Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Χουμους-Οικογενειακή επιχείρηση απο το 1918 στον Προυσο Ευρυτανιας

Το χούμους ταιριάζει στη νηστείαΤο χούμους ταιριάζει στη νηστεία

Η σαλάτα-άλειμμα με βάση τα ρεβίθια είναι ιδανική για ένα νηστίσμο τραπέζι. Με ή χωρίς σκόρδο και αρώματα εξωτικών μπαχαρικών…
Το χούμους είναι νόστιμο και πολύ υγιεινό και μπορεί κανείς να το φτιάξει εύκολα στο σπίτι. Μόνο που απαιτεί μια μικρή φασαρία και αρκετό χρόνο: τα ρεβίθια πρέπει να μουλιάσουν μια νύχτα και κατόπιν να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Έτσι, όταν είδαμε τα δύο έτοιμα προϊόντα της Bacal-eco -το χούμους με κάρι και κύμινο και το χούμους με σκόρδο- μας φάνηκαν μια πολύ ωραία ιδέα για ένα θρεπτικό και νόστιμο άλειμμα, ό,τι πρέπει για την περίοδο της νηστείας που διανύουμε. 
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα ρεβιθιού με ταχίνι, ελαιόλαδο και λεμόνι, που καταναλώνεται πολύ στη Μέση Ανατολή, πολύ συνηθισμένο και στην Κύπρο και αγαπημένο σε όλη τη Μεσόγειο. Σερβίρεται ως ορεκτικό, συνήθως μαζί με αραβικές πίτες, αγγούρι, ντομάτα και συχνά σαν συνοδευτικό για ρεβιθοκεφτέδες ή φαλάφελ ή ως ντιπ. Χούμους, άλλωστε, στα αραβικά σημαίνει ρεβίθι. 

Για την παρασκευή των προϊόντων του Bacal-eco που δοκιμάσαμε, χρησιμοποιείται ταχίνι και ρεβίθια δικής τους παραγωγής, λεμόνι, ελαιόλαδο και καρυκεύματα όπως κάρι, κύμινο, κουρκουμάς και φυσικά αλατοπίπερο. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το ένα έχει επιπλέον και σκόρδο. 
Μας άρεσαν και τα δύο για την καλή αίσθηση ρεβιθιού και κύμινου, τη βελούδινη υφή τους, ενώ η εκδοχή με το έντονο σκόρδο θα ενθουσιάσει αυτούς που το αγαπούν.  

Στην ιδιαίτερη περίπτωση της Bacal-eco έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με μακρά παράδοση, που ξεκινά από το 1918 στον Προυσό Ευρυτανίας με τον παππού Νικόλαο Λαμπρόπουλο και το μπακάλικό του η «Αγάπη». Αργότερα, τα ηνία ανέλαβαν ο γιος Θεοδόσης και πλέον τα δικά του παιδιά, Παναγιώτης και Νικόλαος, μετατρέποντας το παραδοσιακό μπακάλικο στο ηλεκτρονικό σημερινό bacal-eco, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με ποιοτικά προϊόντα και οικολογική συνείδηση.
Εδώ, βρίσκει κανείς προϊόντα δικής τους παραγωγής, όπως είναι το ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, τα εξαιρετικά σαλιγκάρια τους αλλά και όσπρια (φακές, ρεβίθια), μέλι και τσίπουρο. Προμηθεύονται, όμως και προϊόντα από επιλεγμένους παραγωγούς, πάντα με οικολογική οπτική, εξού και το "eco". Λειτουργεί κυρίως ως e-shop, αλλά μπορεί κανείς να επισκεφθεί και το φυσικό τους κατάστημα στην Πετρούπολη (Νικηταρά 48, τηλ. 210 5021037), ενώ τα προϊόντα τους υπάρχουν και σε αρκετά συνεργαζόμενα καταστήματα εντός και εκτός Αττικής, που υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα τους.

Περισσότερα στο www.bacal-eco.gr
Η σαλάτα-άλειμμα με βάση τα ρεβίθια είναι ιδανική για ένα νηστίσμο τραπέζι. Με ή χωρίς σκόρδο και αρώματα εξωτικών μπαχαρικών…
Το χούμους είναι νόστιμο και πολύ υγιεινό και μπορεί κανείς να το φτιάξει εύκολα στο σπίτι. Μόνο που απαιτεί μια μικρή φασαρία και αρκετό χρόνο: τα ρεβίθια πρέπει να μουλιάσουν μια νύχτα και κατόπιν να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Έτσι, όταν είδαμε τα δύο έτοιμα προϊόντα της Bacal-eco -το χούμους με κάρι και κύμινο και το χούμους με σκόρδο- μας φάνηκαν μια πολύ ωραία ιδέα για ένα θρεπτικό και νόστιμο άλειμμα, ό,τι πρέπει για την περίοδο της νηστείας που διανύουμε. 
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα ρεβιθιού με ταχίνι, ελαιόλαδο και λεμόνι, που καταναλώνεται πολύ στη Μέση Ανατολή, πολύ συνηθισμένο και στην Κύπρο και αγαπημένο σε όλη τη Μεσόγειο. Σερβίρεται ως ορεκτικό, συνήθως μαζί με αραβικές πίτες, αγγούρι, ντομάτα και συχνά σαν συνοδευτικό για ρεβιθοκεφτέδες ή φαλάφελ ή ως ντιπ. Χούμους, άλλωστε, στα αραβικά σημαίνει ρεβίθι. 
Για την παρασκευή των προϊόντων του Bacal-eco που δοκιμάσαμε, χρησιμοποιείται ταχίνι και ρεβίθια δικής τους παραγωγής, λεμόνι, ελαιόλαδο και καρυκεύματα όπως κάρι, κύμινο, κουρκουμάς και φυσικά αλατοπίπερο. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το ένα έχει επιπλέον και σκόρδο.
Μας άρεσαν και τα δύο για την καλή αίσθηση ρεβιθιού και κύμινου, τη βελούδινη υφή τους, ενώ η εκδοχή με το έντονο σκόρδο θα ενθουσιάσει αυτούς που το αγαπούν.  
Στην ιδιαίτερη περίπτωση της Bacal-eco έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με μακρά παράδοση, που ξεκινά από το 1918 στον Προυσό Ευρυτανίας με τον παππού Νικόλαο Λαμπρόπουλο και το μπακάλικό του η «Αγάπη». Αργότερα, τα ηνία ανέλαβαν ο γιος Θεοδόσης και πλέον τα δικά του παιδιά, Παναγιώτης και Νικόλαος, μετατρέποντας το παραδοσιακό μπακάλικο στο ηλεκτρονικό σημερινό bacal-eco, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με ποιοτικά προϊόντα και οικολογική συνείδηση.
Εδώ, βρίσκει κανείς προϊόντα δικής τους παραγωγής, όπως είναι το ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, τα εξαιρετικά σαλιγκάρια τους αλλά και όσπρια (φακές, ρεβίθια), μέλι και τσίπουρο. Προμηθεύονται, όμως και προϊόντα από επιλεγμένους παραγωγούς, πάντα με οικολογική οπτική, εξού και το "eco". Λειτουργεί κυρίως ως e-shop, αλλά μπορεί κανείς να επισκεφθεί και το φυσικό τους κατάστημα στην Πετρούπολη (Νικηταρά 48, τηλ. 210 5021037), ενώ τα προϊόντα τους υπάρχουν και σε αρκετά συνεργαζόμενα καταστήματα εντός και εκτός Αττικής, που υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα τους.

Περισσότερα στο www.bacal-eco.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου