Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΓΡΙΝΙΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

Πηγη agrinionews
Αίσθηση προκαλεί στην αγρινιώτικη κοινωνία η είδηση της φυλάκισης του προέδρου του Συλλόγου Αναπήρων Αιτωλοακαρνανίας «η Ελπίδα» η υπόθεση του οποίου εκδικάστηκε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο Αγρίνιο. Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης ,κορυφαίο στέλεχος του αναπηρικού κινήματος και πρόσωπο με αναφορές στο πολιτικο-κοινωνικό σύστημα του τόπου, κρίθηκε ένοχος για απάτη κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου. Καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης και θα οδηγηθεί στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Ένοχος αρχικώς κρίθηκε πρωτοδίκως την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αλλά τότε αφέθηκε ελεύθερος καθώς ασκήθηκε έφεση στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Του απομένει η δυνατότητα να προσφύγει για αναίρεση στον Άρειο Πάγο αλλά αυτό δεν… αναιρεί πλέον τη φυλάκιση του.
Η υπόθεση , σύμφωνα με παλαιότερα δημοσίευματα της εφημερίδας Γεγονός, παρότι εκτυλίχθηκε τα έτη 1998-1999 ήρθε στο φως 16 σχεδόν χρόνια μετά, κατόπιν αναφοράς που έγινε από υπαλλήλους του ΟΓΑ και σχετική έρευνα που ακολούθησε
Σε γενικές γραμμές το κατηγορητήριο είχε ως εξής: Ο κατηγορούμενος, διατηρούσε προ δεκαπενταετίας εταιρία ορθοπεδικών ειδών, ως αφανής εταίρος, καθότι, λόγω του επιδόματος αναπηρίας που λαμβάνει, δεν μπορούσε να δικαιολογεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Εμφανής εταίρος της επιχείρησης, μια γυναίκα, που βρέθηκε συγκατηγορούμενη στη δίκη. Από τη θέση του ως προέδρου του Συλλόγου Αναπήρων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «η Ελπίδα», «αλίευε», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πελάτες, τους οποίους έπειθε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι χρειάζονται συγκεκριμένα αναπηρικά είδη. Εκείνοι τα προμηθεύονταν από το κατάστημά ορθοπεδικών, χωρίς βέβαια να πληρώνουν, αφού τους παρέχονταν μέσω της ασφάλειας τους. Ο κατηγορούμενος κατέθετε τα τιμολόγια στον ΟΓΑ και έπαιρνε πίσω τα χρήματα, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, έπειθε κάποιους από τους αναπήρους ότι δεν χρειάζονται πια το εκάστοτε υλικό ή σε άλλες περιπτώσεις, δεν τους το παρείχε ποτέ.
Στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε ο ίδιος «θύμα των περιστάσεων» , ότι δηλαδή εξαπατήθηκε και ο ίδιος από κεντρικό προμηθευτή, που αποσκοπούσε στο χρήμα.
Η πρωτόδικη απόφαση , την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων , υπήρξε καταπέλτης κατά του προέδρου του Συλλόγου Αναπήρων, με την ποινή που το επιβλήθηκε να είναι 12 χρόνια φυλάκισης με αναστολή για απάτη κατά του δημοσίου. Η γυναίκα που βρέθηκε και εκείνη στη θέση της κατηγορούμενης ως εμφανής εταίρος της εταιρίας, κρίθηκε αθώα από το δικαστήριο, αφού όπως αποδείχθηκε, είχε πλήρη άγνοια της όλης υπόθεσης. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε χθες την ενοχή του.
Η υπόθεση στο παρελθόν ,όπως είναι φυσικό, απασχόλησε το αναπηρικό κίνημα ( ήταν εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Αναπήρων Δυτικής Ελλάδος), ωστόσο ο ίδιος διατήρησε μέχρι τώρα τη θέση του προέδρου στο Σωματείο «η Ελπίδα»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου