Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Κόντρα φορέων δημοτικής αρχής για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα,στο Δημοτικό Συμβουλιο Καρδιτσας

Κόντρα φορέων δημοτικής Αρχής για τα αιολικά πάρκα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας 

Οι φορείς που ξεπερνούσαν τους 10 παρόντες, δια εκπροσώπων τους, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην συνεδρίαση της Πέμπτης 24 Μαΐου, όπως και πολλοί συμπολίτες, ζήτησαν από το Σώμα την στήριξη του τόσο μέσω έγκρισης ψηφίσματος που έφεραν, όσο και με την σύμπραξη του Δήμου στην προσπάθεια να εκπέσει στο ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής που θα καταθέσουν, η αδειοδότηση δύο εγκαταστάσεων στα όρια Καρδίτσας Ευρυτανίας. 
Οι συμπολίτες που πήραν τον λόγο μίλησαν για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει η δημιουργία των αιολικών πάρκων με την εγκατάσταση 300 γιγάντιων ανεμογεννητριών, αλλά και οι εργασίες που θα προηγηθούν, όπως η διάνοιξη δρόμων, για να φθάσουνε στην πραγματοποίηση του σχεδίου. 
Μάλιστα ο κ. Φασούλας που μίλησε εκ μέρους του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, τόνισε ότι οι μελέτες των περιβαλλοντικών έργων που έχουν εγκριθεί αποκρύπτουν επιμελώς το μέγεθος των επεμβάσεων παρουσιάζοντας την βιομηχανοποίηση των βουνών ως φιλικά προς το περιβάλλον έργα. 
Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net με τοποθετήσεις κατά τη συζήτηση του θέματος:
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο διοικητής των νοσοκομείων Λάρισας κ. Παναγιώτης Νάνος, που μίλησε ως Αγραφιώτης και τόνισε ότι το πρώτο μεγάλο θύμα αυτής της ιστορίας θα είναι η Λίμνη Πλαστήρα, ενώ χαρακτήρισε όσα προγραμματίζονται έκτρωμα και βιασμό της αισθητικής και κατέληξε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε μία από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης και να υποθηκεύουμε το τουριστικό μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα και του νομού.
Ακόμα πήραν τον λόγο εκ μέρους του ΕΟΣΚ κ. Παντελής Μανώλης, το μέλος του Δ.Σ του Επιμελητηρίου κ. Απ. Κηρύκος, εκ μέρους των κυνηγετικών Συλλόγων ο κ. Γιάννης Παπαλίτσας και εκ μέρους του ΣΜΟΚ ο κ Άκης Γκένας, όλοι υπερθεματίζοντας της ανάγκης να υπάρξει αντίσταση και να μην περάσει το σχέδιο δημιουργίας των Αιολικών Πάρκων στις συγκεκριμένες περιοχές. 
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η ανάγνωση, από πλευράς του κ. Απ. Παντελή, του γράμματος ενός μικρού παιδιού που ζητούσε να μην επιτραπεί να χαθεί όλη η ομορφιά που έχει γνωρίσει κατά την πεζοπορία στα βουνά.
Το προσχέδιο ψηφίσματος των φορέων
Το προσχέδιο που έφεραν οι φορείς ανέγνωσε ο κ. Φασούλας και τελικά δεν ψηφίστηκε ποτέ αναφέρει:
«Το δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, έχοντας την επίγνωση ότι το φυσικό περιβάλλον του Ορεινού Συμπλέγματος των Αγράφων αποτελεί μοναδική, φυσική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου μας και μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με ήπιες και με σεβασμό στο περιβάλλον ενέργειες. Η διαφύλαξη της ακεραιότητάς του, δε, αποτελεί χρέος της κοινωνίας μας για τις επόμενες γενιές. 
Στη διαφαινόμενη μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση με σημαντικής προοπτικής τουριστικό προϊόν υψηλής ποιοτικής αξίας, σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση περισσότερων από 300 γιγάντιων ανεμογεννητριών που καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των Καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχή Natura και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ, ήτοι στα 1600μ-2000μ, με πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, με εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερα φυσικού κάλλους, το Δημοτικό Συμβούλιο θα προβάλλει σθεναρή αντίσταση και δεν θα επιτρέψει την παντοτινή καταστροφή του.
Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Α/Π που έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί αποκρύπτουν σκοπίμως το μέγεθος των επεμβάσεων επιχειρώντας να παρουσιάσουν την ανεπανόρθωτη και αμετάκλητη αλλοίωση του φυσικού οικοσυστήματος και του ίδιου του ανάγλυφου των βουνών μας ως «περιβαλλοντικά φιλική» διαδικασία.
Από το 2015 που δραστηριοποιείται το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων σε συνεργασία (πολλές φορές) με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αποκαλύψει τα ψεύδη, τις σκόπιμες παρασιωπήσεις και τις παρατυπίες των Μ.Π.Ε. που υποβάλλονται για έγκριση. Ήδη, για 8 από αυτές έχουν εκδοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις, αποτρέποντας έτσι την εγκατάσταση περισσότερων από 100 ανεμογεννητριών στα Άγραφα.
Ειδικά για τα δύο τελευταία αιολικά που έχουν πρόσφατα αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσφύγει μαζί με ευαισθητοποιημένους πολίτες και φορείς της περιοχής μας στο Συμβούλιο της Επικράτειας για την ακύρωσή τους».
Ναι μεν αλλά από την Δημοτική Αρχή
Ο κ. Αλεξάκος που πήρε μετά τους φορείς το λόγο συνοπτικά υποστήριξε ότι ο Δήμος Καρδίτσας είναι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά σε ότι τον αφορά δεν έχει εγκρίνει εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο έδαφός του και δεν θα το κάνει αν δεν τηρούνται αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι. Αντίθετα και με βάση αυτή την λογική έχει προβεί σε απορρίψεις. 
Από την άλλη όμως, τόνισε, δεν μπορεί να πάρει θέση για θέματα που αφορούν άλλους Δήμους καθώς τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα δεν προβλέπεται να κατασκευαστούν σε περιοχή του Δήμου Καρδίτσας. 
Εδώ να θυμίσουμε πως πριν δύο χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, είχε εγκρίνει την δημιουργία δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, στα εδάφη του και ο κ. Αλεξάκος σημείωσε ότι και γι αυτό αν δεν τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και τα αντισταθμιστικά μέτρα, δεν θα επιτραπεί η κατασκευή του.
Σημειώνουμε πως χωρίς το συγκεκριμένο δίκτυο δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργία του αιολικού πάρκου και για αυτό το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων της μειοψηφίας, αλλά και οι φορείς ζήτησαν να υπάρξει άρση εκείνης της απόφασης με αιτιολογία μη τήρησης των συμφωνηθέντων, κάτι που η Δημοτική Αρχή δεν δέχθηκε.
Πλειοψηφία στο… τσακ
Οι παραπάνω θέσεις του δημάρχου καταγράφηκαν σε ένα ψήφισμα που ήρθε απέναντι σε αυτό των φορέων στο τέλος της διαδικασίας και πέρασε πραγματικά στο τσακ, καθώς απουσίες αλλά και διαφοροποιήσεις έφεραν οριακή επικράτηση της πρότασης της δημοτικής Αρχής.
Συγκεκριμένα έλαβε 15 ψήφους έναντι 12 του ψηφίσματος των φορέων, το οποίο ψήφισε σύσσωμη η μειοψηφία αλλά και ο κ. Γιαννέλος, όπως και ο ανεξάρτητος κ. Αντωνίου, ενώ ο επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας κ . Γαλανόπουλος δήλωσε παρών.
Ένταση
Το τελικό αποτέλεσμα δεν έγινε δεκτό χωρίς αντιδράσεις, με τους συμπολίτες που ήταν στην αίθουσα να διαμαρτύρονται έντονα για την στάση της δημοτικής Αρχής και να τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και να αντιστέκονται σε πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, κατατάσσοντας σε αυτές και την πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος Καρδίτσας.
Οι θέσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας
Οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος των φορέων. Ο κ. Παπαλός ζήτησε την ανάκλησητης προηγούμενης απόφασης για την δημιουργία δικτύου μεταφοράς ενέργειας. Και τόνισε πως ναι μεν είναι καλές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά να μην φτάνουμε στο άλλο άκρο να καταστρέφουμε το περιβάλλον, στο όνομα του περιβάλλοντος.
Ο κ. Μιχαλάκης ζήτησε από την πολιτεία να ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις για το πώς και που μπορούν να γίνουν τέτοια πάρκα και είπε χαρακτηριστικά ότι μέχρι να γίνει αυτό και να μπουν ξεκάθαροι κανόνες αυτός είναι αντίθετος με την κατασκευή τους.
Από την πλευρά του ο κ. Λέμας τάχθηκε και αυτός στο πλευρό των φορέων ζητώντας επίσης την ανάκληση της απόφασης για το δίκτυο μεταφοράς, ενώ ο κ. Κρανιάς είπε ότι το μέγεθος της ζημιάς που θα γίνει στο περιβάλλον είναι τεράστιο και υπενθύμισε ότι ήταν κάτι που είχαν επισημάνει και στο παρελθόν.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε
«Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία των φορέων για την προστασία της φύσης. Θεωρούμε η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την κατασκευή έργων είναι αδιαπραγμάτευτη.
Θεωρούμε όμως ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκα, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία) είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αφού δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα, τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα. Ως κοινωνία οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα παραπάνω, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι κατά την εγκατάστασή τους και κατά την λειτουργία τους.
Όσον αφορά στις πιθανές προτάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου Καρδίτσας, δηλώνουμε κατ’ αρχήν αρνητικοί διότι τα βουνά μας είναι δασωμένα, με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία και με έντονο ανάγλυφο. Συζήτηση θα μπορούσε να γίνει μόνο αν υπάρξει πλήρης και λεπτομερής περιβαλλοντική μελέτη που θα αποδεικνύει εμπράκτως ότι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο είναι θετικό.
Ειδικά για το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από την μελλοντική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Δήμο Αγράφων, πέραν των συμφωνηθέντων αντισταθμιστικών μέτρων που θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν την έναρξη των εργασιών, θα υπάρξει αυστηρή επίβλεψη για την τήρηση των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων και σε περίπτωση μη τήρησης δεν θα επιτρέψουμε την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς.» 
Π.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου