Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Συντάξεις:Έρχεται τσεκούρι-Τι φέρνει η κυβέρνηση

Συντάξεις: Έρχεται τσεκούρι – Τι φέρνει η κυβέρνηση

τσεκούρι περικοπές
Πηγη armynownet.gr
Συντάξεις πείνας, για να θυμηθούμε την ορολογία που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση από τα έδρανα της αντιπολίτευσης έρχονται για παλιούς και νέους συνταξιούχους.
Από το 2019 ο νόμος Κατρούγκαλου θα ψαλιδίσει την προσωπική διαφορά μειώνοντας δραματικά τις συντάξεις.
Γιατί από το 2019; Γιατί τότε η κυβέρνηση σκοπεύει να έχει προλάβει να κάνει εκλογές και αν τις κερδίσει θα είναι αργά για δάκρυα ενώ αν τις χάσει θα φορτώσει τις μειώσεις στην Νέα Δημοκρατία.
Τίποτα πάντως δεν αποκλείει να έρθει και νωρίτερα το ψαλίδι.
Στα ουσιαστικά συντάξεις ώς 1500 ευρώ θα χάσουν περί το 25% και από εκεί και πάνω γύρω στο 35%.
Φυσικά τις μεγαλύτερες μειώσεις θα δούν οι Ανώτατοι οι οποίοι όμως για να είμαστε δίκαιοι τα τελευταία χρόνια στο σύνολο τους δεν έκαναν και κάποια προσπάθεια που να έγινε γνωστή για να ανατρέψουν αυτό που όλοι έβλεπαν να έρχεται.
Είναι χαρακτηριστικό το προφητικό άρθρο του Απόστολου Παπαρίση που πρίν από λίγο καιρό  έλεγε τι έρχεται και μάλιστα παρουσίαζε και συγκεκριμένα στοιχεία.
Για τους παλαιούς συνταξιούχους θα επανυπολογισθούν όλες οι συντάξεις μέχρι 31.12.2018 και θα αναπροσαρμοσθούν την 1.1.2019. 
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, ο επανυπολογισμός διενεργείται σταδιακά, με έναρξη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης και ολοκλήρωση έως 30.09.2017 (Το 10% έπρεπε να είχε καταλογισθεί μέχρι 30.09.2016, το 40% μέχρι 31.12.2016 και το 70% μέχρι 31.03.2017). 
Αυτή θα αποτελείται από την «Εθνική Σύνταξη», την «Ανταποδοτική Σύνταξη» και αν απαιτείται την «Προσωπική Διαφορά». Σύμφωνα με το νόμο, μέχρι 31.12.2018 θα καταβάλλονται όπως είναι σήμερα. 
Από 1.1.2019 η διαφορά μεταξύ της παλαιάς και αναπροσαρμοσμένης σύνταξης θα  εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενη κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Ο καθένας μας μπορεί να υπολογίσει ποια θα είναι η νέα βασική – ακαθάριστη σύνταξη του. Για τον υπολογισμό χρειαζόμαστε μόνον την τελευταία συνταξιοδοτική πράξη. 
Πολλαπλασιάζουμε τις συντάξιμες αποδοχές (φαίνονται στη συνταξιοδοτική πράξη) με το ποσοστό αναπλήρωσης που προκύπτει από τις κλίμακες του πίνακα του άρθρου 8 του ν.4387/2016, που αναφέρεται σε έτη ασφάλισης και συντάξιμα χρόνια (φαίνονται στη συνταξιοδοτική πράξη). Αυτή είναι η αναλογική σύνταξη στην οποία προστίθεται η εθνική και έχουμε τη νέα μικτή σύνταξη. Συμβουλή: Να είμαστε καθιστοί και τα χάπια μας δίπλα. 
Διασώζονται μερικώς όσοι έχουν πολλά συντάξιμα χρόνια και υψηλές συντάξιμες αποδοχές, αν και αυτούς τους περιμένει ο κόφτης των 2.000 ευρώ για μία σύνταξη. 
Για να έχουμε μια εικόνα ο μισθολογικός βαθμός Υποστρατήγου με 35 συντάξιμα χρόνια, με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, είχε βασική (μικτή) σύνταξη 2.145 ευρώ. Με το νόμο Κατρούγκαλου η νέα βασική σύνταξη θα γίνει 1.291 ευρώ (384 ευρώ η Εθνική Σύνταξη και 907 η Αναλογική Σύνταξη). Το υπόλοιπο ποσό των (2.145-1.291=) 854 ευρώ βαφτίζεται «προσωπική διαφορά», ευάλωτο στον «κόφτη»….
Διαβάστε την συνέχεια στην ιστοσελίδα του Απόστολου Παπαπαρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου