Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Το εξωκλήσι στο στρώμα-Γραφει ο Νακος Κορδονουρης

ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΣΤΟ ΣΤΡΩΜΑ
-------------------------------------------
Στην δυτική πλευρά του βουνού Καυκί..εκεί ψηλά στα 1100 μ. υψόμετρο υπάρχει ένα εξωκλήσι.
Είναι το εκκλησάκι της Παναγίας στο στρώμα..κοντά στα 4 χιλιόμετρα από την Κρέντη Ευρυτανίας
Ένας πίνακας της φύσης.
Μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον από έλατα..δίπλα από δροσερές βρυσούλες.. απόκρημνους βράχους και φαράγγια. Στο βάθος της απότομης ρεματιάς..ταξιδεύει μελωδικά... χτυπώντας πέτρα σε πέτρα τις δροσερές του νότες ο Αγραφιώτης....άσπρος-άσπρος, διασχίζει το πράσινο τοπίο..μέχρι να συναντήσει την γαλάζια πινελιά της λίμνης των Κρεμαστών.
Απέναντι..τα χωριουδάκια σαν τούφες από κόκκινες ανοιξιάτικες παπαρούνες χρωματίζουν το πανέμορφο τοπίο.
Όλον τον χρόνο ερημικό... Μόνη του συντροφιά, οι αετοί των απάτητων βουνών των Αγράφων. Στολίδια του...τα γύρω αγριολούλουδα.
Που και που.. το επισκέπτεται κάνας περαστικός τσοπάνης να γλυτώσει κάποια απότομη μπόρα..ανάβοντας ένα κεράκι στην Παναγία να την ευχαριστήσει...
Κάποιος διαβάτης οδοιπόρος ανεβαίνει για να μαζέψει ρίγανη.. κοντοστέκεται και σταυροκοπιέται κοιτάζοντάς το.
Στις 23 του Αυγούστου..μία και μοναδική ημέρα κάθε χρόνο, ηχεί η καμπανίτσα του..γιορτάζει, προς τιμήν της Παναγίας της Προυσιώτισσας.
Το επισκέπτεται πολύς κόσμος από την Κρέντη κι από άλλα χωριά της περιοχής.
Μετά την λειτουργία και την αρτοκλασία...στήνεται στους ίσκιους των ελάτων πανηγυράκι, με σουβλιστά αρνιά κλαρίνα και χορούς..κάνοντας τα γύρω βουνά να αντιλαλούν.
Μια όμορφη και ξεχωριστή ημέρα για τους κατοίκους της περιοχής..που με μοναδικό τρόπο ξέρουν να διασκεδάζουν στα απίθανα και άγονα μέρη τους..μέσα στην όμορφη φύση.
ΝΑΚΟΣ ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου