Το 1408 ήρθε σε συμφωνία με τον τότε αρχηγό της φάρας Μαυρίκιο Μπούα για να μοιράσουν την Αιτωλοακαρνανία και κατά τα φαινόμενα, στη μοιρασιά εκείνη η Σίβιστα πέρασε στη δικαιοδοσία του Τόκκο(υ).

Το κάστρο προϋπήρχε μάλλον (σαν ορεινό οχυρό πάνω από τον Αχελώο), αλλά δεν αποκλείεται ο Τόκκο(ς) να έκανε γενική ανακατασκευή δεδομένου ότι το μέρος ήταν σε διεκδικούμενη περιοχή. Αν είναι έτσι το κάστρο χρονολογικά ανήκει πράγματι στις αρχές του 15ου αιώνα.

Λίγες δεκαετίες αργότερα η περιοχή έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του κάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου