Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Τρικλινος Βαλτου:Μια ταινία που θίγει ενα σημαντικό κοινωνικό θεμα

Η ταινία έχει τον τίτλο »Ο ΤΡΙΚΛΙΝΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 20oυ ΑΙΩΝΑ» και
είναι δίωρης διάρκειας. Αναφέρεται στον Τρίκλινο, ένα μικρό ορεινό χωριό της επαρχίας
Βάλτου στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι ένα από τα χωριά, για το οποίο μιλάει το
γνωστό σ’ όλους μας δημοτικό τραγούδι «Kάτω στου Βάλτου τα χωριά». Αριθμεί περί τους 100 κατοίκους το χειμώνα και τους 400 το καλοκαίρι. Κύρια ασχολία τους είναι η
κτηνοτροφία.
Το υλικό της ταινίας το συγκέντρωσα από το 1978 έως το 1998 με μια απλή βιντεο-κάμερα,ένα μικρόφωνο κι έναν ορθοστάτη. Διέθεσα πάνω από 2000 ώρες. Οι δύο κόρες μου,Ιουλία και Βαρβάρα ήταν οι παρουσιάστριες και βοήθησαν πολύ. Υπήρξαν προβλήματα στις συνεντεύξεις κυρίως, γιατί οι ντόπιοι μιλάνε δύσκολα σε κάμερα . Φοβούνται μήπως οι άλλοι γελάνε με αυτούς μετά και είναι έτσι συγκρατημένοι κι επιφυλακτικοί.
Προβολή της ταινίας έγινε στις 08/08/1998 στην πλατεία του χωριού με 700 περίπου θεατές. Τη δώρισα στο Σύλλογο Νέων και την αξιοποίησε.Στον τίτλο οι λέξεις «ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ’ δεν είναι τυχαία βαλμένες. Θέλουν νατονίσουν το πρόβλημα που υπάρχει με όλα τα ορεινά χωριά, που σβήνουν χρόνο με το χρόνο. Γάμοι δε γίνονται, γιατί δεν πάνε τα κορίτσια να ζήσουν στο χωριό, ενώ οι ντόπιες έρχονται στις μεγάλες πόλεις για να βρουν δουλειά. Συγκεκριμένα στο χωριό ζουν 25 νέοι ηλικίας 18-40 ετών χωρίς να υπάρχει ούτε ένα κορίτσι. Παπάς δεν υπάρχει μόνιμος ούτε και ψάλτες. Το χωριό θα καταντήσει σε λίγα χρόνια παραθεριστικό θέρετρο το καλοκαίρι. Ενώ παλιά μοσχομύριζαν όλα τα σοκάκια τα πρωπηγηινά, από το φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί, τώρα όλοι αγοράζουν από το φορτηγάκι του φούρνου που έρχεται από την Αμφιλοχία ή το Καρπενήσι.
Ο ασφάλτινος δρόμος είχε γίνει τότε (1998) χωρίς να τελειώσει ως το χωριό. Το 2002 τελείωσαν τα 1400 μέτρα που είχαν απομείνει μετά από αγώνες μας. Η μουσική επένδυση στο κομμάτι αυτό είναι ένα μοιρολόι με φλογέρα ενώ κάποιος θα περίμενε ένα χαρούμενο τραγούδι, γιατί επιστρέφει στο χωριό του. Οι λόγοι που πιο πριν ανέφερα για το μέλλον του χωριού δικαιολογούν την επιλογή αυτή.
Το τρίτο θέμα είναι αφιερωμένο στο δάσκαλο Προκόπη Παπαδημητρίου που για πολλές δεκαετίες και σε πολύ δύσκολους καιρούς δούλεψε σκληρά για το χωριό μας. Η λήψη όμως δεν είναι καλή, γιατί είναι από τις πρώτες που έκανα με το ενσωματωμένο μικρόφωνο της κάμερας, το οποίο όμως ήταν μακριά από τον ομιλούντα.Πηγη radioaetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου