Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός βιάζεται:
-Να δημιουργήσει (επικοινωνιακή) «ανοσία της αγέλης» κατεβάζοντας τον πήχη των εμβολιασμών από το 70 στο 50%, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ή ακόμη και στο εμβολιασμό μόνο των ηλικιωμένων και των ευπαθών κατά τον Βασίλη Κικίλια.
-Να ανοίξει, όπως αποδείχθηκε και από τις… σχιζοφρενικές ανακοινώσεις του Σαββάτου, το συντομότερο τα σχολεία.
-Κάνοντας λιγότερα τεστ, να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα κρούσματα, ακόμη κι αν ο αριθμός των διασωληνωμένων, κυρίως, και των θανάτων παραμένει υψηλός.
Τα δύο γεγονότα που ανησυχούν το Μαξίμου
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες δύο γεγονότα έχουν ανησυχήσει τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του Μαξίμου:
-Το πρώτο αφορά τις τελευταίες προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους τέσσερις μήνες,
ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τους 12.300 θανάτους μέχρι την 1η Απριλίου.
-Το δεύτερο αφορά το γεγονός ότι, παρά τα λίγα τεστ που γίνονται με το (αστείο) επιχείρημα ότι βρισκόμαστε σε περίοδο εορτών, τα κρούσματα, επανήλθαν την προπερασμένη Τρίτη μετά από εννέα ημέρες σε τετραψήφιο αριθμό (1.047). Αν, μάλιστα, όπως προβλέπουν επαΐοντες, λόγω της χαλάρωσης των εορτών και των συνάξεων σε σπίτια, πάρουν την άγουσα, τότε, δεν είναι απίθανο να δούμε ένα τρίτο κύμα εντός του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ακόμη και του Μαρτίου.
Οι επιστήμονες κρατούν πισινή
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την ενημέρωση την προπερασμένη Τρίτη στο υπουργείο Υγείας Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης κράτησαν αποστάσεις από τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης. Κάνοντας λόγο για μη εφησυχασμό αλλά και… για μέτρα που ενδεχομένως να κρατήσουν και αρκετούς μήνες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επιστήμονες θέλουν κρατήσουν πισινή, ώστε να μην τους φορτώσουν και πάλι, όπως στο δεύτερο κύμα, τυχόν ευθύνες.
Οι «προειδοποιήσεις»
Την ίδια ώρα, με βάση νεότερα στοιχεία, άλλοι επιστήμονες προβλέπουν αύξηση κρουσμάτων που είναι πιθανό να οδηγήσει σε τρίτο κύμα:
-Την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης. Όπως ο ίδιος τόνισε η αύξηση του ιικου φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.
Η… οικονομική πανδημία
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν εύλογη ανησυχία στο Μαξίμου, που βιάζεται να κάνει εκλογές το συντομότερο, προκειμένου να προλάβει την… οικονομική πανδημία που έρχεται. Κι αυτό γιατί:
-Τα ευρωπαϊκά κονδύλια αργούν.
-Όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, η φετινή τουριστική κίνηση που θα αποτελούσε μια κάποια ελπίδα, αναμένεται ισχνή.
-Τα διαθέσιμα σιγά -σιγά εξαντλούνται, με τον διευθυντή του (φιλοκυβερνητικού) liberal να θέτει ως όριο τον Απρίλιο, όταν «τα δημόσια ταμεία θα είναι απελπιστικά άδεια»
Με αυτά, όμως, τα δεδομένα, το σενάριο το εκλογών του Μαΐου, Ιουνίου «καίγεται». Και αν μετά πλακώσει το τσουνάμι της… οικονομικής πανδημίας, είναι εύκολο να «καεί» και αυτό του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου.
Και μετά, το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς στον πρωθυπουργό, είναι «καλά ξεμπερδέματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου