Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Παγίδα και ελπίδα-Γραφει ο Σπυρος Παπασπυρος

Παγίδα και ελπίδα!

& Το πλέονασμα (ανεξάρτητα απο τα έξυπνα μυστικά κατασκευής) είναι αφαίρεση (τουλάχιστον 2,9%) από τον κύκλο της πραγματικής οικονομίας γι αυτό...

& Η "διευθέτηση" του χρέους στο έδαφος που επιχειρείται μπορεί να βγάλει στις αγορές -προεκλογικά- αλλά μετά ; με 4,5 ή 6% επιτόκιο θα εξοφλούμε χρέος με μισό ή 1/3 πιο χαμηλό επιτόκιο. Όταν στο υφιστάμενο  χρέος δεν έχεις διαγραφή -για να μην "κινεί" την οικονομία- για να σταθείς η περίοδος "χάριτος" πρέπει να ξεπερνά τα τριάντα χρόνια...

&...οι ανάγκες, οι επιθυμίες των πολιτών- με τα capital control και την οργάνωση όλων των συναλλαγών τραπεζικά-οι συλλογικές προσδοκίες, η παραγωγή και κατανομή, τα δημόσια ή εθνικά συμφέροντα χειραγωγούνται..

& Αυτή είναι η παγίδα  στην πορεία ... Το χρέος με την καθοριστική συμβολή του ΔΝΤ- τώρα, αφού έβαλε το τραίνο στις ράγες για δεκαετίες με ομολογημένα αλλά μη διορθώσιμα "λάθη", είναι "ήξεις, αφίξεις"-υπήρξε η "ευφυής" μέθοδος...

& Η ελπίδα είναι  στις κοινωνικές διεργασίες -ήδη είναι  ορατές από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη και στα εκλογικά -και δείχνουν ένα θνησιγενή, μεταβατικό κύκλο μετά τις αναμετρήσεις κάλπης...Τα νέα στερεότυπα με τις εύκολες ταμπέλες περί λαϊκισμού -που υπάρχει και δεξιά και αριστερά και στα συστημικά και στα αντισυστημικά- δεν αντιμετωπίζουν την οργή, το μίσος κλπ μη ορθολογικά φαινόμενα που καλλιεργούνται  από τα ανορθολογικά συστήματα εξουσίας.

Τα "ξεσπάσματα" αποδεικνύουν οτι κάτι κινείται και δεν είναι απλό να ελεγχθεί  στην τρέχουσα πολυπλοκότητα όταν τα αίτια ειναι πολυπαραγοντικά και όχι μόνο οικονομικά.

& Στο εθνικό επίπεδο ...περί επενδύσεων από ... Αυτές ή θα προέλθουν από εθνικά κεφάλαια, πατριωτικές δυνάμεις με συνείδηση  ...σε σαφές πλαίσιο και αμετάβλητο σενάριο πολιτικών ...ή θα αναζητούνται στο διηνεκές.

& ...η αύξηση του ΑΕΠ δεν συμπίπτει απαραίτητα με ποιότητα και βιωσιμότητα περιβάλλοντος ζωής ή ...δηλ.αυτά που  συμβάλλουν στην δημιουργία κοινωνικής ευημερίας και πολιτισμού είναι αναγκαίο ...να συνοδευτούν από συγκεκριμένους δείκτες-οδηγούς  βιώσιμων μεταρρυθμίσεων.

.&...Το εγχείρημα πρέπει να αποτυπώνεται θετικά : στο Μέσο Διαθέσιμο Εισόδημα,  τις ανισότητες, το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού,..., την διαφάνεια. Η ελπίδα είναι στο μάζεμα, συσπείρωση δυνάμεων δηλ.να στηριχτούμε στα  πόδια μας πρώτα απ´όλα, αν θέλουμε να δούμε το δάσος και να μην "στρουθοκαμηλίζουμε" στην άμμο!

 (Ορισμένα σημεία & παράγραφοι απο το εβδομαδιαίο άρθρο για το  ΠΑΡΟΝ Κυριακής, την ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, το  portal vimapoli , την σελίδα του ομίλου ΑΚΤΙΔΑ στο Fb, http://stefsintos.blogspot.gr/, fourtounis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου