Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Το οδοιπορικό μας στο κάστρο του Καρολου Τοκκου(Φωτο)

Δειτε το οδοιπορικό μας που είχε γίνει το καλοκαίρι που μας πέρασε στο κάστρο του Καρολου Τοκκου στο νησάκι του Αη-Νικολα στη Σιβιστα.Το νηςι πηρε το όνομα απο ενα εκκλησακι που σύμφωνα με προφορικές πληροφοριες κτίστηκε ως αφιέρωμα στον ομώνυμο Άγιο απο ντόπιους υλοτόμους κατόπιν εκπλήρωσης μιας επιθυμίας τους.Εικαζεται οτι κτίστηκε απο τα τέλη του 17ου αιωνα εως τα μεσα του 18ου αιωνα.Αυτο το εκκλησακι βρισκεται βυθισμένο στην ανατολικη πλευρά του νησιου(Αη Νικολα) οπου ειναι απόκρημνη και απότομη.
Φωτο Γρηγορης Φερρας

Ιστορικες πληροφοριες για το καστρο του Καρολου Τοκκου
ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΡΟΛΟΥ ΤΟΚΚΟΥ
Ερείπια κάστρου στο νησάκι Αϊ Νικόλας στη λίμνη Κρεμαστών στο σημείο όπου εκβάλει (στη λίμνη) ο Αχελώος.

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Πρατοβούνι ή Νέα Σιβίστα. Η παλιά Σιβίστα βρίσκεται κάτω από τα νερά της λίμνης.

Μέρος του εξωτερικού περιβόλου του κάστρου βρίσκεται επίσης κάτω από τα νερά της λίμνης. Το μήκος των τειχών του είναι 80 μέτρα. Το κάστρο είναι θεμελιωμένο επάνω σε αρχαία οχύρωση, η πρώτη παρουσία της οποίας χρονολογείται από την εποχή των Πελασγών.

Η δημιουργία του μεσαιωνικού κάστρου αποδίδεται στον Κάρολο Α’ Τόκκο.

Ο Κάρολος Α΄ Τόκκος (Carlo Tocco, 1372 -1429) ήταν κόμης παλατινός Κεφαλληνίας-Ζακύνθου, δούκας Λευκάδας, και βαρώνος της Βοστίτσας (Αίγιο).

Ήταν υποτελής του βασιλείου της Νάπολης και στον καιρό του είχε γίνει ο πιο ισχυρός Φράγκος ηγεμόνας στην Ελλάδα. Επέκτεινε την κυριαρχία του σε άλλες περιοχές και μεταξύ των άλλων κατέλαβε το Χλεμούτσι (στην Κυλλήνη), τα Μέγαρα και την Κόρινθο και τελικά, από το 1411, έγινε επίσης δεσπότης των Ιωαννίνων και της Άρτας.

Η περιοχή της Σίβιστας όπως και άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ήταν στα χέρια της Αλβανικής φάρας των Μπούα -Σγούρου (που έφεραν και την επωνυμία «Σπάτα») από το τέλος του 14ου αιώνα. Ο Κάρολος Τόκκο συγκρούσθηκε σε διάφορα μέτωπα με τους Αλβανούς. Το 1408 ήρθε σε συμφωνία με τον τότε αρχηγό της φάρας Μαυρίκιο Μπούα για να μοιράσουν την Αιτωλοακαρνανία και κατά τα φαινόμενα, στη μοιρασιά εκείνη η Σίβιστα πέρασε στη δικαιοδοσία του Τόκκο(υ).

Το κάστρο προϋπήρχε μάλλον (σαν ορεινό οχυρό πάνω από τον Αχελώο), αλλά δεν αποκλείεται ο Τόκκο(ς) να έκανε γενική ανακατασκευή δεδομένου ότι το μέρος ήταν σε διεκδικούμενη περιοχή. Αν είναι έτσι το κάστρο χρονολογικά ανήκει πράγματι στις αρχές του 15ου αιώνα.

Λίγες δεκαετίες αργότερα η περιοχή έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του κάστρου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου