Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Τελος στα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζωα απο τον Δημο Αγραφων


Ενα σημαντικο θεμα που αφορούσε τον Δημο Αγραφων ηταν και τα ανεπιτήρητα ζωα που δημιουργούσαν προβλήματα στις εντός οικισμού περιοχές.Προσφατα στο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το θεμα με εισηγητή τον αντιδήμαρχο κ.Λεωνιδα Τελώνη.
Το Dytiki Evritania News επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο οποίος μας ανεφερε οτι έγινε ενα σημαντικο βημα προς την επίλυση ενος θέματος που απασχολούσε ολο τον δήμο Αγραφων.Σύμφωνα με την κατα πλειοψηφία ψήφιση του θέματος στο ΔΣ εγκρίθηκε η ανάθεση του όλου έργου σε ιδιώτη ο οποίος θα διαθέτει ιδιοκτητη αδειοδοτημένη κτηνοτροφική εκμετάλλευση. των παραγωγικών ζώων καθως ο δημος δεν διαθέτει το κατάλληλο προσωπικο.Το ποσό που εγκρίθηκε αμεσα απο τον προϋπολογισμό του δήμου ειναι 11.000 ευρω.
Πρεπει να τονίσουμε οτι ο κ.Λεωνιδας Τελώνης εργάστηκε εδώ και αρκετό καιρό με μεθοδικότητα καθως συνεργάστηκε και με άλλους δήμους που ειχαν εμπειρία επι του θέματος.
Πλέον οι ιδιοκτήτες των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων θα πρέπει απο εδω και στο εξής να ειναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς πέρα απο την κατάσχεση των ζώων θα επιβάλλονται και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους,50 ευρω ανα ζώο για πρόβατα και γίδια  και 150 ευρω ανα ζώο για βοειδη.
Οπως επίσης προσεκτικοί πρεπει να ειναι και οι ιδιοκτήτες που βοσκούν τα ζωα τους σε εντός οικισμού περιοχές.

2 σχόλια:

 1. και εκτος οικοισμου τι γινετε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο νόμος λεει
  Άρθρο 17. Διαχείριση ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή)

  1. Ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση.

  2. Οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.

  3. Για τον παραπάνω σκοπό, οι δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Για να λειτουργήσει η προαναφερθείσα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, χορηγείται στο δήμο κωδικός εκμετάλλευσης.

  4. Για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στο χειρισμό παραγωγικών ζώων.

  5. Τα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται οδηγούνται στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση της παραγράφου 3, σημαίνονται με ενώτια, καταχωρούνται στο μητρώο της εκμετάλλευσης και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.

  6. Ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου.

  7. Η εκποίηση των ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από το δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού. Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα που προέρχονται από το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της παραγράφου 3.

  8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου ή γεωπόνου του δήμου.

  9. Στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο για αιγοπρόβατα και εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 8, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.

  10. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός του δεκαημέρου της παραγράφου 6, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στο δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.

  11. Ο όρος «εγκεκριμένος κτηνίατρος» που απαντάται στο Παράρτημα 2 του ν. 4039/2012 (Α' 15 ) αντικαθίσταται από τον όρο «κτηνίατρος» Δεν αφορά τα ορια του οικισμού αλλά την επικράτεια του δήμου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή