Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Open Στερεά Ελλαδα:Το πρώτο περιφερειακό Κεντρο Καινοτομίας

Open Στερεά Ελλάδα: Το πρώτο Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας

Με στόχο να αποτελέσει η Στερεά Ελλάδα το κέντρο υποδοχής και υποστήριξης έξυπνων, δημιουργικών και καινοτόμων εφαρμογών για όλους τους τομείς δημόσιας πολιτικής, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το Κέντρο Καινοτομίας “Open”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της στρατηγικής “Έξυπνη Περιφέρεια”, που υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, πρωτοβουλίες και πολίτες.

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο ανθρώπων με εμπειρία και ενθουσιασμό για καινοτόμες δράσεις, που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Περιφέρειας, ενώ θα εισάγουν νέες ιδέες και προτάσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, το Open δεν είναι μια γραφειοκρατική δομή, αλλά ένα δυναμικό δίκτυο ανθρώπων και ομάδων μέσα από το οποίο θα «ανοίξει» τη Στερεά Ελλάδα στην καινοτομία, στις νέες ιδέες, στη δικτύωση και στη γνώση. «Φιλοδοξία μας είναι το Κέντρο να μετεξελιχθεί σε μια ζωντανή κοινότητα ανθρώπων και οργανισμών που δουλεύουν με ενθουσιασμό πάνω σε προκλήσεις της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών και μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους και σε άλλες περιφέρειες και δήμους της χώρας. Η φιλοσοφία μας είναι απλή: έχεις μια καλή ιδέα που θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή των συμπολιτών μας; Φέρ’ την στη Στερεά Ελλάδα και εμείς θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε», αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από το Κέντρο αναμένεται να αναπτυχθούν δομές έρευνας, ανάλυσης, δικτύωσης, δημοσιότητας, κατάρτισης και παροχής καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε τομείς που σχετίζονται με την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, τη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την παιδεία, την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων. «Δημιουργούμε και υποστηρίζουμε δίκτυα φέρνοντας κοντά καινοτόμους ερευνητές, επιχειρηματίες και ειδικούς με τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις για τη δημιουργία πολιτικών και εφαρμογών που εστιάζουν σε λύσεις», επισημαίνει ο κ. Μπακογιάννης, συμπληρώνοντας ότι «στόχος είναι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο». Μάλιστα, η Περιφέρεια θα είναι σε θέση (υπό προϋποθέσεις) να παρέχει χώρους και υλικοτεχνικές υποδομές που βοηθούν τη συνεργασία τοπικών κοινοτήτων και ομάδων πολιτών με τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις.

Παράλληλα, βασική προτεραιότητα του Κέντρου είναι να προάγει την καινοτομία για το δημόσιο συμφέρον και πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Στερεάς Ελλάδας, φέρνοντας κοντά και άλλες Περιφέρειες και Δήμους, εντός και εκτός Ελλάδας. Στόχος είναι η οργάνωση και διάδοση δράσεων και προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας των δήμων και των Περιφερειών, προάγοντας τη χρήση δεδομένων, μεθόδων συνεργατικότητας, αποτελεσματικότητας, λογοδοσίας και ενίσχυσης της συμμετοχής του πολίτη στο σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων με κοινωνικό αντίκτυπο. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθεί σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, ενώ κάλεσμα για συμμετοχή έχει σταλεί σε όλες τους οργανισμούς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. 

Περιηγηθείτε στη σελίδα του Κέντρου http://opencentralgreece.gr/ για να διαβάσετε αναλυτικά σχετικά με το δίκτυο και τα projects του Open.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου