Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

200 χρόνια από την μάχη της Τατάρνας




Η μάχη της Τατάρνας, ήταν η πρώτη  της Επανάστασης στη Ρούμελη και  έγινε στις 22 Μαρτίου 1821 στο γεφύρι της Τατάρνας , που σήμερα βρίσκεται  σκεπασμένο από τα νερά  της λίμνης κάτω ακριβώς απ’ τη μεγάλη σύγχρονη γέφυρα. Στη   μάχη αυτή, ο Οδυσσέας  Ανδρούτσος με τη βοήθεια του ηγουμένου του Μοναστηριού της Τατάρνας  Κυπριανού και των καλογέρων  χτύπησαν  ισχυρό απόσπασμα Τουρκαλβανών που συνόδευαν χρηματαποστολή από τα Γιάννενα προς το Μεσολόγγι. Κηρύττοντας έτσι την έναρξη του αγώνα στη Ρούμελη. Αγώνα για ελευθέρια και όχι για πλιάτσικο.

Εκεί στο μοναστήρι της Τατάρνας το 1601, οργανώθηκε η πρώτη επαναστατική κίνηση κατά των Τούρκων, από το Μητροπολίτη Λαρίσης και Τρικάλων Διονύσιο το Φιλόσοφο. 

Στα μέρη αυτά, ο Κατσαντώνης, ο αϊτός των Αγράφων, έδωσε πολλαπλές μάχες για να διατηρήσει αδούλωτα τα μέρη και άσβεστη την ελπίδα για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Επίσης στο Μοναστήρι της Τατάρνας φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς χιλιάδες κλεφταρματωλοί αλλά και κυνηγημένοι πατριώτες οι οποίοι βρήκαν θαλπωρή και στέγη με τις οικογένειές τους. 

Δεν είναι τυχαίο, ότι το παλαιό Μοναστήρι κάηκε από τους Τούρκους πολλές φορές. Το 1784, το 1811, το 1821 αμέσως μετά τη μάχη της Τατάρνας και τέλος το 1823 ο Μουσταφά πασάς της Σκόνδρας, αφού φιλοξενήθηκε πρώτα, φεύγοντας, το έκαψε ολοσχερώς. 

Εκεί λοιπόν βρέθηκαν σήμερα, για να τιμήσουν με μια λιτή τελετή την πρώτη Επανάσταση στην Ρούμελη, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μέλη της επιτροπής «Άγραφα 1821-2021», κα. Κοτρώνα Αννέτα, κ. Χαραμής Κων/νος, κ. Μάκκας Απόστολος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Τριποτάμου κ. Βασιλείου Αθανάσιος, ο Πρόεδρος Συλλόγου Νέων Τριποτάμου κ. Βασιλείου Παναγιώτης και τέλος ο Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Μπουκουβάλας Γεώργιος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου