Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Με επιτυχία διοργανώθηκε στο Καρπενήσι το 7ο προχωρημένο σεμινάριο ιατρικής βουνού

Με επιτυχία διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Καρπενήσι το 7ο προχωρημένο σεμινάριο ιατρικής βουνού που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης (InselspitalBern) στην Ελβετία, το οποίο αποτελεί Κέντρο Αριστείας στην Επείγουσα Ιατρική ειδικά για ατυχήματα σε ορεινούς όγκους.
    Η τελετή έναρξης καθώς και τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο «ΜΟΝΤΑΝΑ».
    Το σεμινάριο παρακολούθησαν γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί καθώς και εθελοντές διασώστες-ορειβάτες.
    Κατά τις εργασίες του μελετήθηκε πληθώρα θεμάτων ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι τελευταίες τεχνικές και εξελίξεις σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο βουνό, οι διακομιδές, η αντιμετώπιση κακώσεων από ψύχος, αντιμετώπιση της υποθερμίας, κρυπογημάτων, έρευνα και διάσωση θυμάτων από χιονοστιβάδες κ.α.      
      Παράλληλα έγιναν ασκήσεις για την έρευνα και διάσωση θυμάτων από χιονοστιβάδες καθώς και οι τρόπο μελέτης του πεδίου για την πρόγνωση χιονοστιβάδων.
     Το σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α) και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου, του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας  και του Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου.
     Από το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας συμμετείχαν 12 μέλη αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων έρευνας-διάσωσης και παροχής Ά βοηθειών σε θύματα από ατυχήματα σε ορεινούς όγκους, φαράγγια κλπ.
    Εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν οι:
- Beyer K.: Dr. Med, εκπρόσωπος του Medical Center Saanen Gstaad Bern University

- Χλωροκώστας Π.: Καρδιολόγος στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, εκπρόσώος της ΕΟΟΑ μέλος της επιστημονικής επιτροπής MSc

- Κουκούτση Αλ.: Χειρουργός ορθοπεδικός, μέλος της επιστημονικής επιτροπής MSc, DIMM

- Βασιλείου Μιχ.: Γενικός χειρουργός, οδηγός βουνού U.I.A.G.M.

- Βουτυρόπουλος Γ.: Οδηγός βουνού Σ.Ε.Ο.Β.

- Μωραιτίνης Στ.: Οδηγός βουνού Σ.Ε.Ο.Β




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου