Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Φέτος το κοινό μπορει να δει απο κοντά την σπηλιά του Καραϊσκάκη βόρεια του Αη Βλαση και Χουνης Αγρινιου

Φέτος το κοινό μπορεί να δει από κοντά τα ταμπούρια και την σπηλιά του Καραϊσκάκη

spilia karaiskaki
Για πρώτη φορά μετά από την πρώτη εκδήλωση ιστορικής μνήμης το 1997, στις 15 Αυγούστου 2017, λίγο πριν την φετινή αναπαράσταση της μάχης στις 6:30 το απόγευμα στον Άγιο Βλάση Αγρινίου, ο σύλλογος φίλων της ιστορικής μνήμης της μάχης της Κορομηλιάς και του θεάτρου καλεί το κοινό να δει από κοντά τα ιστορικά μνημεία της μάχης της Κορομηλιάς ή Σοβολάκου όπως αλλιώς αναγράφεται στα ιστορικά κείμενα, και η οποία αποτελεί την πρώτη μεγάλη νικηφόρα μάχη του Γεωργίου Καραΐσκάκη έτσι όπως οριοθετήθηκαν και σηματοδοτήθηκαν από τον σύλλογο.
Η σπηλιά και τα ταμπούρια του Καραΐσκάκη που βρίσκονται στην «Κορομηλιά» Βόρεια του Αγίου Βλασίου και της Χούνης Αγρινίου, όπου έγινε και η ομώνυμη μάχη η οποία αποτέλεσε το εφαλτήριο της μετέπειτα μεγάλης πορείας του αρχιστράτηγου της Ρούμελης.

Η σπηλια απο την μπροστινη της πλευρά.
«Στις 15 Ιανουαρίου 1823 «ο µέγας άνδρας ο Καραϊσκάκης», «ως αετός σχίσας τα χιονισµένα βουνά»έπιασε την κοντινή στο Άγιο Βλάση θέση, Κοροµηλιά και τοποθέτησε τα παλικάρια του σε µια κορυφογραµµή και ο ίδιος µαζί µε άλλους στο κέντρο της παρατάξεώς του, µπροστά σε µια σπηλιά.Μαζί του και ο ντόπιος καπετάνιος Πεσλής. Όταν έφτασαν οι Τούρκοι του ζήτησαν να τους αφήσει ελεύθερο το δρόµο. Ο Καραϊσκάκης αρνήθηκε λέγοντας υποκρινόµενος ότι «τους θεωρεί ως ληστάς, ως αχάριστους του σουλτάνου, που οπισθοδροµούν, και δυνάµει των συνθηκών θα τους κτυπήσει». Έτσι άρχισε η γνωστή µάχη του Αη Βλάση ή της Κοροµηλιάς ή από το όνοµα της περιοχής,του Σοβολάκου.
Οι Τούρκοι µε ορµητική έφοδο «ανέβησαν ανακέφαλα» (προς τα πάνω), τσάκισαν και έτρεψαν σε φυγή το αριστερό και το δεξιό άκρο της παρατάξεως των Ελλήνων. «Η σπηλιά»όµως «ήτον απότοµος και δεν εδύνατο κανείς να φύγη. Εκεί ήτον το κέντρο. Εδώ ίνα πεθάνωµεν όλοι όσοι εµείναµεν!» λέγει ο αρχηγός. Στρώνει ο πόλεµος. Ανακαλεί ο σαλπιγκτής τους τζακισθέντας. Συνέρχεται ο στρατός ακούων τον αρχηγόν «οπίσω», επιστρέφουν και νικούν.
Καταδιώκουν τους Τουρκαλβανούς ως το Βραχώρι. ∆ιακόσιοι σκοτώθηκαν και µεταξύ τους ο Ισµαήλ Χατζηµπέντος από βόλι του Καραϊσκάκη µετά από την µονοµαχία µαζί του κατά την διάρκεια της µάχης.
Από τους Έλληνες 20, ένας από αυτούς το πρωτοπαλλίκαρο και επιστήθιος φίλος του Καραϊσκάκη, ο Μπακογιάννης. Από το Βραχώρι στις 28 Ιανουαρίου οι πασάδες απελπισµένοι πέρασαντον Άσπρο µε βαρύτατες απώλειες (πνίγηκαν πάνω από 500). Το πέρασµα κοντά στη Λεπενού, τους το υπέδειξε ο Γώγος Μπακόλας, που ακολούθησε τους Τούρκους σπρωγµένος στην προδοσία από τον Μαυροκορδάτο που του είχε επιρρίψει την ευθύνη για την καταστροφή στο Πέτα, ώστε να µετριάση την σε βάρος του εντύπωση.»
Πηγές:
ΣυλλογικόςΤόµος,
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους,
Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών, τόµ. ΙΒ´, σ.σ. 291-293.
Παπαγιάννης Γεώργιος,
Η µάχη της Κοροµηλιάς και ο Καραϊσκάκης,
Αθήνα:1971
Η µάχη της Κοροµηλιάς και ο Καραϊσκάκης,
Αθήνα:1971.Σκιαδάς Ν.Γ.,
«Κοροµηλιά»,λήµµα στην
Αιτωλοακαρνανική και Ευρυτανική Εγκυκλοπαίδεια
(εκ-δότης-∆ιευθυντής Ιωάννης Κουφός), Αθήνα: εκδ. Αιτωλία, 196.
Η σπηλιά βρίσκεται 200 μέτρα από το άγαλμα του Καραΐσκάκη στην περιοχή,και το μονοπάτι που σηματοδοτήθηκε είναι αρκετά προσβάσιμο και καθόλου επικίνδυνο.
Χρειάζεται βέβαια η απαιτούμενη προσοχή,μιας και μιλάμε για κακοτράχαλη περιοχή.
Σωροί από πέτρες υποδηλώνουν την ύπαρξη αυτοσχέδιων ταμπουριων στην περιοχή.
Το βάθος της σπηλιάς φαίνεται μικρό αλλά όλες οι μαρτυρίες λένε ότι στην δεκαετία του 1950 χωρούσαν όρθιοι από κάτω πάνω από 100 άτομα.Προφανώς το έδαφος υπέστη καθίζηση ιδίως μετά τους σεισμούς που προκλήθηκαν από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών.

Ο χώρος γύρω από την σπηλιά βρίθει από μεγάλες πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν ως ταμπούρια,αφού η μάχη αποδείχθηκε λυσσαλέα..
Παιχνίδια της φύσης η απομεινάρια του πολέμου;
Βγαίνοντας από την Σπηλιά αντικρίζεις στο βάθος την «Νεραιδόβρυση».Από κει πιθανώς εμφανίστηκαν οι Τούρκοι κάτι που το ήξερε πολύ καλά ο Γεώργιος Καραϊσκάκης,και επέλεξε ως φαίνεται το καλύτερο σημείο..
Το εσωτερικό της σπηλιάς σήμερα..
Φυσικά οχυρά αποδεικνύουν ότι η επιλογή της θέσης δεν ήταν τυχαία για τον Γεώργιο Καραΐσκάκη.
Ο Στέφανος Σπυρέλης από τον σύλλογο «φίλων της Κορομηλιάς» δείχνει τον δρόμο για την σπηλιά και τα ταμπουρια έπειτα από την πρόχειρη σήμανση(σύντομα θα μπουν πινακίδες) που έγινε από τα μέλη του συλλόγου.
Φυσικά οχυρά-Ταμπουρια γύρω από την σπηλιά.
Πηγή: parakampylianews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου