Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Η σφήκα της καστανιάς,μια νεα επικίνδυνη ασθένεια των καστανοδεντρων



Δεν πρόκειται να φάμε ντόπια κάστανα φέτος, ίσως και ποτέ πια. Οι καστανιές, πέρα από την παλιά αρρώστια με το μύκητα που τις ξεραίνει σταδιακά, φέτος όλα τα φύλλα τους έχουν βγάλει κάτι εξογκώματα - καρκίνους, σαν βελανίδια, που τελικά τα καταστρέφουν.
Ύστερα από έρευνα στο Διαδίκτυο, μάθαμε τα εξής σημαντικά:
Η σφήκα της καστανιάς ή Dryocosmus kuriphilus (όπως είναι το επιστημονικό του όνομα) αν και είναι ιθαγενές έντομο της Κίνας έχει εισβάλει και εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη κυρίως μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια). Στην Ευρώπη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία και έκτοτε εξαπλώθηκε και στις γειτονικές χώρες. Στη χώρα μας η παρουσία του εντόμου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Π.Ε. Πιερίας και στην Αρκαδία. Χαρακτηρίζεται παγκοσμίως ως το πιο ζημιογόνο έντομο της καστανιάς.
Το έντομο προκαλεί κηκίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς. Οι κηκίδες εμφανίζονται συνήθως τον Απρίλιο, αρχικά έχουν χρώμα κόκκινο που στη συνέχεια γίνεται πράσινο. Μέσα στις κηκίδες τα θηλυκά έντομα έχουν εναποθέσει τα αυγά τους. Μετά από 30-40 ημέρες από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες που παραμένουν μέσα στις κηκίδες. Οι προνύμφες είναι λευκές, άποδες, με μήκος 2,5 χιλιοστά.
Σε διάστημα 20-30 ημερών οι προνύμφες μετατρέπονται αρχικά σε λευκές και στη συνέχεια σε μαύρες νύμφες. Από τις κηκίδες εξέρχεται τελικά το έντομο, το οποίο θα ζήσει περίπου 10 ημέρες εναποθέτοντας 100-150 νέα αυγά.
Στα προσβεβλημένα δέντρα μειώνεται η παραγωγή των κάστανων από 60-85%, μειώνεται η ανάπτυξη των δέντρων και τελικά τα δέντρα εξασθενούν.
Στη χώρα μας δεν υπάρχει εγκεκριμένο γεωργικό φάρμακο για τον συγκεκριμένο εχθρό. Η μόνη αντιμετώπιση είναι το κόψιμο και η καταστροφή των κηκίδων πριν την έξοδο του εντόμου, πράγμα αδύνατο...
Ζαχαρίας Ζηνέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου