Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΚΤΙΣΕ ΓΕΦΥΡΑ ΤΑΤΑΡΝΑΣ,ΠΥΡΓΟ ΑΘΗΝΩΝ,ΠΥΡΓΟ ΠΕΙΡΑΙΑ,ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΟΡΟΦΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΚ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Αρίσταρχος Σ. Οικονόμου

ΠΗΓΗ του άρθρου έξ ακρινης Ηπείρου 
Ο μεγαλύτερος Έλληνας αρχιτέκτων-μηχανικός.Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.Γεννήθηκε στο Καπανδρίτι το 1938.Υπήρξε καθηγητής Στατικής και Δυναμικής της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

Το 1968 έκανε τη στατική μελέτη του Πύργου των Αθηνών (όπως επίσης και του Πύργου του Πειραιά).Ήταν μόλις γύρω στα 30 όταν έκανε αυτή την πρωτοποριακή,για τα Ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον μελέτη.Πάντως,το κτίριο 
[φωτό 2]
 
αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό στους σεισμούς του 1981 και 1999 και δεν ακούστηκε το παραμικρό,σε αντίθεση με άλλα χαμηλότερα κτήρια,που είτε κατέρρευσαν είτε έπαθαν σοβαρές ζημιές.Η ταλάντωση στην κορυφή του κτιρίου,στον σεισμό του 1981,ήταν 1,2 μέτρα.
Ο πρωτοπόρος καθηγητής Αρίσταρχος Σ. Οικονόμου ήταν ο εφευρέτης του συστήματος της θεμελίωσης,της λεγόμενης και πλαστικής θεμελίωσης (όχι ακριβώς αποσβεστήρες).Ο πύργος, είναι απίστευτο επίτευγμα γιατί είναι από σκυρόδεμα και όχι μεταλλική κατασκευή όπως οι άλλοι πύργοι.
Ο Πύργος των Αθηνών προέρχεται από μία εποχή που Ελλάδα είχε μπει σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης,από μια εποχή που τα όνειρα και οι προσδοκίες έφταναν πραγματικά στα ύψη.
Ο Πύργος των Αθηνών ήταν το ψηλότερο κτίριο στα Βαλκάνια την εποχή που αναγέρθηκε.Βρίσκεται στην λεωφόρο Μεσογείων στους Αμπελοκήπους και έχει ύψος 103 μέτρα και αποτελείται από 28 ορόφους,ενώ δίπλα του υπάρχει ένα χαμηλότερο κτίριο ύψους 65 μέτρων.
Προκειται για ένα μινιμαλιστικό φουτουριστικό κτίριο με υαλοπετάσματα, που θα γίνει ο κανόνας στα επόμενα χρόνια για κτίρια εμπορικών χρήσεων στην Αθήνα.Ο πύργος των Αθηνών αποτελεί μια αρκετά επιτυχή μίμηση των αντίστοιχων αμερικανικών προτύπων,με κάποια στοιχεία ελληνικής "νεοϊστορικότητας".
Ο αναπτυξιακός νόμος 395/68 «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως» που ψηφίστηκε στην εποχή της Χούντας,προέβλεπε την ανέγερση υψηλών κτηρίων σε πανταχόθεν ελεύθερο χώρο.Μέχρι τότε το μέγιστο ύψος των κτιρίων ήταν τα 35 μέτρα ενώ σήμερα είναι τα 27 μέτρα.
Ο χώρος επιλογής του οικοπέδου για την ανέγερση του πρώτου ελληνικού ουρανοξύστη, ήταν για εκείνη την εποχή το όριο της Αθήνας του κέντρου και των προαστίων.
Όλο αυτό το κτιριακό συγκρότημα φιλοξενεί γραφεία και καταστήματα. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1970-1973 βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Ιωάννη Βικέλα και Ιωάννη Κυμπρίτη.
Ο πολιτικός μηχανικός Αρίσταρχος Οικονόμου σχεδίασε και τη σύγχρονη γέφυρα της Τατάρνας 
[φωτό 3]
 
.Για την τεχνική της κατασκευής της κέρδισε τρία διεθνή βραβεία 

[φωτό 4
 
]

.Η κατασκευή της πρωτοποριακής αυτής γέφυρας ξεκίνησε το 1965 και ολοκληρώθηκε το 1970.
Η Γέφυρα Τατάρνας ήταν μια μονοκάμαρη γέφυρα στον Αχελώο 
[φωτό 5] 
 
με μεγάλο άνοιγμα, που το ένα της άκρο πατούσε στο Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και το άλλο στην Ευρυτανία.Η τεχνική της κατασκευής της ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη.Πότε ακριβώς κατασκευάστηκε η γέφυρα είναι άγνωστο. Πιθανότατα κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από πρωτομάστορες της περιοχής.Το όνομα Τατάρνα πήρε προφανώς από το κοντινό μοναστήρι "Παναγία της Τατάρνας" (ιδρυθέν το 1556).Δίπλα ακριβώς από τη γέφυρα ήταν η μεγαλύτερη πηγή του Αχελώου,γνωστή ως Μαρδάχα.Το καλοκαίρι ελάχιστο νερό έφτανε από τα ορεινά της Πίνδου.Ο κύριος όγκος του νερού πήγαζε από τη Μαρδάχα.Δυστυχώς η γέφυρα σήμερα βρίσκεται μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών,μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος τη δεκαετία του 1960.


Γιάννης Βασ. Πέππας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου