Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Προαναγγελία καύσωνα πιθανόν ακραίου για το τριήμερο απο 30/6-2/7

Προαναγγελία κάυσωνα πιθανόν ακραίου για το τριήμερο 30/6 -2/7


Κάντε Like στην σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεται πρώτοι τα καιρικά νέα της χωρας. 
Ήδη έχουμε μπεί στο εκτεταμένο πεδίο του θερμού αντικυκλώνα που αφορά κυρίως τα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας,όπου ήταν σχεδόν αεικίνητος στην Ιβηρική Χερσόνησο,όπως σας είχαμε προειδοποιήσει απο την προηγούμενη εβδομάδα.Όμως όλα δείχνουν αναμένεται να κορυφωθεί η θερμή μεταφορά με ακραίο τρόπο.Συγκεκριμένα ,όπως συνηθίζεται σε θερμές εισβολές στην  χώρα,θα επεκταθεί εκτενές αυλώνας στην δυτική Ευρώπη  η  έκταση αυτού προς την Ιβηρική Χερσόνησο και η κίνηση του αυλώνα με τέτοιο τρόπο προς τα ΒΑκά θα δώσει πρόσφορο έδαφος να ανηφορίσουν οι πλέον θερμότατες αέριες μάζες απο την Αφρική το κατάλληλο timing όπου οι αέριες μάζες είναι σχεδόν ακραία θερμές.
Πηγη forecastweather.gr
Όλα δείχνουν ότι απο την Παρασκευή 30/6/17 θα εισβάλλουν θερμότατες αέριες μάζες της τάξης των (26-29οC/850hPa) στην χώρα,τα γεωδυναμικά ύψη τρομερά υψηλά ενδεικτικά το ύψος των 850hPa θα είναι πάνω απο τα 1500m,δηλαδή αυτές οι θερμοκρασίες που αναφέρουμε.Όμως είμαστε αρκετά μακριά ώστε να βρούμε τις περιοχές όπου θα επηρεαστούν απο αυτόν τον κάυσωνα όλα εξαρτόνται απο το τελικό ανεμολογικό πεδίο,κυρίως όσο αφορά τις παραθαλάσσιες ηπειρωτικές περιοχές,και κατα πόσο μπορει να βγεί καυτός λίβας στο τελείωμα του φαινομένου.Στην αρχή οι καυτές αέριες μάζες θα αφορούν κυρίως δυτικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές όπου το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40οC μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι υπερβολή ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουμε και τους 43οC σε κάποιες ευαίσθητες ηπειρωτικές περιοχές.Στο τελείωμα του ο κάυσωνας θα αφορά ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές.Επείσης σε νησιά η δυσφορία  θα είναι πολύ έντονη κυρίως την νύχτα λόγω και της υγρασίας παρά της χαμηλότερες θερμοκρασίες.Μεγάλη προσοχή θέλει το φαινόμενο στο τελείωμα του μια που συνήθως εισβάλει ισχυρός αέρας και σε συνδιασμό με την προηγηθείσα εξαιρετικά καυτή και ξηρή ατμόσφαιρα , ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι στο κόκκινο.
Παρακάτω σας παραθέτουμε ενδεικτικό χάρτη στο πού περιμένουμε τα πιο ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα,κατα την διάρκεια του ΠΣΚ(30/6-2/7/17)
Τέλος το κύμα κάυσωνα φαίνεται να τερματίζεται ,καθώς ο δυτικοευρωπαϊκός αυλώνας θα μετακινηθεί ανατολικότερα οι φυσιολογικές αέριες μάζες για την εποχή θα κινηθούν και προς την χώρα μας,με απότομη πτώση της θερμοκρασίας και επικράτηση ενισχυμένων βοριάδων ,που όμως χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής,απο άποψης ότι θα ενισχύσει στο μέγιστο την πιθανότητα πυργκαγιών με το παραμικρό.Όσον αφορά τα φαινόμενα(βροχές ή καταιγίδες) θα αφορούν την βόρεια Ελλάα επι το πλείστον,στην νότια θα το καταλάβουμε μόνο με την επικράτηση δροσιάς και ισχυρού ανέμου.Όμως δεν ξέρουμε ακόμη άν θα δροσίσει μέσα στην Κυριακή ή την Δευτέρα.
ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ,ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
Σε αυτό το σημείο κρίναμε σκόπιμο να σας δώσουμε τις παραπάνω οδηγίες που κατα καιρούς δίνονται σε κάυσωνες απο την πολιτική προστασία
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
•    Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
•    Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
•  Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
•    Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
•    Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
•    Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
•    Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
•    Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
•    Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Aν έχετε νεογνά βρέφη
•    Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
•    Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
•   Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ.
•    Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Aν έχετε ηλικιωμένους
•    Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
•    Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
•    Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Επιμέλεια: Θεόδωρος Γκέσουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου