Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Οι νέοι στη Δημοτική Παράδοση "Νίκος Αρβανιτης"(βιντεο)

Οι νέοι στη Δημοτική Παράδοση ''ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ''(Βίντεο)



Γνωρίζουμε ότι ένας πολιτισμός δεν χάνεται αν οι άνθρωποι κρατούν τα στοιχεία της πολιτισμικής του ταυτότητας, αν μπορούν να τα διαδώσουν και να τα μεταδώσουν, αν μπορούν να τηρούν τις παραδόσεις.
Είναι επιτακτική ανάγκη στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης να γνωρίσουμε και να διατηρήσουμε την παράδοσή μας
Τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι ενδιαφέρονται για την παράδοση, μαθαίνουν παραδοσιακά όργανα και η παραδοσιακή μουσική 
Σήμερα το Μπαμπίνη ΙΝ αναφέρετε σε ένα νέο παιδί που ασχολείται με τη μουσική παράδοση και συγκεκριμένα με το λαούτο και το τραγούδι . Είναι ο ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ με καταγωγή από τα Φουρνά Ευρυτανίας . 
Ο Νίκος μαθητής λυκείου συνεχίζει τη μουσική παράδοση από γενιά σε γενιά ο προπάππος του ΦΩΤΗΣ ΝΙΩΡΑΣ από τα Πιτσιωτά Φθιώτιδος έπαιζε λαούτο. Τα πρώτα όμως ακούσματα από τη δημοτική μας μουσική παράδοση τα πήρε από τον παππού του ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ που έπαιζε (ερασιτεχνικά) κλαρίνο και τραγουδούσε .
Ξεκίνησε τα πρώτα βήματα τα με τον λαουτιέρη ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ ο οποίος τον μύησε και στο τραγούδι .Η αγάπη του Νίκου για το δημοτικό τραγούδι και τη δημοτική μουσική παράδοση τον έκανε να πραγματοποιεί έρευνα για να μάθει τα ακούσματα κάθε περιοχής της πατρίδας μας.
Μεγάλη βοήθεια και εμπειρία απέκτησε από τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχε , η εισαγωγή του σε μουσικό σχολείο όπου εκεί είχε τη δυνατότητα να μάθει πολλά ακούσματα από την παράδοσή μας .
Επίσης η συνεργασία με το χοροθέατρο ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ του έδωσε την ευκαιρία να συνδυάσει χορό και μουσική.
Σήμερα τον Νίκο θα τον συναντήσουμε σε διάφορες εκδηλώσεις και με συνεργασίες με βαριά ονόματα της δημοτικής μας παράδοσης ενδεικτικά αναφέρουμε τον ΠΕΤΡΟ ΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ-ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΔΑΜΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΣΙΝΗΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΑΞΖΙΔΗΣ και από την νεότερη γενιά που ΠΕΤΡΟ ΧΑΛΚΙΑ στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια με τον πατριώτη μας ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ.
Είχε πει σε κάποια συνέντευξη η μεγάλη τραγουδίστρια της δημοτικής μας παράδοσης Φιλιώ Πυργάκη ''Και αν κάτι πρέπει να μάθετε πιο καλά εσείς οι νέοι, αυτό είναι το ότι δεν πρέπει να χαθεί το δημοτικό τραγούδι.''
Απολαύστε το Νίκο στο παρακάτω video να παίζει με το λαούτο -τραγούδι παπαδοπούλα λεβεντονιά .

Μπαμπίνη ΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου