Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Η ομορφότερη παραλία μέσα στα βουνά του Αχελωου Ποταμού

H ομορφότερη παραλία μέσα στα βουνά του Αχελώου Ποταμού!

Τα Τζουμέρκα κρύβουν στην βραχώδη αγκαλιά τους μία παραλία με κρυστάλλινα νερά, που λίγοι μπορούν να φαντασθούν κι ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν
Ποιος είπε ότι το καλοκαίρι είναι μόνο για νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές; Για τους ορεσίβιους τα βουνά εξακολουθούν να είναι όμορφα ακόμη και την περίοδο του καλοκαιριού. Μπορεί το φθινόπωρο να «βάφονται» σε μαγικές αποχρώσεις και το χειμώνα να «στολίζονται» με χιόνια, αλλά το καλοκαίρι έχουν κάποιες πανέμορφες πηγές δροσιάς, που λίγοι γνωρίζουν και ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί.
Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε μέχρι τα επιβλητικά Τζουμέρκα, γνωστά και ως Αθαμανικά Όρη, που μέσα στα πυκνά δάση τους κρύβουν μία παραλία! Στην εθνική οδό Άρτας -Τρικάλων, στρίβοντας για Τερπνά κι ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Γλύστρα (ή Γλίστρα), λίγο πριν φτάσετε στο εργοστάσιο του φράγματος της ΔΕΗ, θα δείτε να ξεπροβάλλει μία από τις ομορφότερες παραλίες του Αχελώου ποταμού. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις παραλίες της Κοιλάδας του Αχελώου, που βρίσκεται νοτιότερα, ενώ αυτή είναι πιο πριβέ και άγνωστη στο ευρύ κοινό, καθώς είναι κρυμμένη κάτω από τις επιβλητικές βουνοκορφές. Βέβαια, επειδή δεν υπάρχουν πολλές σημάνσεις και ταμπέλες, για να κατηφορίσετε στην παραποτάμια αυτή περιοχή και να κάνετε το μπάνιο σας, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τους ντόπιους πως να φτάσετε στην κρεμαστή γέφυρα Γλύστρα-Γκολφάρι.
Διαφήμιση
Απαραίτητα σ’ αυτή την εκδρομή είναι τα αθλητικά παπούτσια, γιατί υπάρχει κατάβαση για την παραλία, ήπια μεν, αλλά σε χώμα. Για όσους διαθέτουν 4×4 η διαδρομή θα είναι πιο ευχάριστη και εύκολη, καθώς κατηφορίζει ένας δρόμος, που βγάζει ακριβώς μπροστά στην ορεινή αυτή ακρογιαλιά. Τα διάφανα και παγωμένα νερά του Αχελώου προσφέρουν δροσιά στους ταξιδιώτες τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, αλλά και στους ντόπιους, που ευρισκόμενοι μακριά από τη θάλασσα έχουν αυτή την όμορφη εναλλακτική. Εκεί, πέρα από μπάνιο, μπορεί κανείς να κάνει λασπόλουτρο, ή να πάει για ψάρεμα.
Με τη δύση του ηλίου, και λόγω υψομέτρου (περίπου 700 μέτρα), η θερμοκρασία πέφτει και βάζει ένα ελαφρύ αεράκι, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας και μία δεύτερη αλλαξιά ρούχα, για να μην κρυώσετε. Μετά το μπάνιο, μπορείτε να κάνετε και μία βόλτα στα γειτονικά χωριά του Μυροφύλλου, όπως η Γλίστρα, το Γκολφάρι, τα Καραβδαίικα, ο Πύργος, το Μυρόφυλλο κι η Φτέρη, καθώς και να επισκεφτείτε την ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου, που είναι χτισμένη σε ένα φυσικό άνδηρο, ανάμεσα σε δύο παραποτάμους του Αχελώου. 
Ανηφορίζοντας εκεί, θα βρεθείτε μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Πολυνερίου – Μυροφύλλου, που αποτελεί προστατευόμενη ζώνη, και απαγορεύεται το κυνήγι και οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, που θα μπορούσε να καταστρέψει αυτόν τον μικρό παράδεισο. Το Μυρόφυλλο απέχει 90 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 85 χιλιόμετρα από την Άρτα.
ΠΗΓΗ

1 σχόλιο: