ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Όχι στα ανταποδοτικά από την ΔΕΗ για τον Αχελώο


 

Ωφελημένη η περιοχή λέει και το ΥΠΕΝ

Πλεονεκτήματα που η κατασκευή και η λειτουργία των ΥΗΣ εξασφαλίζουν στην περιοχή, βλέπει η ΔΕΗ στην απάντησή της για τα ανταποδοτικά τέλη από το μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια κατά μήκος του ποταμού Αχελώου.

Επισημαίνει ακόμη ότι δεν υφίσταται θεσμοθετημένο τέλος για Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς άνω των 15 MW και θυμίζει ότι τέλος καταβάλλεται στον Δήμο Αγρινίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Στράτος II (κάτω των 15 MW).

Αυτά υποστηρίζει η ΔΕΗ σε απάντησή της στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφορικά με τα ανταποδοτικά. Μια άποψη που ενστερνίζεται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι “τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα προσφέρουν πολύ σημαντικά άμεσα και έμμεσα οφέλη στους πληθυσμούς των περιοχών εγκατάστασης και λειτουργίας τους”.

Αναλυτικά η απάντηση του προέδρου της ΔΕΗ Γ. Στάσση:

1) Η κατασκευή των Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ) στον ποταμό Αχελώο υλοποιήθηκε για την εκμετάλλευση του Υδροδυναμικού του στα πλαίσια του προγράμματος αξιοποίησης των Εγχώριων Ενεργειακών Πόρων από τη ΔΕΗ.

Η κατασκευή και λειτουργία των έργων ακολουθεί πιστά τους περιβαλλοντικούς όρους που τίθενται από την Πολιτεία.

Η ΔΕΗ, για την κατασκευή των ΥΗΣ Αχελώου, κατέβαλε αποζημιώσεις στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών των οποίων οι περιουσίες εθίγησαν από την κατασκευή των Έργων και μάλιστα με τιμήματα πολύ υψηλότερα των αξιών για τη συγκεκριμένη περίοδο, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους αυτούς να υποκαταστήσουν πολλαπλάσια τις περιουσίες που εθίγησαν από τα Έργα.

2) Με τη λειτουργία των Έργων αυξήθηκε η απασχόληση στην Περιοχή τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στη συνέχεια.

3) Το σύστημα των Έργων με τους διαθέσιμους Ταμιευτήρες παρέχει αντιπλημμυρική προστασία στις περιοχές κατάντη των φραγμάτων «τιθασεύοντας» τις πλημμυρικές παροχές του Αχελώου και εξομαλύνοντας τη ροή με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους.

4) Η αποθήκευση ικανών ποσοτήτων νερού στους Ταμιευτήρες των ΥΗΣ εξασφαλίζει για όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, νερό για άρδευση και ύδρευση, (περίπου 500 εκατ. Κυβ.) αλλά και οικολογική παροχή στην κοίτη για διασφάλιση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Είναι αυτονόητο ότι, πέραν των αναφερομένων, οι ΥΗΣ συμβάλλουν σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και μάλιστα αξιοποιώντας βέλτιστα εγχώριο ανανεώσιμο πόρο.

Από τα παραπάνω είναι εμφανή τα πλεονεκτήματα που η κατασκευή και η λειτουργία των ΥΗΣ εξασφαλίζουν στην περιοχή.

Σε πλήρη συμμόρφωση με τους Περιβαλλοντικούς Όρους Λειτουργίας (ΠΟΑ) που έχουν τεθεί από τις σχετικές ΚΥΑ, η ΔΕΗ ΑΕ έχει εκτελέσει δράσεις και έργα που εμπεριέχονται σ’ αυτούς, πολλά εκ των οποίων μάλιστα έχουν τον χαρακτήρα αντισταθμιστικών παροχών προς τις τοπικές κοινωνίες.

Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται μελέτες και έργα, αξίας άνω των 5. εκατ. ευρώ σε ιστορικές τιμές και αναφέρονται ενδεικτικά:

Αναπλάσεις περιοχών, ηλεκτροφωτισμός και συντήρηση Γεφυρών, κατασκευή αντλιοστασίων, αποκατάσταση κοίτης Αχελώου από αμμοληψίες και αποθέσεις απορριμμάτων, Μελέτη ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης και Ανάπλασης λιμνών, Έργα οδοποιίας (Κρεμαστά – Αλευράδα) κ.λπ.

Δεν υφίσταται θεσμοθετημένο τέλος για τη Χρήση Υδροδυναμικού για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Μεγάλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς. Το τέλος που προβλέπεται στο Άρθρο 25 του Ν. 3468/2006 αφορά σε ΑΠΕ και μάλιστα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για μικρά Υδροηλεκτρικά κάτω των 15 MW. Για τον λόγο αυτόν το συγκεκριμένο τέλος καταβάλλεται στον Δήμο Αγρίνιου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Στράτος II.

Οι μεγάλοι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί άνω των 15 MW στους οποίους ανήκουν και οι ΥΗΣ Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτος I έχουν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης και υφίστανται τον ανταγωνισμό στην Αγορά ενέργειας, πέραν του γεγονότος ότι η κατασκευή τους απαιτεί υψηλές επενδυτικές δαπάνες με μεγάλη περίοδο απόσβεσης, σε αντίθεση με τους μικρούς οι οποίοι προεντάσσονται στο Σύστημα και η παραγωγής τους τιμολογείται σε σταθερές τιμές.

sinidisi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου