Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Τελικα άξιζε τον κόπο να γίνουν τεχνητές λίμνες;

Τελικά άξιζε τον κόπο να γίνουν τεχνητές λίμνες;

limnikremastonlaspi
Αναδημοσίευση από ομάδα του fb «Δυτική Ευρυτανία».( Γρηγόρης Τομαράς).
Τον τελευταίο καιρό έχουν γεμίσει το διαδίκτυο από πραγματικά αποκαρδιωτικές εικόνες από την πεσμένη στάθμη των λιμνών. Ακόμα περισσότερο αποκαρδιωτικοί είναι οι συνειρμοί για το τι κρύβουν οι λίμνες, όταν αποσύρονται τα νερά από αυτές.
Η απάντηση είναι λάσπη και τίποτε άλλο, άντε κανένα γκρεμισμένο σπίτι άντε καμιά γέφυρα Μανώλη και αυτά είναι οι εξαιρέσεις, οι οποίες και αυτές βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.
Αυτή είναι η θολή εικόνα της λίμνης και δη των Κρεμαστών κάτω από το μαγευτικό γαλάζιο που θαυμάζουμε όλοι στις φωτογραφίες.  Πέρα από τις πέστροφες και τα άλλα λιμνίσια ψάρια που κυκλοφορούν, απορεί κάποιος εν τέλει τι ωφέλησαν τελικά τελικά οι λίμνες τον τόπο μας. Ναι, δίνουν παραπάνω από το 10% του ρεύματος και έχουν μακροοικονομικά οφέλη για τον τόπο μας. Αν δεν γίνονταν όμως θα ερημώνονταν αυτές οι περιοχές; Πιθανόν ναι λόγω της μεταπολεμικής αστυφιλίας της δεκαετίας του 60 που συνεχίστηκε, πόσα όμως εύφορα εδάφη και πόσα μαγευτικά τοπία χάθηκαν κάτω από τη λάσπη της λίμνης;
Και για τη λάσπη αυτή δεν πήραμε ούτε ένα ανταποδοτικό, και αν φωνάζουν φορείς για αυτά, ακούγονται ακόμα και γραφικοί. Ούτε ξενώνας έγιναν, ούτε βαρκάδες έγιναν ούτε ανάπτυξη έγινε. Μπορεί να φταίει η αυτοδιοίκηση, ακόμα και οι ίδιοι οι πολίτες που δεν τολμούσαν να πάρουν προγράμματα δικαιολογημένα ίσως λόγω της γραφειοκρατίας.
Αλλά και τι μπορούσαμε να κάνουμε, όταν η στάθμη αυξομειώνεται όλο το χρόνο, χωρίς να διατηρεί μια σταθερή παράκτια ζώνη; Πως θα αναπτυχθεί δηλαδή μια λίμνη, όταν δεν έχει σταθερή παραλία και όταν αποκαλύπτεται, απλά είναι λάσπη;
Και το αποτέλεσμα πιο είναι; Να καθόμαστε απλά να τις κοιτάμε, να τις ποστάρουμε στο facebook και να λέμε » τι ομορφιές έχει ο τόπος μας».
Ε και;
Λ.Υ.
agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου