Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης για το "τσαλαφουτι" στην Ευρυτανια

Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης για το «Τσαλαφούτι» στην Ευρυτανία

epi-tsalafoutiΗ παράδοση αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
Η κτηνοτροφία των ορεινών περιοχών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την τελευταία δεκαετία, έχει υποστεί μεγάλη μείωση. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και ο αριθμός των ζώων έχουν μειωθεί πάνω από 45% και οι εναπομείναντες βοσκοί είναι μεγάλοι σε ηλικία.

Την έλλειψη συστηματικής και εξειδικευμένης αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων των μειονεκτικών ορεινών περιοχών έρχεται να καλύψει η εφαρμογή μιας πολιτικής ολοκληρωμένης ανάπτυξης, που αποστασιοποιείται από τον παραδοσιακό χαρακτήρα των μέχρι τώρα παρεμβάσεων και χαρακτηρίζεται από μία δυναμική προσέγγιση, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των νέων ανθρώπων στις ορεινές περιοχές και την προσέλκυση ενδιαφερομένων από τα αστικά κέντρα.
Η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση για την κτηνοτροφική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα προϋποθέτει τη στενή συνεργασία διάφορων φορέων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για τον επιτυχή σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντίστοιχων αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Μια τέτοια παρέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για τη μελέτη και την πιστοποίηση του παραδοσιακού ευρυτανικού τυριού «Τσαλαφούτι». Στο τεχνικό πρόγραμμα της ΠΕ Ευρυτανίας έχει ήδη δεσμευτεί ποσό 15.000 ευρώ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ενώ υπογράφτηκε και η σχετική προγραμματική σύμβαση με το εξειδικευμένο ερευνητικό κέντρο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».
Ένας από τους βασικούς συντελεστές αυτού του εγχειρήματος, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιός, περιγράφει στην «ΥΧ» όλη την προσπάθεια, τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της: «Με το συγκεκριμένο έργο, η Περιφέρεια Στερεάς έρχεται να αναλάβει ακόμα μία σημαντική πρωτοβουλία, που αφορά ειδικά την ορεινή κτηνοτροφία. Στόχος της μελέτης και της πιστοποίησης του τυριού ‘‘Τσαλαφούτι’’ είναι το προϊόν να αναβαθμιστεί ποιοτικά και να προβληθεί στην ελληνική αγορά.
Η βελτίωση της ποιότητάς του και η αυξημένη ζήτησή του έχουν ως απώτερο σκοπό να αυξήσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και να συμβάλουν στη συγκράτησή τους στις ορεινές περιοχές, όπου παράγεται. Επιπλέον, το τυρί αυτό θα μπορεί να παραχθεί σε ημιβιομηχανική κλίμακα, ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο, που θα στηρίζεται στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του, για να γίνει έτσι πιο ανταγωνιστικό».
Τι είναι το «Τσαλαφούτι»;
Το «Τσαλαφούτι» είναι είδος μαλακού τυριού με κρεμώδη υφή, που αποτελεί παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν τις Ευρυτανίας και των όμορων ορεινών περιοχών. Παράγεται από πρόβειο γάλα και έχει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά, τα οποία προέρχονται από την πλούσια χλωρίδα της περιοχής. Στην Ευρυτανία, υπάρχουν μεταποιητικές επιχειρήσεις που γνωρίζουν την τεχνική της παραγωγής του. Μέσω του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος, θα μελετηθεί η τεχνολογία παρασκευής του τυριού, θα επισημανθούν τυχόν ιδιαίτερα προβλήματα και θα προταθούν πιθανές βελτιώσεις, ενώ μέσα από την πιστοποίηση του προϊόντος με την παραδοσιακή του ιδιότητα θα αποκτηθεί προστιθέμενη αξία. ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου