Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΑ.ΓΡΑΦΕΙ Ο ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

Το παζάρι της Σωτήρας έχει και αυτό επηρεαστεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και κάθε χρόνο ξεκινάει με τον φόβο της αποτυχίας αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι εμπορευόμενοι αν και γκρινιάζουν διαρκώς, καταφέρνουν όπως λένε, να βγάζουν έστω τα έξοδά τους και έτσι δεν το σκέφτονται να απουσιάσουν την επόμενη χρονιά. Φυσικά, από τους παλιούς εμπορευόμενους ελάχιστοι έχουν απομείνει ενώ πολλοί είναι πλέον οι κινέζοι που πουλούν διάφορα φθηνά πράγματα καθώς και οι αφρικανοί που γεμίζουν τον πάγκο τους με είδη ηλεκτρονικής τεχνολογίας και διάφορα γκάτζετ.

Φέτος πήγα την τελευταία ημέρα του παζαριού, το απόγευμα, και ήταν και η ώρα που άρχιζαν οι εμπορευόμενοι να τα μαζεύουν καθώς δεν φαίνονταν και πολύ ενθουσιασμένο το κοινό να ψωνίσει και έτσι και φωτογραφίες δεν δείχνουν και πολλά από το παζάρι. Πεσμένη ήταν επίσης και η κίνηση στα μαγαζιά με τα ψητά και τα σουβλάκια ενώ δεν έπαιξε καμιά ορχήστρα και μόνο το «μαγαζί» του Βασίλη Μπαλατσιά είχε μουσική που διάλεγε DJ και ο οποίος ήταν σχετικά καλός και η μουσική που έβαζε σήκωσε από την παρέα μας τα παιδιά και χόρεψαν έτσι για το καλό και την παράδοση του παζαριού.
Το ιδιαίτερο φέτος στο παζάρι της Σωτήρας ήταν η απουσία των ψησταριών, πράγμα που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως αλλά φαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι δεν έκαναν το κρίσιμο βήμα, βήμα προς το άγνωστο γιατί όπως όλοι, κι αυτοί έχουν καταλάβει πως οι καιροί έχουν αλλάξει και δεν μπορεί πια ο κάθε ένας να στήσει μαγαζί χωρίς μηχανάκι που στέλνει ένα ποσοστό από την είσπραξη στους λογαριασμούς του κράτους. Ο μόνος που κράτησε την παράδοση και έστησε πάλι την ψησταριά του ήταν ο Βασίλης Κοντοβάς από τον Άγιο Γεώργιο και τον οποίο βοήθησε ο έγγονός του Φώτης Μάντζος.

Από τις εκπλήξεις του φετινού παζαριού ήταν το μπαρ «Εξωτικόν» που έστησαν κάτω από τα πλατάνια και με καλοδουλεμένα ξύλα από τα δάση της περιοχής οι Πάνος Μακρής και Μάνθος Βαγενάς τους οποίους βοήθησαν η Ιωάννα Μακρή και η μητέρα τους Ελένη. Στον όμορφο και διακριτικό χώρο του σύχναζε και περνούσε καλά το τριήμερο η νεολαία της περιοχής. — στην τοποθεσία Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου