Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ταξιδεύοντας στο παρελθόν..ιστορια της Βινιανης-Γραφει η φιλόλογος Τσαρούχα Χριστινα

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ……ΜΕ ΠΛΟΗΓΟ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ( ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΝΝΙΑΝΗΣ) ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
 Όταν ταξιδεύεις στα αχνάρια του παρελθόντος, διαπιστώνεις με πολλή χαρά ότι ξεφυτρώνουν πολλές αναμνήσεις με μαθητές σου που εργάστηκαν με πολλή χαρά , όρεξη και μεράκι , παίζοντας το ρόλο του μικρού δημοσιογράφου, κρατώντας ένα χαρτί και μία πένα, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι και από καφενείο σε καφενείο για να συλλέξουν πληροφορίες για το χωριό τους. Η ικανοποίηση που νιώθεις για την προσφορά σου δεν σβήνει όσα χρόνια και αν περάσουν, αντιθέτως μεγαλώνει καθώς γυρνάς το μυαλό και τη σκέψη σου στο παρελθόν.
Μία ομάδα μαθητών του Λυκείου Κερασοχωρίου ήταν οι δημοσιογράφοι που συγκέντρωσαν υλικό για το χωριό τους , τη Βίννιανη. Απολαύστε τους μέσα από τα γραφόμενά τους.
Πριν χτιστεί η Νέα Βίννιανη, υπήρχε μόνο η Παλιά και στην τοποθεσία που βρίσκεται η Νέα υπήρχε ένας αμπελότοπος. Πήρε την ονομασία Βίννιανη από το < βίνος> που σημαίνει στα αρχαία< κρασί> , γιατί τα αμπέλια αυτά απέδιδαν πολύ κρασί.
Η ΠΑΛΙΆ Βίννιανη ήταν το πρώτο χωριό από όπου άρχισε η Αντίσταση και για αυτό κάθε 10 Μαρτίου γιορτάζουνε την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης, που διήρκεσε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από το 1940 μέχρι το 1944.
Αφού οι κάτοικοι της Παλαιάς Βίννιανης είχαν οργανώσει τη ζωή τους, ήρθε μια μεγάλη για αυτούς συμφορά, που τους συγκλόνισε και αυτός ήταν ο σεισμός που έγινε το 1966. Ύστερα από αυτό το δυνατό σεισμό και αφού το χωριό είχε πλέον γεμίσει από γκρεμισμένα σπίτια , οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή αυτή και να εγκατασταθούν στην περιοχή που τοποθετείται το σημερινό χωριό, Νέα Βίννιανη.
Ακόμα και σήμερα έχουν σωθεί από το σεισμό του 1966, το μουσείο της Παλιάς Βίννιανης , στο οποίο φυλάγονται πίνακες και διάφορα άλλα αντικείμενα της Εθνικής Αντίστασης. Ακόμα έχουν σωθεί και πολλά ξωκλήσια, στα οποία γίνονται διάφορα πανηγύρια. Αυτά είναι : Οι δώδεκα Απόστολοι, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Γεώργιος.
Το πιο σπουδαίο από αυτά είναι η εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων , στο οποίο γίνεται και πανηγύρι στις 29-30 Ιουνίου. Μάλιστα για την εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων υπάρχει και ένας μύθος που λέει ότι σώθηκε από κάποιο θαύμα που έγινε: Ήταν λέει ένας Τούρκος στρατηγός που πήγαινε στους Δώδεκα Αποστόλους, με σκοπό να κάψει την εκκλησία. Πηγαίνοντας για την εκκλησία πέρασε από ένα φαράγγι, το άλογό του παραπάτησε και κατρακύλησε στο φαράγγι. Την στιγμή που κατρακυλούσε ο Τούρκος στρατηγός παρακάλεσε τους Δώδεκα Αποστόλους να τον βοηθήσουν με αντάλλαγμα να μην κάψει την εκκλησία. Και πραγματικά σώθηκε μαζί με αυτόν κι η εκκλησία, η οποία βρίσκεται σε πολλή καλή κατάσταση σε σχέση με τα άλλα κτίρια που είχαν καταστραφεί.
Οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω σεισμού, έμεναν στην αρχή για 10 ολόκληρα χρόνια σε <παράγκες> Τα καινούρια σπίτια χτίστηκαν περίπου το 1970 σε ίσες σειρές και σε ίσες αποστάσεις όπου έμειναν και μένουν μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του χωριού.
Αργότερα χτίστηκε στην μνήμη όλων των πεσόντων της πατρίδας ,ένα μνημείο που ονομάστηκε< Μνημείο των Πεσόντων> και στο οποίο γίνεται κατάθεση στεφανιών κάθε εθνική επέτειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου